TESTENINA na STO NAČINA! Kako je nastala PRVA PASTA, plus 4 SJAJNA RECEPTA!
Podeli vest
Zbog svog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosovima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrtnim nadevima, pa čak i u desertima
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili kako je Italijani nazivaju pasta dolazi u više od 100 različitih vrsta. Zbog svog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosovima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... ono što spaja svaki oblik je najpopularniji od svih sosova, onaj na bazi paradajza.
Španska pita sa ajvarom može biti poslužena i hladna i topla, uz šolju jogurta za doručak ili večeru, a ako joj dodate i malo dekoracije može biti i predjelo.
01.02.2021
09:08
Na suvo
Pasta ili testenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, jaja, soli i vode. Jede se u celom svetu, a pretpostavlja se da joj je kolevka Italija ili Kina. Postoji više teorija o njenom nastanku i poreklu, uključujući i onu po kojoj je Marko Polo doneo pastu u Italiju, nakon povratka iz Kine 1295. godine. Sigurno je da je bio oduševljen finoćom izrade kineskih rezanaca od pirinča, ali je teorija po kojoj je on iz Kine doneo veštinu pravljenja paste - odavno napuštena.
Foto: Shutterstock
Verovatnije je da za nastanak paste Italijani, ipak, treba da zahvale Arapima, barem kada su dugi rezanci u pitanju. Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku. Suvi, otporni na buđ i uvek spremni da nahrane vojsku, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. Uskoro je Palermo, tada arapska kolonija, postao poznat po testenini u obliku dugih rezanaca. U to vreme špagete su se jele bez ičega. Za sočnost današnjih jela sa pastom odgovoran je Bonvičino, italijanski kulinarski genije, koji je tokom vremena osmislio bezbroj sosova, ali i oblika same paste.
Sa paradajzom
Za najpopularniji od svih sosova Italijani su morali da čekaju sve do 16. veka, kada su Španci iz novootkrivene Amerike doneli najvažniju biljku u istoriji paste, bez koje su današnje špagete gotovo nezamislive - paradajz. Prvi pisani recept za pastu u paradajz sosu, potiče tek iz 1839. godine.
Foto: unsplash.com
Današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostale testenine duguju italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za špagete kakve se danas jedu u celom svetu. Pasta je tako postala deo američke, a time i pop kulture, i rezancima više niko nije mogao da stane na put.
"Al dente"
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za 4-6 osoba su vam dovoljne dve šolje brašna, a bitno je da pamtite da vam na svake pola šolje (brašna) treba po jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Foto: Shutterstock
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža pasta kuva se znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Taljatele sa ćufticama
Sastojci: Za ćuftice: 250 g mlevene svinjetine, 250 g mlevene junetine, jaje, čen belog luka, kašičica origana, kašičica soli, malo crnog mlevenog bibera, 3 kašike prezli, 2 kašike sitno rendanog tvrdog sira. Za paradajz sos: manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašičica origana, ulje, 700 ml soka od paradajza (pelata), 0,5 dl vode, prstohvat smeđeg šećera, so, biber. Plus pakovanje taljatela.
Priprema: Sastojke za ćufte stavite u posudu i dobro ih izmesite rukama. Kada je smesa dobro umešena pravite male ćufte veličine oraha i odlažite ih na poslužavnik. Kada upotrebite svu masu, odložite ćufte u frižider. Crni i beli luk stavite u blender i isitnite da bude kao kaša ili sitno iseckajte. Na ulju u dubljoj posudi dinstajte ovu mešavinu. Dodajte paradajz, a zatim hladnu vodu s malo smeđeg šećera, origana, soli i bibera. Kuvajte 10 minuta. Ubacujte ćuftice jednu po jednu. Ne mešajte dok ne promene boju, od ružičaste u smeđu, jer će se raspasti. Kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Po želji dodajte još soli i bibera. Skuvajte taljatele i prelijte ih sosom sa ćufticama.
Foto: Shutterstock
Lazanje sa spanaćem
Sastojci: 500 g listova za lazanje, 500 g spanaća (opran, očišćen i osušen), 700 g rikota sira, 500 g mocarele, 200 g gorgonzole, 100 g parmezana, 3 jajeta, luk, 2 čena belog luka, ulje, pola kašičice muskatnog oraščića, so i biber. Za bešamel sos: 1.2 l mleka, 60 g putera, 60 g brašna, kašika blagog senfa, so i biber.
Priprema: Za bešamel, kuvati brašno u zagrejanom puteru dok ne porumeni. Postepeno dodati mleko i mešati dok se sos blago ne zgusne. Začiniti senfom, solju i biberom. Prodinstati fino naseckani crni i beli luk. Preliti spanać kipućom vodom, ostaviti da se ohladi pod hladnom tekućom vodom i dobro ocediti, gnječeći ga rukama. Sitno iseckati. Pomešati spanać sa narendanim parmezanom, smrvljenom gorgonzolom i rikotom. Dodati prženi luk, jaja, muskatni oraščić, so i biber. Kašikom izvaditi malo bešamel sosa, na dno pleha. Staviti jedan sloj listova lazanje odozgo. Preliti bešamel sosom, poprskati delom smese od spanaća i složiti kriške mocarele. Ponoviti postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju staviti još jedan sloj listova za lazanje, bešamela i mocarele. Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Foto: Shutterstock
Zapečeni kaneloni
Sastojci: 12 kanelona. Za fil: 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 kašike ulja, biber, so, bosiljak. Za bešamel sos: 20 g putera, dve ravne kašike brašna, 0,5 l mleka ili više da se dobije ređi sos, so, biber, rendani muskatni oraščić. Za paradajz sos: 200 ml paradajza pasata ili rustica, malo soli, bosiljak, origano, beli luk u prahu.
Priprema: Na ulju propržiti beli i crni luk, dodati meso, začiniti i dinstati dok meso omekša. Puter istopiti, dodati brašno, propržiti i naliti mlekom, pa kuvati da se dobije gladak ređi sos. Začiniti po ukusu. Paradajz pomešati sa začinima. Kad se mesni fil prohladi, sipati u pleh malo bešamela, kanelone punjene mesnim filom, bešamel, paradajz i odozgo posuti seckanom mocarelom. Pokriti folijom i peći oko 40 minuta, a onda skinuti foliju i zapeći da porumeni.
Foto: Shutterstock
Makarone sa šećerom i prezlama
Sastojci: 250 g makarona, 5-6 kašika šećera, 10 kašika (oko 80 g) prezli, cimet, muskatni oraščić, anis u prahu, kardamom, orasi (opciono).
Priprema: Makarone skuvajte na klasičan način. Sklonite šerpu sa ringle i poklopljeno ostavite da odstoji dok vi pripremite prezle. U posebnoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlaćanu boju. Pred kraj dodajte i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu količinu za posipanje odozgo. Makarone procedite, pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Servirajte ih u malim činijama, a odozgo pospite sa malo prezli, dodajte još malo cimeta, prstohvat kardamoma i slično i/ili mlevene ili usitnjene orahe. Poslužite toplo ili hladno.
TOPLA voda je KAO LEK! 5 razloga zašto je treba piti SVAKOG JUTRA!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Španska pita sa ajvarom može biti poslužena i hladna i topla, uz šolju jogurta za doručak ili večeru, a ako joj dodate i malo dekoracije može biti i predjelo.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neki svetski lideri tajno održavaju kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, iako to javno ne priznaju. U intervjuu za blogera Marija Naufala, Vučić je rekao da lično već tri godine nije imao susret sa Putinom, ali da zna za najmanje dvojicu lidera koji su to činili u tajnosti.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o potrebi ukidanja međunarodnog intervencionizma u Bosni i Hercegovini, ističući da su strane sile pretvorile BiH u „nemoguću zemlju“, dok je Rusija jedini objektivan akter u Savetu bezbednosti UN.
Sumanuta marketinška akcija studenata Fakulteta organizacionih nauka (FON), koji su indirektno najavili da će Novak Đoković učestvovati na blokadi Trošarine u Beogradu, naišla je na žestoke osude među samim blokaderima.
