• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

28.06.2021

12:15

DANAS POČINJE PETROVSKI POST! Predlog za 3 FENOMENALNA JELA na ulju i vodi!

Recepti

DANAS POČINJE PETROVSKI POST! Predlog za 3 FENOMENALNA JELA na ulju i vodi!

Podeli vest

Petrovski post počinje danas, 28. juna i trajaće do 11. jula. Petrovski post poznat je još i kao Petrovdanski, zbog toga što se završava dan pre Petrovdana.

Početak mu je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak nepokretan i ustanovljen je na osnovu uspomene na apostole koji su posle silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada je nešto blaži. U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak poste se na vodi, utorak i četvrtak na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Petrovski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja. Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulju i jedemo jedanput dnevno.

Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba.

Predstavljamo vam tri posna recepta u kojima ćete sigurno uživati.

Posna musaka od krompira i oslića

Foto: Printscreen You Tube/My kitchen Tanja

Sastojci:

700 g krompira, 500 g fileta oslića, glavica luka, maslinovo ulje, kukuruzno brašno, so.

Priprema:

Filete oslića oštrim nožem isecite na kockice (prethodno odmrznite, ako su zamrznuti). Krompir ogulite i isecite na tanke listiće. Obilno podmažite tepsiju ili drugu vatrostalnu posudu maslinovim uljem, pa u nju složite polovinu isečenog krompira i posolite. Preko krompira stavite ribu i sitno iseckan luk, posolite i zalijte sa malo maslinovog ulja. Prekrijte preostalim krompirom, pa opet posolite. Pomešajte četiri kašike kukuruznog brašna sa onoliko vode koliko je potrebno da dobijete smesu gustu kao testo za palačinke. Posolite, izmešajte i prelijte preko musake. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 35 minuta ili dok se ne uhvati lepa, rumena korica.

Domaće posne krofne

Foto: Pixabay

Sastojci:

450 g brašna, 50 ml ulja, 150 ml mlake vode, 100 ml kisele vode, kesica suvog kvasca, 2 kesice vanilin šećera, kašika kristal šećera, ulje za prženje, prah šećer za posipanje.

Priprema:

U mlaku vodu staviti kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti 10 minuta. Dodati kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešati i postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 1 sat da naraste. Nakon toga kratko premesiti, razvući oklagijom na pola cm debljine i vaditi krugove pomoću čaše. Ređati na sto posut brašnom, prekriti i ostaviti 20 minuta. U međuvremenu zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Dosta je da bude najviše 2 prsta ulja u šerpi. Komade testa stavljati u zagrejano ulje tako da gornja strana ide na dole. Pržiti oko 30 sekundi ili dok ne dobije zlatno žutu boju pa okrenuti i pržiti još oko 15-20 sekundi. Dok se prže, šerpa se blago drmusa, jer tako krofne narastu tokom prženja. Krofne vaditi na salvetu ili ubrus, pa ih nakon 10 minuta posuti prah šećerom.

Posna pica na vodi

Foto: Printscreen You Tube/bakina kuhinja

Sastojci:

1 kafena kašičica suvog kvasca, prstohvat šećera, 200 ml mlake vode, 300 g brašna, pola kesice praška za pecivo, so, šampinjoni, paprike, mladi zeleni luk, origano, kečap.

Priprema:

Prvo pripremite testo za posnu picu na vodi tako što ćete u 200 ml mlake vode sipati kašičicu suvog kvasca i prstohvat šećera. Testo promešati i ostaviti 10 minuta. U drugoj posudi pomešati 300g brašna, pola kesice praška za pecivo i so. Aktiviranom kvascu postepeno dodavati suve sastojke i umesiti mekano testo, po potrebi dodati kašiku-dve brašna. Pokriti i ostaviti 30-40 minuta. U međuvremenu pripremiti povrće. Očistiti i iseći oko 200g šampinjona, 2 paprike i dva struka mladog luka. Sastojke možete dodati ili oduzeti po ukusu. Testo razvucite oklagijom, namazati kečapom, rasporediti povrće, posuti origano i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17