• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

24.01.2023

14:04 >> 22:28

ZELENSKI RAZGOVARAO SA MAKRONOM! KIJEV STVARA TENKOVSKU ARMADU! ISTORIJSKA ODLUKA ŠOLCA! ŽESTOKE BORBE U ZAPOROŽJU!

Reuters

Vesti

ZELENSKI RAZGOVARAO SA MAKRONOM! KIJEV STVARA TENKOVSKU ARMADU! ISTORIJSKA ODLUKA ŠOLCA! ŽESTOKE BORBE U ZAPOROŽJU!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 335. dan

Zelenski: Razgovarao sam sa Makronom o diplomatskim koracima za okončanje sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razmotrio diplomatske korake o okončanju sukoba u Ukrajini. Zelenski je saopštio da su razgovarali i o drugim temama.

Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

„Tokom razgovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom zahvalio sam za prodornu odluku o isporuci lakih tenkova, kao i dalje jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, posebno, naprednih PVO sistema. Razgovarali smo i o diplomatskim koracima o završetku rata. Naročito sam podvukao da sportistima iz Rusije nije mesto na Olimpijskim igrama u Parizu“, navodi se u saopštenju na telegram kanalu Zelenskog.
 

 

Živov: Njujork i Vašington mogu biti uništeni ako Kijev krene na Krim

Svaki pokušaj oružanih snaga koje predvodi Zapad da napadnu Krim pretvoriće specijalnu vojnu operaciju u Veliki otadžbinski rat, izjavio je ruski politikolog Aleksej Živov emisiji" Prvog Sevastopolja"

 

Jermak: Leopardi su snažna podrška Ukrajini

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

"Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare", napisao je Jermak na svom Telegramu kanalu.

 

 

Šolc probio led: Amerikanci spremaju Ambramse

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi već ove nedlje da objavi odluku o slanju, potvrdilo je za CNN troje američkih zvaničnika upoznatih sa pregovorima.

Norveška šalje tenkove Kijevu

Norveška bi mogla da donese odluku o isporuci osam tenkova „leopard“ koji se nalaze u njenim oružanim snagama, saopštio je list „Dagens neringsliv“ pozivajući se na svoje izvore.

„Koliko nam je poznato, postoji verovatnoća da će Norveška Ukrajini isporučiti osam od 36 tenkova ‘leopard’ koje ima u vojsci. Za kratko vreme vlada će doneti odluku o kupovini novih tenkova“, navodi se u članku.
 

Istorijska odluka Šolca: Leopardi stižu u Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.

Putin: Proizvodimo 3 puta više PVO raketa od Amerikanaca

Praktična borbena dejstva pokazuju da je ruska protivvazdušna odbrana (PVO) jedna od najboljih na svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa gubernatorom Belgorodske oblasti Vjačeslavom Gladkovom

Borbe u Zaporožju

Uništenje ukrajinskog borbenog vozila pešadije vođenim projektilom kalibra 152 mm „Krasnopolj“

 

 

Genijalan potez Rusa naterao Ukrajince na povlačenje

Napredovanje ruskih trupa u pravcu Zaporožja odvija se taktički i precizno, uz pažljivo izviđanje i spasavanje života boraca, saopštio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Radio "Krim"

Grosi: U ukrajinskim nuklearkama nije pronađena vojna tehnika

Inspektori Mađunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu našli vojnu tehniku u ukrajinskim nuklearnim stanicama, saopštio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu.

„Pošto su naše stalne misije već tamo, zamolio sam danas svoj tim da pažljivo pregleda lokacije, zajedno sa tamošnjim ukrajinskim menadžmentom, da se uveri da li se tamo skladište vojni materijali... Rezultat ovih inspekcija je, naravno, bio negativan“, objasnio je Grosi.

Francuski vojnik zatražio azil u Rusiji

Francuski novinar i vojni stručnjak Adrijen Boke, koji je izveštavao o događajima u Donbasu, podneo je danas u Moskvi zahtev za izbeglički status u Rusiji, saopštivši da strahuje za svoj život.

Zelenski: Nećemo napasti Belorusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na konferenciji za novinare da Ukrajina ne planira da napadne Belorusiju, a istovremeno je izbegao odgovor na pitanje da li je Kijev nudio Minsku da potpišu pakt o nenapadanju.

Foto: printscreen

„Sve što Ukrajina zvanično predlaže, svi ćete čuti. Mogu još jednom da potvrdim: nećemo napasti Belorusiju“, izjavio je Zelenski tokom zajedničke konferencije za novinare sa finskim predsednikom Sauli Ninisteom.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je prethodno da je Kijev predlagao Minsku da zaključe pakt o nenapadanju kako beloruska vojska ne bi krenula na Ukrajinu.
 

Stigla jeziva pretnja iz Rusije zbog "Leoparda"

Ruski poslanik je naglasio da rukovodstvo Severnoatlantske alijanse gura Evropu u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, navodeći da Moskva može iskoristiti "oružje za koje Zapad i ne zna."

Zelenski zahtevao glavu Prigožina

Ukrajinski predsednik tražio je da se likvidira osnivač grupe  "Vagner" Evgenij Prigožin.

Kako se navodi, on je to tražio u razgovoru sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom.

Poljska traži naknadu

Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaciju za tenkove Leopard 2 koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki.

''Apliciraćemo za nadoknadu troškova Evropskoj uniji, to će biti još jedan test dobre volje'', rekao je Moravjecki.

Kako navodi Rojters, on je izrazio nadu da će Nemačka brzo dati odgovor na zahtev Varšave da Poljska pošalje tenkove u Ukrajinu, ali pored toga što nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtev, naveo je da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove.

''Nemci odugovlače, izbegavaju odgovor. Ponašaju se na način koji je teško razumljiv'', ocenio je Moravijecki.

Zvanično!

Poljska je zatražila od Nemačke dozvolu za isporuku tenkova „leopard 2“ Ukrajini, saopštio je ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak

Korupcijske afere tresu Ukrajinu

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika i zamenik ministra odbrane podneli su ostavke, a zamenik državnog tužioca je razrešen nakon što je predsednik Volodimir Zelenski najavio smene i optužbe za korupciju

Težak udarac: Oboreni ruski "Ka-52"

Ukrajina je saopštila da je tokom noći oborila tri ruska helikoptera.

"Ukrajinske snage su sinoć na istoku zemlje oborile tri ruska helikoptera Ka-52", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Sprečen prelaz preko Dnjepra

Ruska vojska osujetila je pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju Dnjepar u području Nove Kahovke, saopštile su službe za vanredne situacije Hersonske oblasti.
Uništena su tri čamca, šest pešadijska vozila i oko 100 neprijateljskih vojnika.

Situacija u Bahmutu

Pušilin otkrio šta se dešava na frontu, opširnije čitajte OVDE

Ukrajinci dižu u vazduh mostove na pruzi u severnom delu Bahmuta?

 

 

 

Finska ulazi u NATO bez Švedske

Ministar spoljnih poslova Finske najavio je mogućnost razmatranja aplikacije te zemlje za članstvo u NATO odvojeno i bez Švedske.

Ministar spoljnih poslova Finske rekao je da je potrebno pauzirati pregovore između Finske i Švedske sa Turskom o članstvu u NATO.

On je takođe napomenuo da bi Helsinki mogao razmisliti o apliciranju za članstvo u NATO bez Švedske.

Helsinki i Stokholm podneli su zajedničku prijavu za ulazak u alijansu, ali sada, usred pogoršanja odnosa između Švedske i Turske, finski diplomata smatra da „trenutnu situaciju treba proceniti”.

Lavrov besan na Grčku

Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala "američkim zahtevima", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, opširnije čitajte OVDE

Ukrajina može da dobije 139 "leoparda"

Nemački proizvođač oružja Rejnmetal može da isporuči Ukrajini ukupno 139 tenkova Leopard 1 i 2, rekao je portparol kompanije u intervjuu Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Kompanija trenutno ima 29 Leopard 2A4. Oni mogu biti gotovi već u aprilu ili maju ove godine. Rajnmetal može obezbediti 88 tenkova Leopard 1. Pored toga, kompanija ima 22 Leopard 2A4 čija popravka će trajati nešto manje od godinu dana, tako da bi mogli da budu isporučeni krajem 2023. ili početkom 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Nemački koncern Rajnmetal je tokom Drugog svetskog rata napravio najprobojniji top KvK-42, koji je bio instaliran na „ubice T-34” – tenkove Panter.

Foto: Reuters

"Leopardi" spremni da krenu iz nemačke fabrike

 

Otvoreni položaji

Položaji ukrajinskih trupa otvoreni su kao rezultat ofanzive ruske vojske u Zaporožju, rekao je predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov. 

„Naša vojska nastavlja sa izviđanjem u Zaporoškoj oblasti. Već su otkriveni položaji ukrajinskih trupa na prvoj, a delimično i na drugoj i trećoj liniji odbrane“, rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući taktičkim uspesima ruskih jedinica, kao i preciznom radu artiljerije i avijacije, linija fronta se postepeno pomera ka severu regiona, a ukrajinske trupe svakodnevno trpe velike gubitke.

Ranije je Rogov izvestio da su glavne ofanzivne operacije ruske armije na zaporoškom delu linije fronta bile koncentrisane u oblasti gradova Orehov i Guljajpolje.

Zaporoška oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma. Ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 70 odsto regiona pod ruskom kontrolom, dok regionalni centar, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Gerasimov: Glavne pretnje

Želja NATO-a da se proširi, kao i korišćenje Ukrajine za hibridno ratovanje, pretnje su vojnoj bezbednosti Ruske Federacije, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov.

"Danas su takve pretnje postale težnje Severnoatlantske alijanse da se proširi preko Finske i Švedske, kao i korišćenje Ukrajine kao oruđa za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje“, rekao je Gerasimov u intervjuu za aif.ru.

Prema rečima načelnika ruskog generalštaba, da bi neutralisalo ove pretnje, najviše rukovodstvo zemlje je postavilo zadatak da prilagodi plan izgradnje i razvoja Oružanih snaga RF. Njegove parametre odobrio je vrhovni komandant na proširenom sastanku Kolegijuma Ministarstva odbrane“, naglasio je on. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosta

pre 1 godinu

Jedini put prema Bahmutu je u koridoru sirokom 45km, to je jedini asfaltni put, ima jos 3 makadamska i 5-6 sumskih, tako da "jedini put" je losa formulacija. P.s. a da ima i pruga do bahmuta...

srbin

pre 1 godinu

jesu li to oni isti ,,TACNI,, Ukrajnski mediji koji su do sada vec zauzeli Moskvu, sahranili Putina .. a dvojnik ili Putin je do sad imao 12 puta rak, šlog... i ne moze da pokrece levu ruku... Ako je verovati njima.... Rusija vise nema ni Avijaciju... Eh te puste želje, laži... to je za njihovu unutrasnju uptrebu, a mi ne ,,MORAMO,, pompezno to da prepisujemo...

Moca

pre 1 godinu

Brate, o zauzimanju Moskve niko ne pise, gde si ti to cito, to samo ti znas, a da je ruska avijacija pretrpela znacajne gubitke, jeste, zato i ne lete blizu fronta ko ni ukrajinci ( cije avione je PVO vojske RF oborilo 447 a oni imali na pocetku samo 236, tako da svako pise sta oce).. Da je vise rusa izginulo ( vojnika) tu se slazu i rusi ( samo to ne sme da se javno pise) Da su ukrajinci proslo leto zarobili 450 najmodernijih ispravnih tenkova kod Izjuma, Kupjanska i Limana i to stoji ( svi lepo snimljeni, popisani) Da su vagnerovci izginuli ( ne oni pravi nego onaj zatvorski sljam sto su regrutovali) i to je istina ( bar su se rusi resili krminalaca).... Da je poginulo 19 srba-dobrovoljaca kod Soledara i Bahmuta zadnji mesec e to je neprovereno.... I jos nesto, mi "MORAMO" POMPEZNO da prepisujemo ono sta rusi napisu, ponekad ne znamo ni da prevedemo kako treba...tako da kod nas je "jedna" istina a recimo u Bosni "druga", ali treba citati obe , pa uzeti sredinu i to je mozda najblize istini....

Srba

pre 1 godinu

A bre ljudi dok kada ove naopake informacije, pa ukrajinci su jos pre mesec i po presli Dnjepar kod Nove Kahovke i to preko brane tako da su i grad i brana i 50km kvadratnih u ukrajinskim rukam i rusi ne mogu id tamo da ih izbace. Informacij koje su dosle iz Rusije govore o ogromnim gubicima Vagnera, od 50 000 pripadnika Vagnera, pre 3 meseca ostalo ih je nesto manje od 10 000, tacnije 9796, vecina ih je poginula u birbama za Soledar i Bahmut, a oko 5000 su dezertirali. (Rusko ministarstvo unutradnjih poslova upozorava na pojavu naoruzanih banditskih grupa u rejonu Rostova na Donu, Gelendzika i oko Kurska i Belogorfa)

miroljub

pre 1 godinu

Koliko ide daleko zapadna nazovi propaganda da je izgubila smisao. Propaganda je ulepšavanje realnosti i tada ima smisao, ali ovo što oni reda su budalaštine jer nemaju ni 1% realnosti pa im više ljudi ni neveruju stoga te budalaštine nemožemo nazvati propagandom. Ajde što Ameri lažu ali evropljani da su toliko nisko pali. propala je zapadna "civilizacija" zbog tolike količine neosnovane priopagande i laži. Niko im više ne verujue pa i sve manje njihovi narodi jer je za njih bila pobeda i Vijetnam, Irak, Iran libija, Avganistan Sirija. Pa i njihovi bivši sateliti (arapske zemlje) dobile su muda da ih više ne tretiraju kao neki faktor.

miroljub

pre 1 godinu

Velikodušni i milostivi Zelenski odlučio da pomiluje Belorusiju. Sada Lukašenko može mirno da spava.

miroljub

pre 1 godinu

Velikodušni i milostivi Zelenski odlučio da pomiluje Belorusiju. Sada Lukašenko može mirno da spava.

Vasilije

pre 1 godinu

Solc dozvolio Poljskoj i drugim zemljama davanje Leoparda 2!!!! Sutra se izdaje dozvola nemackih vlasti. 100 leopard 2 tenkova iz 6 zemalja spremno za davanje( Poljska, Finska, Danska, Spanija, Holandija i Belgija) plus 136 nemackih!!!!! Danska donira Ukrajini sve svoje Cesar haubice, ukupno 19 komada!!! Maroko je prva africka zemlja koja donira oruzije za Ukrajinu, doniraju 20 tenkova T-72B!!!

Kosta

pre 1 godinu

Ne samo Solc nego iz Bajdenove administracije stizu vesti da ukrajinci najverovatno dobijaju odobrenje do kraja mesecs za abramse....

veljko

pre 1 godinu

Sta kazu sada oni sto su ushiceno govorili:Nemacka nece da salje tenkove,nemci udarili Zelenskom samar nece da salju tenkove.Svakoj osobi normalnog razumevanja bilo je jasno,da se radi o prljavoj obmani.

Naomi Samuel

pre 1 godinu

Moj bivši muž i ja prekinuli smo prije godinu i dva mjeseca i bila sam u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile isključene. Pokušala sam doći do njega na društvenim mrežama, ali on me uklonio s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Plakala sam i plakala svaki dan jer sam ga jako voljela. Sve dok nisam rodila i beba nije napunila godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla, a nemam novaca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala svojoj sestri i ispričala joj svoj problem i rekla da zna za snažnu čaroliju koju je bakao dr. Apata koji joj je pomogao kada nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-maila i on je rekao da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekao da će mi pomoći da razbijem urok kako bi mi se moj muž vratio zauvijek i da će biti moj. Za mene je bilo veliko iznenađenje da se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čaroliju. Molim se da poživi dugo i da više obavlja svoj divan posao. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On vam može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti putem gmail adrese: drapata4@gmail.com ili putem njegovog vibera / whatsappa: (+66 81 302 8552)

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija