• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.08.2023

08:29

Turci zaklali Jagodu, "delije" prebile Hrvate, Bogdanov, Taton...

Starsportphoto

Fudbal

Turci zaklali Jagodu, "delije" prebile Hrvate, Bogdanov, Taton...

Podeli vest

Divljačko ponašanje navijača Dinama iz Zagreba, koji su ubili navijača AEK-a, zgrozilo je čitav svet, nažalost nije prvi put da navijači parališu region.

Ozloglašena grupa "Bed Blu Bojs" važi za jednu od najgorih navijačkih grupa kada su u pitanju incidenti na stadionima, pa je UEFA  zabranila gostujuće navijače tokom  dvomeča u Atini iz straha od sukoba grčkih i hrvatskih pristalica. Pravila nisu ispoštovana, Hrvati su preko Albanije stigli u Grčku, a zatim sa navijačkom grupom "Gate13" koja podržava Panatinaikos napravili haos u centru grada, jedna osoba je izgubila život, ubijen je 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris, još osmoro je povređeno, a 115 lica je lišeno slobode. 

Nažalost, nije prvi put da se ovako ili nešto slično desi u regionu, da neko nastrada u brutalnom obračunu navijača. Huligani zagrebačkog Dinama,  od 1986. pod imenom "Bed Blu Bojs", svima su dobro poznati, jer su u centru pažnje zbog nereda, a znaju i oni da dobiju batine.

Foto: EPAIMAGES

 

 

Navijači Dinama su 2015. godine takođe u Atini napravili haos. Dinamo je igrao protiv Olimpijakosa, a došlo je do napada navijača Crvene zvezde koji su u prijateljim odnosima s navijačima kluba iz Pireja. Hrvati su tada brojčano nadjačani dobili su teške batine, a bilo je i mnogo povređenih. Osmorica učesnika masovne tuče je povređeno, a da je tom prilikom jedan Hrvat izboden.

Pre šest godine finale Kupa Grčke obeležile su nezapamćene scene tuča navijača PAOK-a i AEK-a, a deo haosa bili su i "grobari". Pristalice Partizana i PAOK-a su u navijačkom bratstvu, pa su "grobari" tada pruži podršku solunskoj ekipi. Fudbal je munjevito pao u drugi plan, stadion se pretvorio u bojno polje, a zabeleženo je čak 25 minuta žestoke tuče na svim delovima stadiona. Bilo je gađanja bakljama, navijačke i tuče sa policijom na terenu. Nisu birali sredstva koja će koristiti, pa osim standardnih navijačkih, ali zabranjenih rekvizita, šipki, palica, baklji, korišćeni su i molotvljevi kokteli kojima su gađali pripadnike snaga reda i mira. Na sreću, niko nije stradao, ali više od 40 osoba je povređeno, 10 je završilo u bolnici, od čega dve sa teškim telesnim povredama. Jedan huligan je pretpeo povrede nožem, koristili su se kaiševi, motke, praktično se nisu birala sredstva.

Pre devet godina Turci su ubili navijača Crvene zvezde u Istanbulu. Marko Ivković zvani Jagoda (25) iz Zemuna ubijen je 21. novembra 2014. godone u Istanbulu, kad su turski huligani napali grupu od 400 Zvezdinih navijača, koji nisu uspeli da uđu u halu "Abdi Ipekči" da prisustvuju meču Evrolige.

Navijači Zvezde nisu mogli da uđu u dvoranu, jer je organizator prekršio dogovor i onemogućio im da kupe ulaznice. Zvezda je tražila 200 karata za svoje navijače, ali je odbijena. Došlo je do tuče i incidenata ispred dvorane, pa je intervenisala policij. Dok je u toku bio meč između Galatasaraja i Crvene zvezde, ispred hale su navijači Galatasaraja kamenicama i bakljama gađali navijače crveno-belih, a došlo je i do fizičkih sukoba. U opštoj tuči, Ivković je zadobio smrtonosne povrede nožem.

Ubica Kadir Aktas je 2017. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog „ubistva sa predumišljajem“, ali je Vrhovni sud Turske prošle godine izrekao kaznu od 15 godina zatvora ubici. Ranije odluku je poništio viši sud uz obrazloženje da je i okrivljeni povređen u incidentu i u drugostepenom postupku mu je izrekao kaznu od 16 godina zatvora za "namerno ubistvo izazvano nepravednom provokacijom“. Nakon žalbe ponovljen je postupak tokom kojeg je advokat optuženog tražio oslobađajuću presudu za svog klijenta. Sud je na kraju doneo odluku da optuženi Kadir Aktas bude osuđen na 18 godina zatvora zbog "namernog ubistva pod nepravednom provokacijom“, ali je sudsko veće tu kaznu smanjilo na 15 godina.

Foto: Starsportphoto

 

 

Ne možemo a da ne podsetimo na izjavu tadašnjeg trenera Galate Ergina Atamana. On je tada navijače Zvezde nazvao teroristima. Posle meča u Istanbulu u kojem je njegov tim dobio Zvezdu sa 110:103 posle dva produžetka pričao i navijačima crveno-belih.

- Oko 300 terorista (navijača Crvene zvezde) došlo je ovde bez ikakvih karata i napali su naš narod. Evroliga mora da suspenduje te ljude - poručio je Ataman.

Nekoliko godina kasnije pravdao se Ataman da "delije" nije nazvao teroristima. 

- Nisam rekao da su Srbi teroristi, to je termin koji se nekad koristi u našoj štampi. U smislu fudbalski teroristi, teror na tribinama. Bio sam svedok dešavanja te večeri i nereda koji su pravili navijači, rekao sam da treba stati na put takvim incidentima. Potrebno je istaći takve stvari. Nisam znao da je mladić ubijen, jer su vesti stigle tek posle konferencije. Mi želimo mir i prijateljstvo. A ja, Ergin Ataman želim da se svuda u svetu zaustave nasilje i huliganizam - ponovio je Ataman, danas trener Panatinaikosa.

U centru Beograda je 2009. godine ubijen francuski državljanin Bris Taton, navijač fudbalskog kluba Tuluz. Do napada je došlo na Obilićevom vencu u centru Beograda. Došlo je do sukoba navijača dva kluba, a Taton je nakon batina koje je dobio, namerno bačen sa stepeništa viskog četiri metara u prostor između javne garaže i stepenica.Bris Taton je preminuo 12 dana posle napada u bolnici, tačnije, 29. septembra. U presudi piše da su ga "okrivljeni tukli rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim čvrstim predmetima, stoji u presudi. Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapali su mu kosu.

Foto: Reuters

 

 

Nikada nećemo zaboraviti 12. oktobar 2010. godine, zbog haosa koji su na tribinama izazvali srpski navijači, kada je prekinut  meč Italija - Srbija na stadionu "Luiđi Feraris“ u Đenovi. Utakmica u okviru kvalifikacijama za EURO 2012 prekinuta je posle samo sedam minuta igre zbog nereda koje su napravili srpski navijači. U Đenovi ih je bilo oko 2.000, pre duela upalili nekoliko baklji, bacali dimne borbe, ali i napali golmana "orlova“ Vladimira Stojkovića. Italijanska policija je uhapsila 50-ak srpskih navijača. Među uhapšenima je bio i jedan od vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov, koji je bio obeležen kao organizator nereda. Bogdanov, Nikola Kličković i Danijel Janjić su kasnije osuđeni u Italiji, ali su umesto odsluženja kazni deportovani u Srbiju u maju 2011. Epilog drame u Đenovi je  registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist "azura“, a Srbija nije učestvovala na Evropskom prvenstvu 2012. jer je bila treća u grupi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija