• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2024

18:05

Kraj! Likvidiraju ga Rusi?! Makronovo obezbeđenje prešlo u "crveni režim rada" i "mehur", naređenje stiglo preko noći

Reuters/shutterstock

Vesti

Kraj! Likvidiraju ga Rusi?! Makronovo obezbeđenje prešlo u "crveni režim rada" i "mehur", naređenje stiglo preko noći

Podeli vest

Službe bezbednosti u Jelisejskoj palati rade pojačano zbog straha za život predsednika Emanuela Makrona, koji je nedavno uložio velike napore da se suprotstavi Rusiji. Ovo je objavio magazin Marianne, pozivajući se na izvore u službama bezbednosti.

- U poslednje vreme Makron toliko provocira da se i sam plaši. Prošlog leta je angažovao velike momke koji ga svuda prate - rekao je dopisniku publikacije "izvor u centru bezbednosti" francuskog predsednika.

I drugi izvori potvrđuju da je bezbednost prvog čoveka dodatno pojačana od jeseni 2023. godine i da je "prešla u crveni" režim rada. Izvan rezidencije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i prefekti regiona u koje Makron putuje takođe su podložni povećanim zahtevima za prisustvom policajaca i žandarmerije na terenu, stvarajući takozvani "bezbednosni mehur". Principi organizovanja ovog "mehura" su više puta revidirani, uključujući i na nedavno održanoj poljoprivrednoj izložbi, kada je zbog agresivnih demonstranata ceo paviljon bio zatvoren za posetioce, a kasnije je značajan deo zatvoren za sve, čak i za novinari akreditovani za izložbu, dok je predsednik pregledao veći broj izložbenih štandova i razgovarao sa njihovim vlasnicima.

Pored toga, Makronov bivši saveznik, koji je učestvovao u organizovanju njegovog obezbeđenja tokom njegove prve predsedničke kampanje, Aleksandar Benala rekao je za izdanje da je nakon pogroma na demonstracijama "žutih prsluka" u Jelisejskoj palati razvijen plan za hitnu evakuaciju predsednika helikopterom. A njegova supruga Brižit, prema rečima sagovornika publikacije, veruje da predsednik ima "Kenedijev sindrom" i da se plaši pokušaja ubistva.

Foto: profimedia

Makron u Briselu

Istovremeno, publikacija ukazuje na "paradoks" da Makron, uprkos strahovima, tokom javnih nastupa postupa po sopstvenom nahođenju u komunikaciji sa ljudima, "izazivajući hladan znoj kod svojih telohranitelja", posebno nakon šamara, koju je udario učesnik sličnog sastanka na ulici 2021. godine.

- Svi odlaze. Makron je postao jednostavno nepodnošljiv - rekao je jedan bivši radnik Grupe za bezbednost predsednika Republike (GSPR).

Kako navodi časopis, iz redova GSPR-a već je izašao jedan broj uglednih bezbednosnih službenika koji su godinama čuvali predsednika, a krajem 2021. godine njen šef Benoa Faran je "prilično oštro otpušten", a on je zamenio francuski policajac Žorž Salinas.

- Svemu ovome je dodat i umor tima Jelisejske palate posle sedam godina na vlasti: raspoloženje u palati izgleda sumorno, a osoblje oseća nepoverenje predsednika - piše časopis.

U publikaciji se navodi i fraza francuskog predsednika koju je izrekao u prisustvu novinara na poljoprivrednoj izložbi i koja je prisutne ostavila u nedoumici:

- Sada je Rusija odlučila da nas napadne!

Foto: profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron

Kako je izdanju rekao "visokorangirani izvor u obaveštajnoj zajednici", šef države smatra da Moskva vodi "informacioni rat" protiv Pariza i "ne može da podnese kada Rusi kritikuju Francusku na društvenim mrežama i da njihovi narativi preuzmu maha." On već nekoliko meseci od obaveštajnih službi zahteva detaljne izveštaje koji mu "nisu dovoljni", a poslednjih meseci je navodno "postao nestrpljiv i poziva na akciju".

- Makron je apsolutno opsednut Rusima. Jednog jutra je došao u obaveštajne službe i naredio da se preko noći stvori specijalna operativna grupa za borbu protiv ruskog mešanja. Kolege moraju da održavaju sastanke svaki dan, a nisu baš oduševljeni ovim - podelio je mišljenje visokog funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hitno! Stigle udarne Makronove trupe! Moguć napad direktno na Francusku?! Ovo vodi u rat nezamislivih razmera!
NIJE DOBRO

Hitno! Stigle udarne Makronove trupe! Moguć napad direktno na Francusku?! Ovo vodi u rat nezamislivih razmera!

Kako piše „Cargrad“ 19. marta je izdato saopštenje šefa Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina koji je rekao da Francuska već priprema kontingent od oko dve hiljade ljudi za slanje u Ukrajinu. Već 20. marta stručnjak za geopolitiku Jurij Barančik izvestio je da je francuska vojska stigla u Moldaviju iz Rumunije. Prema njegovom mišljenju, sada je u toku proces formiranja udarne snage koja će brojati oko 5 hiljada motorizovanih i do 8 hiljada specijalaca. Udarno jezgro ove pesnice biće Francuzi i Poljaci. Ruski novinar Jurij Podoljaka je uveren da je neophodno što aktivnije uništiti poslate „turiste“, kako bi Evropljani odmah izgubili želju da se uključe u ovu operaciju.

24.03.2024

12:40

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14