• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.03.2024

21:14

Rusi pogodili višespratnice u Harkovu! Oboreni dronovi! Kuleba ponovo zatražio više PVO sistema

Tanjug/AP

Vesti

Rusi pogodili višespratnice u Harkovu! Oboreni dronovi! Kuleba ponovo zatražio više PVO sistema

Podeli vest

Rat u Ukrajini – 763. dan.

Zelenski: Jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 vitalni zadaci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci. 

- Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom sveta, još uvek ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da obezbedimo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine - naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Zelenski je podsetio da je u današnjem napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a da je povređeno najmanje 19, među kojima i dvoje male dece.  

- Ruski teror protiv grada postaje sve gnusniji. Rusija i dalje pokušava da otera preko milion ljudi u mrak, redovno lansirajući rakete i dronove „Šahed”. Sada koriste i vazdušne bombe. Gađali su običnu ulicu, kuće, školu i običnu civilnu infrastrukturu - istakao je Zelenski.

U Harkovu su danas oko 16 časova odjeknule eksplozije u stambenom naselju Ševčenkov.

U napadu ruskih snaga poginula je jedna osoba, njih 19 je povređeno, a oštećeni su stambeni objekti, uključujući i Institut za hitnu hirurgiju.
 

Kuleba ponovo zatražio više PVO sistema "patriot" od Zapada

Rusija je pojačala vazdušne napade na Ukrajinu i lansirala 190 raketa različitih tipova, 140 dronova "šahed" i 700 vođenih avio-bombi za samo nedelju dana – od 18. do 24. marta, izjavio je Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Kuleba je ponovo ukazao na hitnu potrebu Ukrajine za više PVO sistema "patriot" i sličnih na pozadini sve većeg intenziteta ruskih vazdušnih udara balističkim projektila, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva: Snage PVO oborile tri drona u Belgorodskoj oblasti

Sistemi PVO oborili su tri drona u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

Navodi da nema žrtava ni razaranja.

Ukrajina: Rusi pogodili višespratnice u Harkovu – ima mrtvih i ranjenih

Ruske snage granatirale su stambenu zgradu u Harkovu, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

- Napad na stambene zgrade u harkovskom naselju. Ima mrtvih i ranjenih. Ovo je još jedan čin krvavog terora protiv Ukrajinaca - napisao je gradonačelnik na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su izvršena dva udara.

- Okupatori su izvršili dva udara u harkovskom okrugu Ševčenkov. Prema preliminarnim podacima ima žrtava. Civilna stambena infrastruktura je oštećena - navodi se u saopštenju.

Ukrajinska agencija je prethodno javila da su se oko 16 časova po lokalnom vremenu u Harkovu začule eksplozije. 

Nove eksplozije

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

 

Zna se ko jedini nije osudio teroristički napad u Krokus hali! Oni slave ubistvo Rusa

 

Dron se srušio na Belgorod

Ukrajinski dron se srušio na upravnu zgradu u Belgorodu, rekao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

- Ima jedna žrtva - žena ima geler neprodiruću ranu grudnog koša i posekotinu na ruci. Hitna pomoć je odvezena u Gradsku bolnicu broj 2, pružena je sva neophodna medicinska pomoć - napisao je on. 

 

Zapad ovo nije smeo da saopšti sve do sada! Ukrajina će izgubiti još više teritorija i jedinu iskusnu vojsku

 

Harkov posle napada dronovima

 

 

Katastrofa! Rusija prešla crvenu liniju! Ovim razaranjem Putin najavio da ide do kraja: Dosad je bilo sveta krava, a sad...

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na avdejevskom pravcu, odbile 9 kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 255 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 220 vojnika na Donjeckom pravcu;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 210 ukrajinskih dronova, oborila 21 granatu višecevnog sistema „hajmars“ i „vampir“;Grupa „Istok“ poboljšala je taktički položaj na južnodonjeckom pravcu, odbila tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

Ukrajinska vojska izgubila je tokom proteklog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 60 vojnika;

Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su samohodnu haubicu PzH 2000, dve stanice za radioelektronsku borbu na donjeckom pravcu;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dve brigade Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu,Oružane snage Rusije uništile su mesta za sklapanje i skladištenje ukrajinskih bespilotnih letelica.
 

 

Rusima stiglo britansko priznanje! Vojska neće moći da izdrži više od dva meseca rata! London bez municije i oružja

 

Španija je navela da ne planira da šalje trupe u Ukrajinu i ne poznaje zemlju koja to planira

Španija ne planira da šalje trupe u Ukrajinu i ne poznaje zemlju koja bi to uradila. Ovo je izjavio španski ministar spoljnih poslova Hoze Albarez.

- Španija, naravno, ne razmišlja o slanju trupa u Ukrajinu, a ne znam da bilo koja zemlja trenutno razmatra takvu mogućnost. S druge strane, Ukrajina ne traži da pošalje trupe, traži druge stvari, ona traži humanitarnu pomoć, ona traži vojnu pomoć, i to je ono što joj pružamo, kako iz Evrope, tako i od španske vlade. Ali oni ne traže trupe - rekao je Albarez na Cadena Ser.

Podsetimo, temu o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu ranije je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba objasnio je da je Emanuel  Makron govorio o slanju u Ukrajinu ne borbenih jedinica, već instruktora.

 

Vašington besan na Makrona! Ovo se neće se dobro završiti! Njegova "čizma na zemlji" izazvala ukor Šolca, Borelja, a sada i...

 

Najnoviji bilans: Broj povređenih u napadu na "Krokus halu" porastao na 360

Broj povređenih u napadu na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol" porastao je na 360, saopšteno je danas iz medicinske službe.

- Sa podacima od jutros, 360 ljudi, uključujući 11 dece, povređeno je u terorističkom napadu - navodi se u saopštenju koje prenosi TASS.

Ukupno 92 osobe povređene u napadu su hospitalizovane, dok su 63 osobe već otpuštene iz bolnica, a 205 je na ambulantnom lečenju, dodao je zdravstveni zvaničnik.

Za teroristički napad u petak uveče na "Krokus siti hol", u predgrađu Moskve, u kome je ubijeno najmanje 139 ljudi, odgovornost je preuzela Islamska država.

Uhapšeno je 11 osumnjičenih za napad, uključujući četvoricu naoružanih napadača, koji su privedeni u Brjanskoj oblasti, jugozapadno od Moskve, dok su pokušavali, kako tvrde ruske vlasti, da potraže utočište prelaskom obližnje ukrajinske granice.

 

Veleobrt nakon masakra! Nešto čudno se dešava u Rusiji: Zapadnjaci masovno nagrnuli na jedno mesto, Rusi gledaju i ne veruju!

 

EU odlučila da zadrži pet milijardi Evra ruske imovine

Evropska unija odlučila je da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi platila pravne sporove sa Rusima, objavilo je izdanje „Politiko“, pozivajući se na dokumenta.

„Euroklir (sistem za obračune i kliring) dobio je dozvolu da zadrži prihode, dobijene od ulaganja (ruske imovine) u 2022. i 2023. godini. Pet milijardi evra je bafer koji će omogućiti plaćanje tekućih i potencijalna potraživanja u Rusiji ili drugde“, navodi se u objavi.

 

Potvrđeno najgore! NATO razmatra rat sa Rusijom! Ovako će udariti po Putinovoj vojsci, javno rekli šta su opcije! Ako Ukrajina pristane....

 

Blumberg: Makron razbesneo SAD

Izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju vojnika u Ukrajinu razbesnela je američke zvaničnike, koji su nezadovoljni zbog provociranja potencijalnog sukoba sa Moskvom, piše "Blumberg".

 

Šok za Ukrajinu! Rusija upala u još jedan grad! Putinovu munjevitu ofanzivu ne mogu ga zaustave, Zelenskog čeka strašan poraz?!

 

Ruski avioni uništili uporišta Ukrajine

Posade ruskih jurišnih aviona Su-25 izveli su udare nenavođenim avijacionim raketama na uporišta ukrajinske vojske na severnodonjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Udarno! Rusi slomili teroriste! Počeli da pričaju ko je naredio napad! Svi tragovi ukazuju na jedno...

 

Rusi sprečili rotaciju Ukrajinaca

Ruske desantne jedinice sprečile su rotaciju ukrajinskih snaga kod Soledara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Svi, tišina! Zapad zabranio da se ovo otkrije o Zelenskom! Cela Ukrajina zna, niko ne sme da zucne!

 

Telegraf: Britanija bi izdržala samo dva meseca u borbama

Britanska vojska mogla bi da izdrži samo dva meseca u borbama sa ruskom vojskom u slučaju potencijalnog sukoba, piše "Telegraf" pozivajući se na britanske vojne zvaničnike.

"Kada je bivši zamenik državnog sekretara za vojsku Mark Fransua pitao: 'Britanija ne bi izdržala više od dva meseca u sveobuhvatnom sukobu sa Rusijom jer nemamo municiju i zalihe naoružanja, to je istina, zar ne?' Zamenik načelnika Generalštaba Robert Magouen je odgovorio potvrdno", navodi se u članku.

Autori navode da su i drugi predstavnici britanske vojske potvrdili da London ne bi dugo mogao da ratuje u slučaju sukoba zbog smanjenja rashoda i nedovoljnog broja vojnika.

 

Svi su sada u ratu! Počelo ono čega se svet plašio! Najstrašnije vesti stigle iz Rusije: Moskva, KIjev, Lavov, Donjeck...

 

Ruska PVO uništila 18 projektila "vampir"

Ruska PVO je tokom noći uništila 18 projektila "vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Makron na ovo nije računao! Rusija mu spremila veliko iznenađenje! Neće gađati ni Rumuniju, ni Poljsku, već...

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ukrajinske formacije nastavljaju sa napadima na preduzeća u sektoru goriva i energije Ruske Federacije. Danas se na udaru našla Zuevska termoelektrana u DNR. Trenutno se završavaju radovi na restauraciji kako bi se toplota vratila u domove stanovnika Zugresa, kao i određenih oblasti Donjecka i Makejevke.

U međuvremenu, ruske oružane snage gađaju ciljeve u pozadinskim regionima neprijatelja. U Harkovu su bespilotne letelice i krstareće rakete uspele da pogode područja koncentracije osoblja u okrugu Ševčenkovski i Slobodski.

 

Ovo je nova Ukrajina?! Rusija na pragu rata sa još jednom zemljom! Putinu su opasno stali na žulj, sve miriše na najgori scenario!

 

Na severskom pravcu, na teritoriji filter stanice Belogorovskaja , operateri FPV dronova Oružanih snaga Rusije napali su položaje ukrajinskih formacija u ruševinama porušene zgrade. Tako Ukrajina zadržava mogućnost da ovde pošalje svoje pešadijske jedinice, iako je prethodno bio odbačen nazad na zapad.

 

Zelenski, čuješ li?! Šokantno priznanje Borelja o Ukrajini! Dugo je Zapad ovo krio, sada je svet video pravu istinu!

 

Na pravcu Bahmuta, prema nekim izvorima, Ukrajina  se sprema da povuče jedinice sa položaja na severozapadnoj periferiji Bogdanovke . Na Avdejevskom pravcu počeo je juriš na položaje ukrajinskih formacija u Semenovki. U oblasti Berdichi situacija ostaje nepromenjena.

U ugledarskom pravcu ruske trupe se konsoliduju u centralnom delu Novomihajlovke . U oblasti Paraskovjevke , osujećen je pokušaj ukrajinskih rotacionih dejstava. U pravcu Zaporožja severozapadno od Nesterjanke, ukrajina je više puta pokušavao da izvrši kontranapad, ali bezuspešno.U Rabotinu situacija je ista, severozapadno od Verbovoja je odbijen kontranapad Oružanih snaga Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija