• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

06.02.2022

21:10

SRPSKA JE POBEDILA, SARAJEVO I ZAPAD U REBUSU! AKO UKINU ODLUKE SKUPŠTINE RS, PADA DEJTON! Dodikov šah-mat, šta god učine ZA SRBE JE OK!

Balkan

SRPSKA JE POBEDILA, SARAJEVO I ZAPAD U REBUSU! AKO UKINU ODLUKE SKUPŠTINE RS, PADA DEJTON! Dodikov šah-mat, šta god učine ZA SRBE JE OK!

Podeli vest

Ako Ustavni sud BiH proglasi neustavnim zahteve za povratak nadležnosti RS, onda to znači da je i Dejtonski sporazum neustavan, ocenjuje Miloš Šolaja, profesor Banjalučkog univerziteta, povodom najave 15 zastupnika sarajevskih stranaka da će od tog suda tražiti da se izjasni da li su zakoni koje je usvojila Skupština Srpske u skladu sa Ustavom BiH

Miloš Šolaja, profesor uporednog prava na Fakultetu u Banjaluci, kaže da odluka ovog suda ne može ni na koji način da utiče na odluke koje je usvojila Narodna skupština RS.

- Ništa što je od nadležnosti koje pripadaju RS preneto na zajedničke institucije BiH nije u skladu sa Dejtonom. Republika Srpska sve što traži jeste da joj se vrate dejtonske nadležnosti, ništa više - kaže on.

Ako proglase neustavnim odluke RS, moraće da ukinu i Dejton

Ovo što se traži iz Sarajeva su, dodaje, političke igre bošnjačkih stranaka, jer računaju na podršku međunarodne zajednice.

- Jedini Ustav koji važi u BiH je ono što piše u Dejtonskom sporazumu. A sve drugo što je nasilno ili pod određenim političkim i drugim pritiscima usvajano je neustavno - objašnjava on.

SRBIJO, GLEDAJ I... KURTI, EU I UNDP UVREDILI JEVREJE, OVO NEĆE PROĆI BEZ BRUTALNE REAKCIJE! Zurof: Odavanje počasti nacisti je ruganje žrtvama!

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara podseća da je odlukom Ustavnog suda BiH 2016. godine odbijena apelacija da odluke tzv. visokog predstavnika u BiH mogu da budu amandmani na Ustav BiH.

- To znači da sve nametnute odluke koje RS sada želi da vrati, nisu upisane u Ustav BiH Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, ovo što RS radi je odbrana Ustava BiH i dejtonskih nadležnosti koje su dobijene tim sporazumom", ističe Kozomara.

Kako pravnici sa Baščaršije zamišljaju Srpsku

Iz tog ugla nema nikakvog pravnog osnova, naglašava on, da Ustavni sud BiH to uopšte stavi na dnevni red, ali imajući u vidu mnoge dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH u kome sede tri stranca i dva Bošnjaka, sve može da se očekuje.

- U Ustavu BiH piše da RS, odnosno entiteti imaju pravo na svoj Visoki sudski i tužilački savet, na primer, i to što RS želi da formira to telo i svoje sudove je apsolutno u skladu sa Ustavom BiH. Dakle, ovo što stiže iz Sarajeva je namerno i stalno podgrevanje nesporazuma i sukoba i novog političkog obračuna protiv Srba i RS - zaključuje Kozomara.

HILJADE SRBA ZARAĐUJE NA OVAJ NAČIN, ALI PAZITE DA NE OSTANETE PRAZNOG DŽEPA? Fjučersi, šortovi su za izbegavanje...

Prema njegovim rečima, ni Bošnjaci ni stranci se gledano po Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu ne pitaju šta će RS da uradi po pitanju svojih nadležnosti, te stoga niko ne može ni da im zabrani da ih povrati, odnosno - ništa se ne pitaju.

- To su neki novi pravnici sa Baščaršije dali pravno tumačenje da kada vi hoćete da uvedete nešto što vam po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pripada, morate tražiti saglasnost Bošnjaka. S obzirom kakva je sada atmosfera u BiH, oni nam ne bi dali saglasnost da RS ima i svoje pekare, a ne nešto drugo - siguran je naš sagovornik.

RS nametnuto 338 odredbi mimo Ustava BiH

Kozomara napominje da RS u zahtevima za povratak nadležnosti ne menja nijednu jedinu reč kako je napisano u Dejtonskom sporazumu, uz podsećanje da je Srpskoj do sada nametnuto 338 odluka i zakona mimo Ustava BiH.

- U Ustavu BiH jasno piše da nama pripada vojska, fiskalna samostalnost, sudstvo, dakle, sve ono što RS želi da povrati - napominje on.

(VIDEO) DA OVO DA TRAŽIMO OD PUTINA, TO JE BAŠ ONO ŠTO NAM TREBA! Ruske ubice dronova - kolosalno dostignuće stručnjaka iz Moskve!

Parlament u Banjaluci usvojio je dokumente kojima se definiše proces vraćanja nadležnosti sa BiH na RS. Četiri informacije iz oblasti odbrane, pravosuđa, poreza i bezbednosti, te Deklaracija o ustavnim principima idu pred vladu, koja ima zadatak da kroz zakonska rešenja uredi 140 zakona, koji će biti predmet nadležnosti.

Nakon Zakona o lekovima, kojim se krenulo u prenos nadležnosti sa BiH na RS, ovo je drugi paket kojim se definiše ova oblast.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hag

pre 2 godine

Naravni,al' kad čučneš !U Dejtonskom ugovoru su pobrojane nadležnosti države BiH i u nastavku piše "i druge nadležnosti u sporazumu entiteta..." Dakle,Šolaja to dobro zna ali ne pominje da ne strasi svetosavski živalj,nadležnosti su prenesene uz saglasnost oba entiteta,u parlamentarnoj skupštini BiH.Mogu se povući,na isti način kako su prenesene,uz saglasnost oba entiteta u parlamentu BiH!!! Zna to i Mile Laktašenko,ali mu treba zatezanje odnosa pred izbore! Miletova stranka SNSD je i dala tu saglasnost,za sve prenesene nadležnosti i sad bi Mile kao nazad a zna Mile vrlo dobro da nakon karanja nema kajanja??? Znači NIŠTA...šupljak???

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija