• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

08:14

(FOTO) Naučnici na pragu najvećeg otkrića u istoriji! Svet zanemeo, biblijska zagonetka bi uskoro mogla biti rešena!

Shutterstock

Vesti

(FOTO) Naučnici na pragu najvećeg otkrića u istoriji! Svet zanemeo, biblijska zagonetka bi uskoro mogla biti rešena!

Podeli vest

Prvo otkriće Nojeve barke pripisuje se još Marku Polu, koji je u 15. veku spominjao biblijsku tvorevinu, da bi kasnije i nemački pustolov Adam Olearij Evropljanima preneo priče lokalnog stanovništa Persije i Jermenije: "Na Araratu se nalaze ostaci one barke, ali su postali kao kamen".

Kasnije, tokom 20. i 21. veka, lažna otkrića su bezbroj puta preplavljala medije. Toliko, da su čitaoci prestajali da veruju u to. Sada, najnovija istraživanja naučnika ukazuju na to da bi Nojeva barka konačno mogla biti pronađena. Čekaju se samo rezultati još par ispitivanja.

Nojeva barka je nasukana na planini Ararat

Podnožje planine Ararat je već decenijama jedno od najposećenijih mesta na svetu, a nebrojano mnogo istraživača i arheologa svake godine dolazi na istok Turske ne bi li okušalo svoju sreću. Među poslednjim koji su pokušali da reše misteriju su i naučnici sa istanbulskog univerziteta, koji su svoja ispitivanja zasnovali na otkriću jednog kartografa starom preko pola veka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BloomIT (@bloomit.rs)

 

Tada su, 1959. godine, na vrhu planine otkriveni tragovi formacije koje po obliku veoma podsećaju na brod. Ovo otkriće nije ostalo neprimećeno, a specijalisti iz svih krajeva sveta su pohrlili da uz pomoć georadara izvrše 3D-skeniranje regije. I zaista, uređaji su registrovali pod zemljom konstrukciju u obliku broda "koja nije nastala prirodnim putem".

- Paralelne linije i ugaone strukture na dubini od 2 do 6 metara nije nešto što odlikuje prirodne geološke formacije - objasnili su članovi ekspedicije.

Nada postoji - čekaju se poslednja ispitivanja

Iako postoji verovatnoća da i ovo otkriće bude samo jedno u nizu lažnih, naučnici su veoma optimistični. Za sada su ispitani obrasci planinskih stena i zemljišta na mestu gde je 1959. godine otkriveno nešto nalik brodu, a po preliminarnim podacima, u njihovom sastavu postoje i tragovi gline i morskih organizama. Upravo ovo može ukazivati na to da se Nojeva barka zaustavila baš na tom mestu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BloomIT (@bloomit.rs)

 

Optimizam naučnika dodatno podstiče i starost ispitanih uzoraka: većina njih datira još iz vremena eneolita, odnosno između 5.500 i 3.000 godine pre naše ere. Ovo se poklapa i sa priznanim od strane naučnika podacima o vremenu kada se dogodio Svetski potop. Ipak, za konačan zaključak je potrebno još neko vreme, a naučnici smatraju da će ispitivanja koja su planirana naredne godine konačno dovesti do razotkrivanja jedne od najvećih biblijskih zagonetki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija