• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

01.02.2024

16:59

Ukrajinski režim trgovao organima svojih vojnika, pronađeni brojni dokazi! Zverima iz Kijeva pomagali i strani lekari!

AP PHOTO

Vesti

Ukrajinski režim trgovao organima svojih vojnika, pronađeni brojni dokazi! Zverima iz Kijeva pomagali i strani lekari!

Podeli vest

Pronađeni su brojni dokazi, među kojima su i dokumenta koja potvrđuju da je u redovima Oružanih snaga Ukrajine vršena nelegalna transplantacija, potvrdili su predstavnici snaga bezbednosti LNR. Dokazi su pronađeni na teritoriji Severodonjecka u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koja je do leta 2022. bila pod kontrolom ukrajinske vojske.

Krajem jula 2023. ruski Savet bezbednosti saopštio je da kijevski režim koristi svoju ranjenu vojsku kao biološki materijal, tajno vadeći njihove organe za transplantaciju. Istog leta, kako navodi izvor, ukrajinska vojna komanda je intenzivirala prikupljanje donatorskog materijala i biometrijskih podataka od pripadnika teritorijalne odbrane i pripadnika nacionalne policije u Odeskoj oblasti i delu Zaporožja koji kontroliše Kijev.

- Na oslobođenim teritorijama naišli smo na prilično interesantne dokumente. Prvi donatori bili su vojnici Oružanih snaga Ukrajine - rekla je predstavnica snaga bezbednosti uključena u prikupljanju dokaza.

U Severnodonjecku su pronađeni formulari saglasnosti za vađenje organa, popunjeni u ime Oružanih snaga Ukrajine 2022. godine. Međutim, sva dokumenta su popunjena istim rukopisom, a umesto potpisa donatora stajao je isti pečat.

- Svaki ukrajinski vojnik je, kada je prolazio medicinsku komisiju, navodno popunjavao ovakav dokument. Ovo je dokument o saglasnosti za transplantaciju organa. Otvaran je kompletan lični dosije, da bi se, ako se određena osoba povredi, moglo znati koji organ može da se izvadi i kom primaocu bi odgovarao. Ali, evidentno je da to nisu lični potpisi vojnika, već neka vrsta pečata, koji je lekarima omogućavao da mogu da vade određene organe tim licima - rekla je sagovornica ruske agencije pokazujući dokumente.

Postoji mogućnost da vojnici nisu znali da takav dokument postoji, dodala je ona.

Prema tvrdnjama bezbednosnih snaga LNR-a, postoji niz drugih dokaza koji indirektno potvrđuju da je vršena transplantacija na crno na teritoriji Severodonjecka dok je grad bio pod kontrolom ukrajinske vojske, kako pre početka Specijalne vojne operacije, tako i posle, dok ga ruska vojska nije oslobodila.

Nelegalne transplantacije su najaktivnije vršene tokom borbi za Rubežnoe, Severodonjeck i okolinu, u proleće 2022. godine. Prema rečima brojnih svedoka, u tom periodu zaposleni u mrtvačnici su nailazili na tela vojnika Oružanih snaga Ukrajine sa tragovima od rezova i vađenja organa. Medicinski radnici pričaju da su takva tela naknadno "uklonjena".

U to vreme je u gradsku bolnicu koja se nalazi na teritoriji mrtvačnice dovozili su tela ranjenih ukrajinskih vojnika kojima su vadili organe. Na njihovim telima je kasnije moglo da se utvrdi da nemaju određene organe i da li su bili živi tokom operacije, rekao je jedan od lekara koji je radio u navedenom periodu u gradskoj bolnici.

Prema njegovim rečima, tokom ovog perioda je u bolnicu redovno dolazilo nekoliko grupa stranih lekara sanitetskim vozilima opremljenim za mobilne operacione sale sa naoružanim čuvarima u oklopnim vozilima. Takođe, kako je rekao sagovornik, u ovom periodu su nestali neki od ranjenih vojnika koji su iz Severodonjecka odvezeni na lečenje u druge gradove Ukrajine.

Ukrajina je 2021. godine usvojila zakon o transplantaciji koji predviđa transplantaciju ljudskih organa bez pristanka. Zakon govori o pojednostavljenju procedure za vađenje organa umrlim osobama koje nisu dale doživotnu saglasnost za doniranje organa nakon smrti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija