Autor: Informer.rs

01.12.2023.

20:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovu hranu ne treba da jedete ako imate česte stomačne tegobe!

Ugljeni hidrati su esencijalna grupa hrane koja obezbeđuje energiju telu. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki, a neki, poznati kao inflamatorni ugljeni hidrati, mogu doprineti hroničnoj upali.

Ugljeni hidrati izazivaju nadimanje i gasove

Ova upala, često povezana sa visoko obrađenim i rafinisanim ugljenim hidratima, može dovesti do probavne nelagodnosti. Hrana bogata šećerima, rafinisanim žitaricama i određenim vrstama ugljenih hidrata može izazvati probleme poput nadimanja i gasova.

Krutika Nanavati, registrovani dijetetičar i nutricionista, govorio je o jednoj vrsti zapaljenskih ugljenih hidrata koje treba izbegavati ako želite da ublažite probleme sa varenjem.

Informer

Nanavati je otkrio da su rafinisani šećeri u prerađenoj hrani poput slatkiša, peciva i bezalkoholnih pića zapaljivi ugljeni hidrati koje treba izbegavati radi boljeg varenja i opšteg blagostanja.

Rafinisani šećeri dovode do stomačnih problema

Rafinisani šećer, koji se često nalazi u prerađenoj i zašećerenoj hrani, može doprineti razvoju stomačnih problema kada se konzumira u prekomernoj količini. Rafinisani šećeri, poput onih u slatkim grickalicama i pićima, brzo se apsorbuju, izazivajući skokove u nivou šećera u krvi.

Ovo može dovesti do upale i poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, što može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje i neprijatnost.

- Izbegavanje zapaljenskih ugljenih hidrata kao što je rafinisani šećer može ublažiti stomačne nelagodnosti održavanjem uravnoteženog mikrobioma creva i smanjenjem upale- rekao je Nanavati.