• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2023

15:19

Petronijević: Rezolucija EP deluje uravnoteženo, izručenje Radoičića ne dolazi u obzir

Informer

Politika

Petronijević: Rezolucija EP deluje uravnoteženo, izručenje Radoičića ne dolazi u obzir

Podeli vest

Advokat Goran Petronijević kazao je da su mnogi zahtevi Prištine neralni, uključujući i zahtev za izručenjem Milana Radoičića i dodao da je Kosovo ustavno-pravno i međunarodno-pravno sastavni deo Srbije, te da sa te strane "bilo kakvo izručenje ne dolazi u obzir"

Govoreći o Rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament, Petronijević za Kosovo onlajn kaže da taj dokument deluje "uravnoteženo". 

- Rezolucija deluje uravnoteženo posle duže vremena. Priština nije navikla na uravnoteženost, ona je ogrezla u svojoj razmaženosti žrtve i očekuju da sve što se dogodi i kaže budu izrazito antisrpski. U ovoj situaciji to se nije dogodilo i naravno da Priština očigledno negoduje. Međutim mnogi njihovi zahtevi su nerealni između ostalog i zahtev za izručenjem Radoičića. Mi znamo kakav je status samoproglašenog Kosova, da je to ustavnopravno i međunarodnopravno sastavni deo Srbije i dalje, jer to nije međunarodno priznata država. Bilo kakvo izručenje u tom pravcu ne dolazi u obzir - rekao je Petronijević za Kosovo onlajn. 

Dodaje da je Priština navikla na "izričitu i nedvosmislenu naklonost međunarodne zajednice ili u ovom slučaju EU".

- Kada god se čuje neki uravnoteženi ton, kao što je recimo i njihova obaveza da formiraju ZSO, shodno odlukama briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, što je jasno šta znači, njima to ne odgovara i odmah dižu galamu. U ovom trenutku rekao bih da uravnoteženost Prištini pravi problem - smatra Petronijević. 

Ističe da je važno naglasiti da rezolucije Evropskog parlamenta nemaju ovazujući karakter već preporučujući.

- Ne treba zanemarivati nikako njihovu sadržinu, one su značajne za mnoga pitanja i donose se po važnim pitanjima koja se nametnu u EP kao aktuelna u tom trenutku, kao što je u ovom momentu bila eskalacija ili najava eskalacije na Kosovu i Metohiji. Kada se malo bolje pogleda ono što piše u toj Rezoluciji, po meni ona ima za cilj da pripremi atmosferu za deeskalaciju i da se Beograd i Priština, kako oni kažu, vrate dijalogu, za sto, vrate razgovorima, što je stav Beograda od prvog trenutka. Sadržaj Rezolucije koji se odnosi na eventualnu pretnju Srbiji ili Beogradu na nekakvu najavu uvođenja sankcija, to je jako dug i mnogo složeniji proces nego što se to na prvi pogled može videti - navodi Petronijević. 

Dodaje da je činjenica da Beograd nema nikakve veze da događajima u Banjskoj. 

- Takva činjenica ne stoji da je Beograd umešan u ovo što se dogodilo dole, znamo šta se tu tačno dogodilo. Čak i kada bi bilo takve preporuke, pa i usvajanje nekakve odluke o sankcijama, ona bi bi bila preispitivana kroz konsenzus zamalja EU. Gotovo da smo sigurni da takvog konsenzusa u ovom trenutku ne bi moglo da bude, pa prema tom i plašenje naroda sa tim sankcijama ne treba na taj način shvatati i ne treba preozbiljno razmišljati o tome. To je jedna vrsta, rekao  bih, pretnji iz druge ruke - ocenjuje Petronijević. 

Ističe da Rezolucija poziva Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima, ali da takođe daje određene obaveze i Prištini, a ne samo Beogradu.

- Daju zadatak da se ispita šta se sve dogodilo u Banjskoj, da istraga ide do kraja, što je i naš stav. Nažalost koliko smo do sada mogli da vidimo saradnja sa prištinskim organima u tom pravcu nije dobra i oni očigledno shvataju da je to njihova privilegija. Podatke i detalje i sve ostalo što bi trebalo da podele sa istražnim organima Srbije oni to ne rade, pa čak i sa međunarodnom zajednicom. Jasno nam je zbog čega to ne rade, jer će se truditi na svaki način da izvrše manipulaciju gde god budu mogli na štetu Srbije. Nadamo se da to neće biti tog karaktera da ne može da se uoči i demontira takva laž - kaže Petronijević. 

Dodaje da se i Priština obavezuje da ispita i savesno sprovede istragu o svim incidentima i privede pravdi sve one izgrednike koji su počinili mnoge incidente i napade nad Srbima, kao što je napad na Božić, odnosno na Badnje veče. 

- To su sve stvari koje su očigledno parlamentarci u EP, koji su glasali, imali u vidu kao jednu vrstu uvoda u ovo što se dogodilo u Banjskoj. Rekao bih da je posle dužeg vremena uravnotežena ta poruka koja se šalje, jer oni kažu - pozivaju se Beograd i Priština.  Kažu, ispitati šta se dogodilo u Banjskoj, ali ispitati i sve ostale incidente i napade na Srbe što bi drugim rečima trebalo da znači da su ti prethodni incidenti upravo i doveli do ovakvog nekog stanja, odnosno ovog jednog akta koji se dogodio u Banjskoj - naglasio je Petronijević.

Dodaje da smatra da Rezolucija za sada ima jednu vrstu pomirljivog tona.  

- Ne treba shvatiti ozbiljno pominjanje nekakvih mera koje bi se mogle primeniti u odnosu na Srbiju, jer do njih gotovo sam siguran neće doći - zaključuje Petronijević.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17