23.10.2023.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Kad boli vrat, boli sve! Vežbe koje će vam pomoći da opustite gornji deo leđa

Mnogima se dešava da glavu ni u stranu ne mogu da okrenu od bola u vratu. Taj problem nema veze ni s godinama ni sa promajom, kako se kod nas obično pomisli, već sa istim položajem u kome se telo nalazi tokom dužeg perioda. Na ovaj problem najčešće se žale osobe koje dugo sede ispred kompjutera, televizora, vozači, putnici posle dužeg putovanja, a bol u vratu neretko može da bude pogoršan i neodgovarajućom visinom jastuka za spavanje, piše Brightside.com.

Kada se trpe duže vreme, bolovi mogu da se šire prema jednom ili oba ramena, pa čak i prednjoj strani grudnog koša i onda se javlja osećaj da vas boli sve, a kod nekih može da izazove probleme sa vidom, zujanjem u ušima i osećajem mučnine.

Za prvu pomoć protiv ovog stanja najvažnije je da se opuste mišići vrata. Oko vrata i na deo ramena stavite vlažan i topao peškir. Čim osetite da osećaj toplote nestaje, uklonite ga i počnite sa vežbanjem, a ove vežbe će vam pomoći da povećate raspon pokreta i da istegnete mišiće vrata.

Radite ih tri puta dnevno.

Levo-desno

Lagano okrećite glavu udesno, dok ne počne da vas boli, zadržite se malo u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Uradite isto to i na levu stranu.

Brada na grudi

Pustite bradu polako na grudi, zadržite je malo, pa se opustite, a zatim vratite glavu u početni položaj.

Informer

Vežbajte tri puta dnevno

Glava na ramena

Nagnite glavu prema desnom ramenu, zadržite malo, pa onda vratite u centralni položaj. To uradite isto i na suprotnu stranu.

Pogled u tavanicu

Sagnite glavu nazad tako da možete da vidite tavanicu, zadržite pogled malo u tom položaju i vratite glavu u početni položaj.

Čelo na dlanove

Naslonite čelo na dlanove i zatim pritiskajte prema napred, a dlanovima ne dozvolite da se pomere.

Informer

Probajte da sagnete glavu unazad, a to onemogućavajte rukama

Ruke na potiljak

Naslonite obe šake na potiljak, pa onda probajte da sagnete glavu unazad, a to onemogućavajte rukama.

Okret u stranu

Ruku stavite na slepoočnicu, zatim probajte da okrenete glavu na tu stranu, a šakom sprečavajte okretanje glave. Opustite se, promenite ruku i uradite vežbu na suprotnoj strani.