Omiljeni ručak Italijana koji možete spremiti na brzinu! Recept/Video

Pixabay

08:19 Recepti 0

Magazin Novosti | 20. 06. 2021.

Omiljeni ručak Italijana koji možete spremiti na brzinu! Recept/Video

Obradujte porodicu italijanskim njokama. Ukusan ručak koji je brzo gotov

Njoke su vrsta testenine koje se sastoje od testa koje se može napraviti od griza, običnog pšeničnog brašna, jaja, sira, krompira, prezli, kukuruznog brašna ili sličnih sastojaka, i eventualno arome začinskog bilja, povrća, kakaa ili suvih šljiva

Recept za njoke
 
Sastojci: 
  • 1 kg krompira 
  • 300 g brašna za testo 
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 125 g rikote (opciono)
  • 25 g parmezana

Priprema: 

Skuvajte krompir i ostavite da se osuši na ubrusu. Kad se prohladi, izrendajte ga. Sipajte brašno i so, uvaljajte testo. Napravite udubljenje na sredini testa za jaje i sir. Uvaljajte testo. Oklagijom ga razvucite na debljinu koja vam odgovara za njoke (obično je to pravougaunik dužine 30 cm i širine 10 cm). Isecite na trake dužine oko 10 cm i nožem isecite njoke.

Recept za paradajz sos za njoke

Sastojci: 

  • 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus 1 kašika
  • 4 stabljike svežeg lista peršuna, 4 stabljike svežeg origana, 2 stabljike svežeg ruzmarina, 2 stabljike svežeg bosiljka, plus još 2 stabljike za ukrašavanje (možete ih zameniti sušenim)
  • 1/2 crnog luka, isečenog na kockice
  • 3 čena belog luka 
  • konzerva paradajz sosa (možete koristiti i svež paradajz)
  • so i biber
  • Prstohvat tucane paprike
  • 1/4 šolje pavlake (po želji)
  • pola kilograma krompira
  • Kuglice mocarele
  • 1/2 šolje parmezana

Informer

Priprema: 

1) Dodajte 1/4 šolje maslinovog ulja u  tiganj ili šerpu na srednje jakoj vatri. Dodajte peršun, origano, ruzmarin i 2 stabljike bosiljka i pržite oko 5 minuta ili dok biljke ne postanu hrskave.

2) Uklonite začinsko bilje, a zatim u ulje dodajte crni i beli luk, smanjujući vatru ako je potrebno, kako bi se luk nežno izdinstao, da ne porumeni. Dinstajte dok luk ne postane proziran, oko 5-7 minuta, a zatim dodajte paradajz sos (možete koristiti i svež paradajz).

3) Sipajte so, biber i tucanu papriku i dinstajte 30-40 minuta ili dok se sos ne zgusne, povremeno mešajući. Umešajte pavlaku i sklonite je sa ringle.

4) U međuvremenu, stavite vodu u lonac da proključa i dodajte njoke. Obavezno sipajte so u vodu i kuvajte dok njoke ne isplivaju na površinu.

5) Ocedite, a zatim njoke stavite u kuvani sos. Prelijte prepolovljenim kuglicama mocarele i pospite parmezanom, a zatim prelijte maslinovim uljem.

6) Pecite 5-8 minuta ili dok se sir ne otopi, a vrhovi ne postanu hrskavi. Ukrasite dodatnim listićima bosiljka i odmah poslužite.

PROČITAJTE JOŠ

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.