TESTENINA na STO NAČINA! Kako je nastala PRVA PASTA, plus 4 SJAJNA RECEPTA!
Podeli vest
Zbog svog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosovima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrtnim nadevima, pa čak i u desertima
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili kako je Italijani nazivaju pasta dolazi u više od 100 različitih vrsta. Zbog svog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosovima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... ono što spaja svaki oblik je najpopularniji od svih sosova, onaj na bazi paradajza.
Španska pita sa ajvarom može biti poslužena i hladna i topla, uz šolju jogurta za doručak ili večeru, a ako joj dodate i malo dekoracije može biti i predjelo.
01.02.2021
09:08
Na suvo
Pasta ili testenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, jaja, soli i vode. Jede se u celom svetu, a pretpostavlja se da joj je kolevka Italija ili Kina. Postoji više teorija o njenom nastanku i poreklu, uključujući i onu po kojoj je Marko Polo doneo pastu u Italiju, nakon povratka iz Kine 1295. godine. Sigurno je da je bio oduševljen finoćom izrade kineskih rezanaca od pirinča, ali je teorija po kojoj je on iz Kine doneo veštinu pravljenja paste - odavno napuštena.
Verovatnije je da za nastanak paste Italijani, ipak, treba da zahvale Arapima, barem kada su dugi rezanci u pitanju. Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku. Suvi, otporni na buđ i uvek spremni da nahrane vojsku, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. Uskoro je Palermo, tada arapska kolonija, postao poznat po testenini u obliku dugih rezanaca. U to vreme špagete su se jele bez ičega. Za sočnost današnjih jela sa pastom odgovoran je Bonvičino, italijanski kulinarski genije, koji je tokom vremena osmislio bezbroj sosova, ali i oblika same paste.
Sa paradajzom
Za najpopularniji od svih sosova Italijani su morali da čekaju sve do 16. veka, kada su Španci iz novootkrivene Amerike doneli najvažniju biljku u istoriji paste, bez koje su današnje špagete gotovo nezamislive - paradajz. Prvi pisani recept za pastu u paradajz sosu, potiče tek iz 1839. godine.
Današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostale testenine duguju italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za špagete kakve se danas jedu u celom svetu. Pasta je tako postala deo američke, a time i pop kulture, i rezancima više niko nije mogao da stane na put.
"Al dente"
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za 4-6 osoba su vam dovoljne dve šolje brašna, a bitno je da pamtite da vam na svake pola šolje (brašna) treba po jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža pasta kuva se znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
RECEPTI:
Taljatele sa ćufticama
Sastojci: Za ćuftice: 250 g mlevene svinjetine, 250 g mlevene junetine, jaje, čen belog luka, kašičica origana, kašičica soli, malo crnog mlevenog bibera, 3 kašike prezli, 2 kašike sitno rendanog tvrdog sira. Za paradajz sos: manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašičica origana, ulje, 700 ml soka od paradajza (pelata), 0,5 dl vode, prstohvat smeđeg šećera, so, biber. Plus pakovanje taljatela.
Priprema: Sastojke za ćufte stavite u posudu i dobro ih izmesite rukama. Kada je smesa dobro umešena pravite male ćufte veličine oraha i odlažite ih na poslužavnik. Kada upotrebite svu masu, odložite ćufte u frižider. Crni i beli luk stavite u blender i isitnite da bude kao kaša ili sitno iseckajte. Na ulju u dubljoj posudi dinstajte ovu mešavinu. Dodajte paradajz, a zatim hladnu vodu s malo smeđeg šećera, origana, soli i bibera. Kuvajte 10 minuta. Ubacujte ćuftice jednu po jednu. Ne mešajte dok ne promene boju, od ružičaste u smeđu, jer će se raspasti. Kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Po želji dodajte još soli i bibera. Skuvajte taljatele i prelijte ih sosom sa ćufticama.
Lazanje sa spanaćem
Sastojci: 500 g listova za lazanje, 500 g spanaća (opran, očišćen i osušen), 700 g rikota sira, 500 g mocarele, 200 g gorgonzole, 100 g parmezana, 3 jajeta, luk, 2 čena belog luka, ulje, pola kašičice muskatnog oraščića, so i biber. Za bešamel sos: 1.2 l mleka, 60 g putera, 60 g brašna, kašika blagog senfa, so i biber.
Priprema: Za bešamel, kuvati brašno u zagrejanom puteru dok ne porumeni. Postepeno dodati mleko i mešati dok se sos blago ne zgusne. Začiniti senfom, solju i biberom. Prodinstati fino naseckani crni i beli luk. Preliti spanać kipućom vodom, ostaviti da se ohladi pod hladnom tekućom vodom i dobro ocediti, gnječeći ga rukama. Sitno iseckati. Pomešati spanać sa narendanim parmezanom, smrvljenom gorgonzolom i rikotom. Dodati prženi luk, jaja, muskatni oraščić, so i biber. Kašikom izvaditi malo bešamel sosa, na dno pleha. Staviti jedan sloj listova lazanje odozgo. Preliti bešamel sosom, poprskati delom smese od spanaća i složiti kriške mocarele. Ponoviti postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju staviti još jedan sloj listova za lazanje, bešamela i mocarele. Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Zapečeni kaneloni
Sastojci: 12 kanelona. Za fil: 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 kašike ulja, biber, so, bosiljak. Za bešamel sos: 20 g putera, dve ravne kašike brašna, 0,5 l mleka ili više da se dobije ređi sos, so, biber, rendani muskatni oraščić. Za paradajz sos: 200 ml paradajza pasata ili rustica, malo soli, bosiljak, origano, beli luk u prahu.
Priprema: Na ulju propržiti beli i crni luk, dodati meso, začiniti i dinstati dok meso omekša. Puter istopiti, dodati brašno, propržiti i naliti mlekom, pa kuvati da se dobije gladak ređi sos. Začiniti po ukusu. Paradajz pomešati sa začinima. Kad se mesni fil prohladi, sipati u pleh malo bešamela, kanelone punjene mesnim filom, bešamel, paradajz i odozgo posuti seckanom mocarelom. Pokriti folijom i peći oko 40 minuta, a onda skinuti foliju i zapeći da porumeni.
Makarone sa šećerom i prezlama
Sastojci: 250 g makarona, 5-6 kašika šećera, 10 kašika (oko 80 g) prezli, cimet, muskatni oraščić, anis u prahu, kardamom, orasi (opciono).
Priprema: Makarone skuvajte na klasičan način. Sklonite šerpu sa ringle i poklopljeno ostavite da odstoji dok vi pripremite prezle. U posebnoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlaćanu boju. Pred kraj dodajte i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu količinu za posipanje odozgo. Makarone procedite, pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Servirajte ih u malim činijama, a odozgo pospite sa malo prezli, dodajte još malo cimeta, prstohvat kardamoma i slično i/ili mlevene ili usitnjene orahe. Poslužite toplo ili hladno.
TOPLA voda je KAO LEK! 5 razloga zašto je treba piti SVAKOG JUTRA!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Španska pita sa ajvarom može biti poslužena i hladna i topla, uz šolju jogurta za doručak ili večeru, a ako joj dodate i malo dekoracije može biti i predjelo.
Ruski napad interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM) na ukrajinski grad Dnjepar tokom noći izazvao je ozbiljne posledice, a sada su se pojavili i prvi snimci sa lica mesta.
Na snimku s drona, objavljenom na internetu, navodno su zabeleženi udari britanskim krstarećim raketama "storm šedou" na komandni kompleks unutar Rusije.
Advokat i ideolog opozicije u Srbiji Sead Spahović javno je na antisrpskim Šolakovim medijima branio dokazanog nasilnika Gorana Ješića, a narod nazvao nasilnim.
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se lideru Stranke slobode i pravde nakon što ju je nazvao "kombinacijom neograničenog zla i ograničenih intelektualnih sposobnosti".
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov upitao je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da objasni kako se na pošten i zakonit način tokom vršenja vlasti prihoduje ogromna suma novca.
Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.
Gosti Informerovog "Otvorenog studija" bili su profesor dr Boris Bratina sa Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević. Oni su komentarisali današnja hapšenja vezana za tragediju u Novom Sadu.
Skandalozna odluka novosadskog tužilaštva da se uhapse bivši ministar Goran Vesić i v.d. direktorka "Infrastruktura Železnice" Jelena Tanasković posledica su jezivog pritiska opozicije i tajknuskih medija!
U Srbiju je stigao novi trend, izdavanje stana na sat. Do skoro, stan na dan je bio jedina opcija, ali su sada stanodavci odlučili da smanje troškove gostima, i naplaćuju im boravak po sanu, a ušteda je i do 15 evra u odnosu na brovak tokom celog dana.
Antisrpski beogradski mediji "Nova S", "N1" i "Danas" ponovo su pokušali građanima Srbije da podvale laž, time što su očigledno gradilište Tiršove dva plasirali kao praznu livadu, punu korova
Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće sutra 116,9952 dinara, što je neznatna promena u odnosu na četvrtak, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas da iako se prohodnost puteva poboljšava, snežne padavine prestaju, pa u večernjim satima postoji opasnot od poledice jer se temperatura vazduha brzo spušta ispod nultog stepena.
Vladimir i Miljana Kecmanović, roditelji dečaka-ubice Koste K. (14), koji je 3. maja 2023. ubio devet đaka i portira u OŠ "Vladislav Ribnikar", juče su u Višem sudu u Beogradu tvrdili za sebe da su bili idealni roditelji!
Nakon osam vezanih poraza od gradskog rivala, košarkaši Partizana slavili su 89:77 (19:21, 26:18, 18:16, 26:22 ) u 11. kolu Evrolige i popravili bilans u najjačem evropskom takmičenju na 3-8. Sa druge strane, Crvena zvezda je sada na negativnih 5-6.
Po završetku utakmice između Crvene zvezde i Partizana u "Beogradskoj areni" Tajrik Džons je znao kako da proslavi veliku pobedu crno-belih. Amerikanac se zatrčao kroz hodnik hale i tako "iskopirao" Nikolu Jokića kome je to običaj pred mečeve Denvera.
Posle pobede Partizana u prvom ovosezonskom večitom derbiju, Željko Obradović je čestitao Crvenoj zvezdi na potezu da u dvoranu pusti navijače crno-belih, iako to ranije nije bila praksa.
Kada su se igrači Crvene zvezde i Partizana povukli u svlačionice na poluvremenu, "grobarima" je bilo zanimljivo da sa gornje tribine polivaju protivničke navijače koji su bili ispod njih.
Brazilska federalna policija saopštila je danas da je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara zbog njegove uloge u navodnom pokušaju državnog udara nakon što je izgubio predsedničke izbore 2022. godine.
Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema brošuru koja će da sadrži uputstva i praktične savete za domaćinstva kako da prežive tri dana, odnosno prva 72 sata u slučaju rata ili krize.
Visoki severnokorejski general ranjen je u nedavnom ukrajinskom napadu raketom "storm šedou" na Kursku oblast u Rusiji, objavio je Vol strit džurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika.
Rat u Ukrajini nikad nije trebao da se desi i Rusi su nebrojeno puta pokušali da ga reše pod uslovima koji su bili veoma korisni i za Ukrajinu i za SAD, istakao je Robert F. Kenedi Mlađi, kojeg je izabrani američki predsednik SAD Donald Tramp nominovao za ministra zdravlja.
Već smo navikli da pop zvezda Lejdi Gaga dobija filmske uloge, ali sve nas je posebno šokirala kada se pre 9 godina pojavila u seriji "Američka horor priča" i to u scenama koje su prepune seksa, golotinje i krvi.
Glumica i manekenka Bo Derek nedavno je proslavila svoj 68. rođendan, a svojevremeno je važila za seks simbol. Sedamdesetih godina našla se u centru pažnje zbog kontroverzne veze sa rediteljem, koji je bio stariji od nje 30 godina.
Pevačica Lepa Brena i njen suprug, Boba Živojinović, danas proslavljaju krsnu slavu, Aranđelovdan, ameđu poslednjima došla je snajka Aleksandra Prijović.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.