Lider Novog DSS, najgori od najgorih u žestokoj konkurenciji, oglasio se na Iks komentarišući rođenje Gavrila Ilića, sina poslanice Sonje Ilić, koju su Jovanović i njegova bulumenta povredili tokom terorističkog pira u Skupštini Srbije.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Feridunom Sinirliogluom.
Miša Vacić, lider Srpske desnice, bio je gost Info jutra kod voditeljke Jovane Radović i tom prilikom komentarisao najavljeni koncert Marka Perkovića Tompsona u Zagrebu.
Narodni poslanik Uglješa Mrdić gostujući u Info jutru kod voditeljke Staše Koprivice pozvao je institucije da rade svoj posao i da uhapse novinarku Biljanu Lukić.
Iz godine u godinu sve više ljudi u Srbiji oboleva od različitih oblika karcinoma, a ono što zabrinjava jeste da su maligne bolesti sve češće kod mladih!
Od ove školske godine svi samofinansirajući studenti akreditovanih studijskih programa na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država, a koji su državljani Republike Srbije imaju pravo na povratak novca u iznosu od 50 odsto troškova koje su prethodno uplatili na ime školarina.
Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju i Univerziteta Kalifornije u San Francisku postigli su značajan napredak u razvoju uređaja za prevođenje misli u govor.
Zoran Marjanović, kompozitor i pisac koji je optužen da je ubio svoju suprugu, pevačicu Jelenu Marjanović (33), prodao je svoju kuću u Borči, tvrde komšije za Informer.
Policija je u Kragujevcu uhapsila 24 osobe zbog pranja novca u nastavku akcije borbe protiv korupcije, a terete se da su oštetili republički budžet Srbije za više od 76 miliona dinara.
Grob Jelene Marjanović (33) koja je zverski ubijena pre devet godina na današnji dan, jutros su posetile njena tetka Ljubica Manojlović i prijateljica.
Osnovni sud u Nišu zaključio je glavnu raspravu u postupku za oduzimanje roditeljskog prava koju je protiv M.M. i njegove supruge M.M.M. iz Niške Banje, roditelja dečaka koji je 5. oktobra 2023. ubio svog školskog druga Andrija Simića, pokrenuo Centar za socijalni rad.
Nemanja Radonjić ponovo je dospeo u centar pažnje, ali ne zbog igre na terenu, već zbog sukoba sa bivšim sportskim direktorom Rome Valerom Sabatinijem, koji ga je prozvao da je pio i spavao na klupi, a naš fudbaler mu nije ostao dužan.
Crnogorski trener Duško Ivanović potpisao je produženje saradnje sa Virtusom na još godinu dana, tako da će predvoditi crno-bele iz Bolonje i sledeće godine.
Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su pripadnicima vojske u Sumskoj oblasti izdavana dokumenta za transplantaciju organa u Kanadi, i to pod maskom polisa osiguranja koje su navodno garantovale lečenje u vrhunskim stranim klinikama.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je vlasti u Kijevu da namerno gađaju energetske objekte, pokušavajući da stvore iskrivljenu sliku situacije i zavaraju administraciju američkog predsednika Donalda Trampa.
U izveštaju Biroa za poslove istočne Azije i Tihog okeana o situaciji u Hongkongu za 2025. godinu, koji je juče podnet američkom Kongresu, navedeno je da je Peking preduzeo nove akcije koje direktno prete interesima Sjedinjenih Američkih Država.
Liderka francuske desničarske partije Nacionalno okupljanje Marin le Pen izjavila je da je Rusija simbolično „vratila lekciju o demokratiji“ evropskim liderima, uključujući i francuskog predsednika Emanuela Makrona, i to – kao bumerang.
Iako je prošlo devet godina od ubistva pevačice Jelene Marjanović, počinilac ovog zločina još uvek nije uhvaćen. Vesna Rivas, koja je predvidela sudbine mnogih javnih ličnosti, tvrdi da Zoran Marjanović nije ubica.
Dženan Lončarević prošle godine se posle 25 godina braka razveo od supruge Samire, koja je sada sve zaintrigirala zagonetnom objavom na društvenim mrežama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar