TESTENINA na STO NAČINA! Kako je nastala PRVA PASTA, plus 4 SJAJNA RECEPTA!
Podeli vest
Zbog svog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosovima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrtnim nadevima, pa čak i u desertima
Sveža ili suva, duga ili kratka, ravna ili raznih oblika, u jednoj ili više boja, punjena... testenina ili kako je Italijani nazivaju pasta dolazi u više od 100 različitih vrsta. Zbog svog neutralnog ukusa odlično se slaže s raznim sosovima, naći ćete je u supama, čorbama, raznim salatama, kao slojeve lazanja sa mesnim ili povrćnim nadevima, pa čak i u desertima. Špageti, rigatoni, farfale, pene, tortelini, ravioli, fusili, kapelini, makaroni, taljatele... ono što spaja svaki oblik je najpopularniji od svih sosova, onaj na bazi paradajza.
Španska pita sa ajvarom može biti poslužena i hladna i topla, uz šolju jogurta za doručak ili večeru, a ako joj dodate i malo dekoracije može biti i predjelo.
01.02.2021
09:08
Na suvo
Pasta ili testenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, jaja, soli i vode. Jede se u celom svetu, a pretpostavlja se da joj je kolevka Italija ili Kina. Postoji više teorija o njenom nastanku i poreklu, uključujući i onu po kojoj je Marko Polo doneo pastu u Italiju, nakon povratka iz Kine 1295. godine. Sigurno je da je bio oduševljen finoćom izrade kineskih rezanaca od pirinča, ali je teorija po kojoj je on iz Kine doneo veštinu pravljenja paste - odavno napuštena.
Verovatnije je da za nastanak paste Italijani, ipak, treba da zahvale Arapima, barem kada su dugi rezanci u pitanju. Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku. Suvi, otporni na buđ i uvek spremni da nahrane vojsku, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. Uskoro je Palermo, tada arapska kolonija, postao poznat po testenini u obliku dugih rezanaca. U to vreme špagete su se jele bez ičega. Za sočnost današnjih jela sa pastom odgovoran je Bonvičino, italijanski kulinarski genije, koji je tokom vremena osmislio bezbroj sosova, ali i oblika same paste.
Sa paradajzom
Za najpopularniji od svih sosova Italijani su morali da čekaju sve do 16. veka, kada su Španci iz novootkrivene Amerike doneli najvažniju biljku u istoriji paste, bez koje su današnje špagete gotovo nezamislive - paradajz. Prvi pisani recept za pastu u paradajz sosu, potiče tek iz 1839. godine.
Današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostale testenine duguju italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za špagete kakve se danas jedu u celom svetu. Pasta je tako postala deo američke, a time i pop kulture, i rezancima više niko nije mogao da stane na put.
"Al dente"
Sušena pasta se pravi isključivo od krupnog brašna pšenice durum, vode i soli, dok se u domaću dodaju jaja (bez vode). Ako se sami odvažite da umesite pastu, za 4-6 osoba su vam dovoljne dve šolje brašna, a bitno je da pamtite da vam na svake pola šolje (brašna) treba po jedno jaje. Mašinica za pastu je u tom slučaju dobra investicija.
Kada je reč o kuvanju, u vodu se stavlja dosta soli (Italijani kažu da treba da bude slana kao more) i ništa više. Ne dodaje se ulje, a ni ispiranje hladnom vodom ne dolazi u obzir, osim ukoliko ne kuvate testeninu za salatu koja će se jesti hladna. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već "al dente", kako bi Italijani rekli. To znači da je skuvana, ali još uvek žilava pod zubima. Sveža pasta kuva se znatno kraće nego sušena - čim ispliva na površinu, vreme je za hitno ceđenje.
RECEPTI:
Taljatele sa ćufticama
Sastojci: Za ćuftice: 250 g mlevene svinjetine, 250 g mlevene junetine, jaje, čen belog luka, kašičica origana, kašičica soli, malo crnog mlevenog bibera, 3 kašike prezli, 2 kašike sitno rendanog tvrdog sira. Za paradajz sos: manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašičica origana, ulje, 700 ml soka od paradajza (pelata), 0,5 dl vode, prstohvat smeđeg šećera, so, biber. Plus pakovanje taljatela.
Priprema: Sastojke za ćufte stavite u posudu i dobro ih izmesite rukama. Kada je smesa dobro umešena pravite male ćufte veličine oraha i odlažite ih na poslužavnik. Kada upotrebite svu masu, odložite ćufte u frižider. Crni i beli luk stavite u blender i isitnite da bude kao kaša ili sitno iseckajte. Na ulju u dubljoj posudi dinstajte ovu mešavinu. Dodajte paradajz, a zatim hladnu vodu s malo smeđeg šećera, origana, soli i bibera. Kuvajte 10 minuta. Ubacujte ćuftice jednu po jednu. Ne mešajte dok ne promene boju, od ružičaste u smeđu, jer će se raspasti. Kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Po želji dodajte još soli i bibera. Skuvajte taljatele i prelijte ih sosom sa ćufticama.
Lazanje sa spanaćem
Sastojci: 500 g listova za lazanje, 500 g spanaća (opran, očišćen i osušen), 700 g rikota sira, 500 g mocarele, 200 g gorgonzole, 100 g parmezana, 3 jajeta, luk, 2 čena belog luka, ulje, pola kašičice muskatnog oraščića, so i biber. Za bešamel sos: 1.2 l mleka, 60 g putera, 60 g brašna, kašika blagog senfa, so i biber.
Priprema: Za bešamel, kuvati brašno u zagrejanom puteru dok ne porumeni. Postepeno dodati mleko i mešati dok se sos blago ne zgusne. Začiniti senfom, solju i biberom. Prodinstati fino naseckani crni i beli luk. Preliti spanać kipućom vodom, ostaviti da se ohladi pod hladnom tekućom vodom i dobro ocediti, gnječeći ga rukama. Sitno iseckati. Pomešati spanać sa narendanim parmezanom, smrvljenom gorgonzolom i rikotom. Dodati prženi luk, jaja, muskatni oraščić, so i biber. Kašikom izvaditi malo bešamel sosa, na dno pleha. Staviti jedan sloj listova lazanje odozgo. Preliti bešamel sosom, poprskati delom smese od spanaća i složiti kriške mocarele. Ponoviti postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju staviti još jedan sloj listova za lazanje, bešamela i mocarele. Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Zapečeni kaneloni
Sastojci: 12 kanelona. Za fil: 300 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 kašike ulja, biber, so, bosiljak. Za bešamel sos: 20 g putera, dve ravne kašike brašna, 0,5 l mleka ili više da se dobije ređi sos, so, biber, rendani muskatni oraščić. Za paradajz sos: 200 ml paradajza pasata ili rustica, malo soli, bosiljak, origano, beli luk u prahu.
Priprema: Na ulju propržiti beli i crni luk, dodati meso, začiniti i dinstati dok meso omekša. Puter istopiti, dodati brašno, propržiti i naliti mlekom, pa kuvati da se dobije gladak ređi sos. Začiniti po ukusu. Paradajz pomešati sa začinima. Kad se mesni fil prohladi, sipati u pleh malo bešamela, kanelone punjene mesnim filom, bešamel, paradajz i odozgo posuti seckanom mocarelom. Pokriti folijom i peći oko 40 minuta, a onda skinuti foliju i zapeći da porumeni.
Makarone sa šećerom i prezlama
Sastojci: 250 g makarona, 5-6 kašika šećera, 10 kašika (oko 80 g) prezli, cimet, muskatni oraščić, anis u prahu, kardamom, orasi (opciono).
Priprema: Makarone skuvajte na klasičan način. Sklonite šerpu sa ringle i poklopljeno ostavite da odstoji dok vi pripremite prezle. U posebnoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlaćanu boju. Pred kraj dodajte i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu količinu za posipanje odozgo. Makarone procedite, pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Servirajte ih u malim činijama, a odozgo pospite sa malo prezli, dodajte još malo cimeta, prstohvat kardamoma i slično i/ili mlevene ili usitnjene orahe. Poslužite toplo ili hladno.
TOPLA voda je KAO LEK! 5 razloga zašto je treba piti SVAKOG JUTRA!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Španska pita sa ajvarom može biti poslužena i hladna i topla, uz šolju jogurta za doručak ili večeru, a ako joj dodate i malo dekoracije može biti i predjelo.
Ukrajinske trupe povukle su se sa svojih pozicija i pobegle iz sela Očeretino u DNR, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će se, u slučaju da se na teritoriji Poljske pojavi američko nuklearno oružje, odgovarajući objekti odmah pridružiti spisku legitimnih ciljeva za uništenje ako dođe do direktnog vojnog sukoba sa NATO-om.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.
Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da je koalicija izgubila jedinstvo jer Dragan Đilas, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović nisu stali uz odluku većine koja želi na izbore
Direktor na Nova S televiziji Slobodan Georgiev istakao je da izlazak opozicije na lokalne izbore po Srbiji, a bojkot u Beogradu, nema nikakvog smisla!
Do sada su đilasovci pokušavali da ubede narod da je medijska situacija u Beogradu najbolja i da je opozicija navodno pobedila prošle godine, a da je, nasuprot tome, situacija u ostalim mestima po Srbiji očajna! Ipak, sada je došlo do obrta!
Urednik portala European Western Balkan, Aleksandar Ivković govorio je na tajkunskoj televiziji o odluci Dragana Đilasa, Miloša Jovanovića i Zdravka Ponoša da izađu na lokalne izbore po ostatku Srbije, a da u Beogradu izbore bojkotuju
Istraživanje koje je prošle godine bilo sprovedeno u tri osnovne i tri srednje škole u uzrastu od 11 do 20 godina na području Novog Sada pokazalo je da najmlađi kockarski zavisnik ima samo 12 godina.
PIO fond objavio je detaljan kalendar isplate penzija za mesec april, i isplata penzija se zbog predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika pomera nekoliko dana kasnije.
Srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Takozvani apelacioni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice kod Gračanice za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu od 1998 do 1999. godine, izjavio je za Tanjug njegov advokat Dejan Vasić.
Novinar Slobodan Lekić komentarisao je, između ostalog, sednicu Saveta bezbednosti UN, život Srba na Kosmetu, takozvanu Rezoluciju o Srebrenici tokom svog gostovanja u "Info jutru" Informer TV.
Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.
Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.
Britanski tabloid Miror zatalasao je ostvrvsku javnost saznanjen i tvrdnjom da je nekadašnji komandant crvenih beretki mogužni ubica briutanske novinarke Džil Dando
Srpskom državljaninu Bojki T. (43) danas u sudu u Lucernu u Švajcarskoj počinje suđenje za pokušaj ubistva bivše supruge Andre T. koju je u aprilu 2021. godine, u stanu u ovom gradu, zapalio, a onda izbo nožem.
Navijači Crvene zvezde pozvali su danas sve pristalice crveno-belih da se u što većem broju pojave na utakmici polufinala Kupa Srbije protiv Partizana (sreda , 19.00, Arena Premijum 1).
Podržaću fudbalere Partizana kakvu god odluku da donesu u vezi sa igranjem sutrašnjeg derbija u Kupu Srbije, ali sam mišljenja da bi trebalo da izađu na teren i pobede, kaže bivši kapiten crno-belih Bojan Ostojić.
Kakav si ti to profesionalac ako ne izađeš na teren kada je teško i ne daš maksimum za klub, pita se Nenad Marinković, dete Partizana i nekadašnji prvotimac crno-belih povodom stava prvotimaca "parnog valjka" da ne žele sutra da igraju protiv Crvene zvezde u polufinalu Kupa Srbije.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da gubici ukrajinskih snaga od početka specijalne operacije ruske vojske iznose - pola miliona vojnika.
Ukrajina je ukinula konzularne usluge za vojno sposobne muške državljane Ukrajine koji žive u inostranstvu, osim za one za koje postoji potreba da se vrate u Ukrajinu.
Evropska komisija (EK) očekuje pad cena gasa usled porasta ponude tečnog prirodnog gasa (TPG), što otvara mogućnost za ulaganja u obnovljive izvore energije, izjavila je danas predsednica EK Ursula fon der Lajen.
Rusija je pojačala udare i informativne operacije protiv Ukrajinaca u gradu Harkovu, da bi ubedio Ukrajince da pobegnu iz grada i rasele milione ljudi unutar zemlje, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW).
Oružane snage Ukrajine masovno postavljaju lažne natpise na zgrade Časovog Jara o prisustvu civila kako bi zakomplikovale napad ruskih trupa na grad, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
Obožavaoci britanske kraljevske porodice razočarani su jer na Instagram profilu princeze i princa od Velsa nema rođednanske slike princa Luisa koji danas puni šest godina.
Poslednjih godina Ričard Gir (74) se malo povukao iz javnosti, a skoro ga je teško videti i sa suprugom Aleksandrom Silvom, koja je mlađa od njega 33 godine.
Kendži Žirak, popularni pevač iz Francuske, upucan je u noći između 21. i 22. aprila, zbog čega je hitno prevežen i zadržan u bolnici u Bordou, prenose francuski mediji.
Zadrugarka Milica Veličković mesecima je u vezi sa Borislavom Terzićem Terzom, a sada se pojavila informacija da je svojevremeno bila sa 20 godina starijim muškarcem.
Kolektivno Đurđevdansko venčanje, koje je trebalo da bude održano u okviru obeležavanja Dana grada, 6. maja, otkazano je zbog nedovoljno prijavljenih parova.
Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je 66. državno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola, koji ne pohađaju specijalizovana matematička odeljenja.
U Muzeju knjige i putovanja na Banjici, nalaze se najveće zbirke knjiga u Jugoistočnoj Evrope, knjige pisane na različitim materijalima – na papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i sa koricama od ljudskih kostiju...
Zahlađenje i pad temperature zabrinuli su voćare zbog opasnosti od mraza i izmrzavanja cvetova i tek zametnutih plodova jer i slab mraz može da napravi štetu u voćnjaku i znatno umanji rod.
Da nije bilo potrebe, vlasnici pogrebne opreme iz Srbije i okruženja ne bi organizovali ni prvi, a za vikend su najavili drugi Sajam na kome će izložiti proizvode i prateću opremu.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.