• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: superžena/informer.rs

26.09.2019

15:15

DA LI SE SLAŽETE? Prvi seks definiše naše buduće veze?

Ljubav

DA LI SE SLAŽETE? Prvi seks definiše naše buduće veze?

Podeli vest

Prvo seksualno iskustvo utiče na naše buduće veze i odnose u godinama koje dolaze. Psiholozi navode da kvalitet prvog seksualnog iskustva može da bude presudan za naše buduće veze - osobe koje su prvi seks doživele sa nekim koga vole imaju veće šanse da kasnije u životu izgrade vezu koja će ih emotivno ispuniti

Američki naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovao 330 mlađih ispitanika oba pola, čiji je cilj bio da se utvrdi kako okolnosti pod kojima se stupa u seksualne odnose utiču na kasnije emotivne obrasce.

Od ispitanika se očekivalo da opišu kako su se osećali u trenutku svog prvog seksa - da li su bili uplašeni, osećali da partner na njih vrši pritisak, nakon toga osećali žaljenje zbog toga što se dogodilo, ili grižu savesti. Osim toga, trebalo je da kažu i da li su osećali bliskost sa partnerom, da li ih osoba sa kojom su u vezi voli i poštuje, i da li su nakon gubljenja nevinosti imali utisak da se nešto promenilo.



Osobe koje su učestvovale u ovom istraživanju ostale su anonimne, a zatim su zamoljene da tokom dve nedelje vode onlajn dnevnik u koji su upisivali detalje svojih seksualnih iskustava u tom periodu, kao i da ocene koliko su, generalno, zadovoljne svojim seksualnim životom.

"Kako prenosi "Dejli mejl", analizom dobijenih podataka naučnici su utvrdili da su osobe koje "prvi put" pamte kao lepo iskustvo kasnije u životu generalno zadovoljnije svojim emotivnim ali i seksualnim životom.

- Rezultati do kojih smo došli pokazuju da prvo seksualno iskustvo može biti prekretnica u razvoju ličnosti, nešto što će odrediti naše buduće veze i našu seksualnost u godinama koje dolaze -  navodi doktorka Keri Smit sa Univerziteta u Misisipiju i dodaje:

"U suštini, prvi seks često umnogome određuje obrasce našeg mišljenja i ponašanja u sferi partnerskih odnosa, i utiče na način na koji ćemo doživljavati nova iskustva u životu."

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17