• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

29.08.2021

17:43

Septembar kuca na vrata! Odličan RECEPT za DOMAĆI AJVAR sa PATLIDŽANOM, vredan SVAKOG TRUDA!

Recepti

Septembar kuca na vrata! Odličan RECEPT za DOMAĆI AJVAR sa PATLIDŽANOM, vredan SVAKOG TRUDA!

Podeli vest

Ajvar je gotov kada varjačom prođete po dnu šerpe i ocrta se put - možete videti dno dok se ajvar polako vraća na mesto. So, šećer i čili se dodaju pred kraj kuvanja...

Sastojci:

10 kg crvene paprike
3 velika patlidžana
5 dcl ulja

5 kašika soli
velika kašika šećera
kašičica mlevenog čilija

Priprema: 

Papriku i patlidžan pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u rerni. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliku šerpu i poklopite - da se dobro potpari jer ćete ih tako lakše oljuštiti. 

Foto: Tanjug

Nakon toga stavite povrće da se dobro ocedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Sledi usitnjavanje, a za to je savršena mašina za mlevenje mesa. 

Stavite samleveno povrće u veliku šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Nakon 20 minuta polako sipajte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada varjačom prođete po dnu šerpe i ocrta se put - možete videti dno dok se ajvar polako vraća na mesto. So, šećer i čili se dodaju pred kraj kuvanja, otprilike 20 minuta pre kraja.

Foto: Shutterstock

Kad vidite da se kuvanje bliži kraju stavite čiste tegle i poklopce u rernu na 100 stepeni da se dobro zagerju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada napunite tegle, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Pre zatvaranje premažite uljem i ivice tegli i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve tegle složite na mesto gde će moći da stoje oko 24 sata dobro pokrivene ćebetom (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasterizuju. Kada se skroz ohlade, stavite ih na tamno i hladno mesto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija