• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

14.03.2024

22:11

Francuska poslala vojsku na granicu Rumunije i Ukrajine! Putinov šah-mat! Zapad vodi rat protiv Rusije!

Shutterstock

Vesti

Francuska poslala vojsku na granicu Rumunije i Ukrajine! Putinov šah-mat! Zapad vodi rat protiv Rusije!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 480.

Francuska poslala vojsku na granicu Rumunije i Ukrajine

Makron: Učinićemo sve da Putin ne pobedi

Putinov šah-mat

Lavrov: Zapad faktički već vodi rat protiv Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da "Zapad efektivno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini".

Lavrov je u intervjuu za televiziju Solovjov uživo na pitanje da li je Zapad objavio rat Rusiji rekao: "Oni ga već vode“, prenosi TASS.

Ukrajinska vojska nastavlja sa napadima na Zaporošku nuklearku

Ukrajinska vojska nastavlja sa napadima na Zaporošku nuklearku. Eksplozivna naprava bačena je na pet metara od skladišta sa gorivom, saopštila je pres služba nuklearke.

"Ukrajinska vojska nastavlja da napada Zaporošku nuklearku i grad Energodar. registrovan je napad na ključne infrastrukturne objekte u okviru nuklearke. Eksplozivna naprava bačena je tik do ograde iza koje se nalaze rezervoari sa dizelom. Da je pala u rezervoar to bi imalo tragične posledice", navodi se u saopštenju.

Bundestag ponovo odbacio nacrt rezolucije o isporukama raketa „taurus“ Kijevu

Nemački Bundestag je ponovo odbacio nacrt rezolucije sa zahtevom vladi Nemačke da počne sa isporukama krstarećih raketa „taurus“ Kijevu.

Na glasanju u kojem je učestvovalo 690 poslanika, poslanici su se izjašnjavali za ili protiv preporuke Odboru za odbranu da ne usvoji nacrt rezolucije.

Nemci nisu prešli granicu! Bundestag zbog "taurusa" tera zemlju u sigurnu smrt?!

 

Neočekivani zaokret i nož u leđa Putinu! Svet gleda, pa ne veruje - Le Pen ostavila u šoku i Ruse i Francuze! Da li će Kremlj ovo tolerisati?!

 

(UZNEMIRUJUĆE SLIKE) Osujećen i novi pokušaj proboja! Kijev besan, izgubili 195 vojnika, a Rusi se tek zagrejali

 

Najnovije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:


- Ruska vojska odbila je na avdejevskom pravcu osam kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio 410 vojnika i borbeno vozilo pešadije „bredli“;
- Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile 240 vojnika i tri tenka;
- Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska odbila je tri napada; Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata izgubila 125 vojnika
- Ruska vojska sprečila je još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju u pograničnu oblast Rusije kod Spodarjušina;
- Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila 136 ukrajinskih dronova, bombu „hamer“, četiri projektila „hajmars“ i četiri projektila iz sistema „grad“;
- Ruska vojska likvidirala je do 195 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i pet tenkova;
- Na kupjanskom pravcu ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje i odbile jedan napad ukrajinske vojske
- Ruska vojska je odbila osam kontranapada ukrajinskih snaga u prethodna 24 sata na avdejevskom pravcu. Kijev je izgubio 410 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 

Brutalni Medvedev i "gađenje" - ovo je reakcija na Zelenskog i "formulu" o kraju rata! Rusima se želudac prevrće

 

Kremlj: Putinove reči o nuklearnom oružju izvučene iz konteksta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, povodom reakcije Bele kuće na intervju ruskog predsednika Dmitriju Kiseljovu, da su na Zapadu namerno izostavili njegove reči da mu ni na pamet nije palo da primeni taktičko nuklearno oružje u okviru specijalne vojne operacije.

Prethodno je predstavnica Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla da je američki predsednik informisan o Putinovom intervjuu i da deo intervjua koji se tiče nuklearnih snaga u Vašingtonu smatraju neodgovornim.

- To je namerno izvlačenje iz konteksta. Zaista, nikakve pretnje primenom nuklearnog oružja sa Putinove strane nisu iznete. On je odgovarao na pitanje novinara a i to su bila pitanja novinara a ne nekakva posebna saopštenja. I predsednik je upravo govorio o razlozima koji mogu da učine da primena nuklearnog oružja bude neizbežna. To su razlozi koji su izneti u našim odgovarajućim dokumentima, koji su svima dobro poznati. Na Zapadu su svi namerno izostavili reči da mu nikada nije palo na pamet da primeni taktičko nuklearno naoružanje bez obzira na različite situacije na frontu tokom borbi. Tako je to namerno izvrtanje konteksta i odsustvo želje da se čuje predsednik Putin. U tome nema ničeg novog. To je ono što smo mi odavno intenzivno registrovali, a posebno u poslednje dve godine - rekao je Peskov.

Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Peskov o Putinovom intervjuu

Ruski lider je u intervjuu Dmitriju Kiseljovu, generalnom direktoru „Rusije sevodnja“ kome pripada i Sputnjik, naglasio da je ona u stanju borbene gotovosti, da i Amerikanci imaju takvu trijadu, ali da je ruska naprednija. Prema njegovim rečima, i Amerikanci razvijaju nuklearne komponente, ali to „ne znači da žele da započnu nuklearni rat“.

Rekao je i da on nikada nije razmišljao upotrebi takvog oružja, ali da je Rusija „spremna“ za nuklearni sukob ako oni to žele.

 

Ne odustaju! Novi napadi na Kursk - izdajnici Rusije probiće granicu?! FSB o pravoj borbi

 

Odluka zakomplikovala pregovore

Mađarska, Malta i Luksemburg su se izjasnili protiv korišćenja sredstava od zamrznute ruske imovine za kupovinu municije za Kijev, piše list "Politiko", pozivajući se na izvor.

Kako je naveo evropski zvaničnik, ove zemlje su svoj stav iznele na sastanku ambasadora EU u sredu.

Ova varijanta je "zakomplikovala pregovore", pošto je ranije bilo dogovoreno da tri milijarde evra prihoda ide na obnovu Ukrajine.

 

Biće kako Putin kaže! Volodin upozorio Bundestag na oružje sposobno da pogodi sve ciljeve u Nemačkoj! Pa se vi igrajte

 

Napad na nuklearku u Zaporožju: Bačen eksploziv na samo pet metara od skladišta goriva 

Ukrajinske trupe pokušale su da napadnu kritično infrastrukturno postrojenje u nuklearnoj elektrani Zaporožje, javila je pres služba te stanice na Telegramu.

- Eksplozivna naprava bez omota bačena je u prostor ograde iza koje se nalaze rezervoari sa dizel gorivom. Da su cisterne pogođene, došlo bi do nesagledivih posledica - navodi se u poruci.

Kako je na snimku pojasnio direktor ZNPP Jurij Černičuk, eksplozivna naprava je bačena "pet metara od ograde skladišta goriva".

res služba ove stanice je podsetila da IAEA u svojim izjavama ukazuje na neprihvatljivost ovakvih napada, ali se granatiranje nastavlja.

- Baš pre neki dan u stanici je izvršena rotacija stručnjaka IAEA. Inspektori su upoznati sa činjenicom ovog dolaska i mogućim posledicama - dodala je pres služba.

Zaporiška NPP je istakla da visokokvalifikovano osoblje obezbeđuje potpunu bezbednost postrojenja.

Zaporoška NE ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Od 1. septembra 2022. godine u njoj su stalno prisutni stručnjaci IAEA.

 

Udarno! Presretnuta prepiska, ukrajinska vojska planira zauzimanje Vrhovne rade! (Foto)

 

U Rusiji se srušio MI-8 koji je prevozio 20 putnika

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u padu helikoptera u ruskoj Dalekoistočnoj Magadanskoj oblasti, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj.

- Prema preliminarnim podacima, helikopter, koji je bio na putu od rudnika zlata Kvarcevi ka Omsukčanu, prevozio je 20 ljudi. Nažalost, jedna osoba je poginula, dok su dve u teškom stanju - piše na svom Telegram kanalu.

Kako navodi agencija, spasioci su na putu ka mestu nesreće koristeći terenska vozila. Helikopteri ne mogu da se koriste za evakuaciju ljudi zbog lošeg vremena.

Ranije je portparol lokalnih službi za vanredne situacije rekao TASS-u da je helikopter Mi-8 koji je prevozio rotacione radnike prinudno sleteo verovatno zbog kvara motora.

 

Šta uradiše ruski špijuni?! Ovo nije viđeno još od Hladnog rata: Nezapamćen haos na Zapadu, ne znaju šta ih je snašlo!

 

Uništavanje iznad Belgorodske

Ruska PVO je tokom noći presrela i uništila 14 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske (11) i Kurske (3) oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Sprema se! Na udaru Poljske Kalinjingrad?! Varšavi isporučuju rakete koje će moći da dobace do Rusije, ovo tvrdi poljski general

 

Akcija na krupjanskom pravcu

Ruska vojska uništila je kombinovanim napadima nekoliko ukrajinskih skladišta sa naoružanjem u tri naselja na kupjanskom pravcu, rekao je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

 

Rusi smanjili "sivu zonu"

Ruska vojska značajno je smanjila "sivu zonu" na svatovsko-kremenskom delu fronta na severu LNR i napreduju ka mestima Jampolovka i Terni. Ukrajinske jedinice usredsređene su na odbranu i izgubile su inicijativu, rekao je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

 

Rusija: Ukrajinski teroristi planirali da truju hranu za vojnike i civile

U Sankt Peterburgu je otkriven ogranak tajne organizacije čiji su članovi, po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe, planirali da stave otrov u prehrambene proizvode namenjene osoblju ruskog Severnog vojnog okruga i stanovništvu u okupiranim oblastima Ukrajine, javlja RIA Novosti. Kako je saopštila ruska Obaveštajno-bezbednosna služba (FSB), ogranak te organizacije, pod nazivom

"Ruski dobrovoljački korupus", činila su četiri muškarca "radikalne desničarske ideologije" koji su svoje aktivnosti vršili u Sankt Peterburgu. Sva četvorica su privedeni.

"Ruski dobrovoljački korupus" je u Rusiji označen kao teroristička organizacija, podseća RIA Novosti. Protiv njih je otvorena istraga zasnovana na elementima zločina predviđenih u 2. delu člana 205.5 Krivičnog zakona Ruske Federacije "Učešće u aktivnostima terorističke organizacije".

Kako se dodaje, oni su takođe prikupljali podatke o objektima za održavanje života, transportu i drugoj kritičnoj infrastrukturi koja se nalazi u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti u cilju dalje pripreme terorističkih napada.

 

Žene u ukrajinskoj vojsci uputile peticiju Zelenskom


U Kijevu se pojavila peticija za zaštitu žena u Oružanim snagama Ukrajine od više vrsta uznemiravanja.

- Tražimo od vrhovnog komandanta da omogući brzu primenu mehanizma za reagovanje na prijave seksualnog uznemiravanja i rodno zasnovanog nasilja u Oružanim snagama Ukrajine - navodi se u dokumentu, tačnije, peticiji koja je danas registrovana na sajtu ukrajinskog predsednika.

Autori peticije napominju da na desetine slučajeva uznemiravanja žena na vojnoj službi nije sprečeno. Počinioci nisu kažnjeni zbog nepostojanja potrebnih mehanizama.

Dokument već ima tri hiljade potpisa, uglavnom žena, od 25 hiljada potrebnih za razmatranje šefa države.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da broj žena koje služe u redovima Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da raste.

 

Šok za Ukrajinu! Rusi se iskrcali na desnu obalu Dnjepra! Padobranci munjevitom akcijom zbrisali trupe Zelenskog!

 

Mobilišu pola miliona vojnika?

Ukrajina planira da mobiliše pola miliona vojnika, od njih 330.000 treba da zameni iscrpljene vojnike na liniji fronta, piše FT.

Ukupno, Ukrajina planira da mobiliše pola miliona ljudi – neke da zamene druge na frontu, a ostale da podmire druge vojne potrebe u zavisnosti od situacije na bojnom polju, piše Financial Times.

Od 11,1 miliona muškaraca starosti od 25 do 60 godina, samo 3,7 miliona može biti mobilisano. Ostali su ili u ratu, ili su invalidi, ili u inostranstvu, ili su izuzeti.

Anketa Info Sapiens pokazala je da 48% muškaraca nije spremno za borbu, 34% je navodno spremno, ostali su odgovorili "teško je reći“.

 

(VIDEO) Ovako prži Rusija! Počeo lov na američke sisteme: Svet u u čudu, ovo se kosi sa naučnom fantastikom!

 

Putin poručio Rusima: Ruski državljani odlučiće na izborima o budućnosti zemlje

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je na ruskim državljanima da donesu odluku o budućnosti zemlje kroz učešće na predstojećim predsedničkim izborima.

- Samo vi, ruski građani, možete da odlučujete o budućnosti otadžbine. Želeo bih da istaknem da je jedini izvor moći u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba u ruskom ustavu - poručio je ruski predsednik u video obraćanju na Prvom kanalu državne televizije, prenosi TASS.

On je napomenuo da ljudi "ne samo da će glasati, već će se izjasniti o svojoj volji i nastojanjima, o svom ličnom angažmanu u daljem razvoju Rusije, jer su izbori korak u budućnost".

Foto: EPA

Putin

- Njihovi rezultati će direktno uticati na razvoj zemlje u narednim godinama. Ovo je važan, izuzetno odgovoran događaj. Zato, kao aktuelni šef države, smatram da je potrebno da vam se obratim - dodao je on.

Savet Federacije Rusije, ili gornji dom parlamenta, zvanično je odredio 17. mart kao dan predsedničkih izbora. Ruska Centralna izborna komisija (CIK) je saopštila da će glasanje trajati tri dana od 15. do 17. marta. Četiri kandidata će se nadmetati za najvišu funkciju, a to su kandidat Partije Novi narod Vladislav Davankov, nezavisni kandidat i aktuelni predsednik Vladimir Putin, kandidat Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Leonid Slucki i kandidat Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) Nikolaj Haritonov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija