03.04.2024.

19:00

Foto: shutterstock/Informer

Magazin

Ovih dana svi se žale na umor, pospanost, malaksalost... Nutricionista otkriva koje namirnice vraćaju energiju i podižu "iz mrtvih"!

Pospanost, malaksalost, nedostatak koncentracije i energije, bolovi u mišićima i vrtoglavica, simptomi su prolećnog umora koji ovih dana muči mnoge.

Organizam je “izmučen” od jake hrane, skromnog izbora svežih sezonskih namirnica, nedostatka prirodne sunčeve svetlosti i toplote i čestim oscilacijama spoljašnje temperature i vazdušnog pritiska, a sve to, osim do umora, može da dovede i do prolećne depresije, ali i raznih viroza, alergija i pada imuniteta, kaže nutricionista Branka Mirković.

Najlakši način da prebrodite ovaj prelazni period što bezbolnije jeste da se okrenete zdravim, sezonskim namirnicama, koje se u ovo doba godine smatraju blagotvornim. 

Hrana koja pojačava tegobe

- Telo u proleće eliminiše toksine nagomilane tokom zime, te je jetra, kao najznačajniji "filter", najaktivnija upravo u ovo doba godine. Ako je ona preopterećena, gubićemo energiju i osetiti sve simtome prolećnog umora - navodi naša sagovornica.

Informer

Hrana koju bi trebalo izbegavati

Hrana koja pojačava tegobe i koju treba izbegavati su hleb, testenina, pekarski i kondidorski proizvodi, kolači, veće količine masnog mesa, prerađevine od mesa, industriski proizvodi sa mesom, slana hrana, jaki stari beli slani i masni sirevi, sirevi tipa trapista i kačkavalja, industriski sokovi, kola i energetska pića, razne slane grickalice, brza hrana, prelivi, sosovi, masne i slane salate, visokokaloriska jela i namirnice...

Informer

Nutricionistkinja Branka Mirković

- Umesto toga jedite zeleno lisnato povrće, razne vrste zelenih salata, mladi luk, blitvu, spanać, rotkvice, rukolu, gorko povrće za detoksikaciju poput potočarke, vlašca, maslačka i špargle. Pečurke, rotkvice i repa su takođe odlične za detoksikaciju. Ne zaboravite na sezonsko voće, posebno ono sa kiselim ukusom, poput zelenih jabuka "greni smit", dok su jagode, recimo, odlične za čišćenje jetre. Jedite umereno i raznovrno, unosite i veće količine vode i limunade i već posle par dana ćete osetiti da vam se vraća energija - savetuje Branka.

Namirnice koje popravljaju raspoloženje

Prema rečima naše sagovornice namirnice koje imaju visok sadrzaj vitamina B i triptofana  pozitivno utiču na raspoloženje, te ih treba jesti češće i to u sledećim kombinacijama:

1. Orašasti plodovi - domaći orah, lesnik, badem i razne druge semenke bundeve, suncokreta i kikirikija bogate su esencijalnim masnim kiselinama i pomažu funciji celog tela, a posebno mozga, te odlično otklanjaju prolećni umor.

Ove namirnice su bogate kalorijama i treba ih jesti umereno od 20-30 grama dnevno. 

Informer

Orašasti plodovi puni vitamina B koji utiče na raspoloženje

2. Morska riba i lignje - uz dodatak zelenog lisnatog povrća, blitve i uz razne vrste zelenih salata preporucuju se dva do tri puta nedeljno, ostalim danima birajte manje masna mesa, ćureće, pileće, nemasnu junetinu. 

3. Začinsko bilje - u salate dodajte razno bilje poput nane, majčine dušice, bosiljka, celera, peršuna, mirođije. 

4. Hladno ceđena ulja, posebno maslinovo - koristite ih u doziranim količinama, kao i manje masne mlečne proizvode kao što su kiselo mleko, mladi sir i kefir.