11.07.2024.

21:00

Foto: Foto: Shutterstock, Miloš Rafailović

Magazin

Izbegnite stomačne tegobe koje mogu da vam upropaste odmor! Nutricionista otkriva šta da jedete pre letovanja

Nutricionistkinja Branka Mirković u razgovoru za Informer.rs otkrila je koje namirnice treba jesti nekoliko dana pre odlaska na letovanje, kao i tokom samog putovanja da bi se izbegle tegobe koje mogu da vam upropaste odmor. 

Hrana je podložnija kvarenju na vrućini

Pred planirano putovanje treba obratiti pažnju na to šta jedemo, jer kad je napolju visoka temperatura hrana je podložnija kvarenju. 

- Topli dani su veoma rizični za bezbednost hrane jer je podložnija kvarenju i bakteriološkoj
neispravnosti. Treba izbegavati prodaju hrane na otvorenim štandovima, salate sa mesom i jajima, pavlakama i majonezima, sladolede koji nisu u zamrzivačima, namirnice koje se prodaju u oštećenim pakovanjima. Najsigurnije je da jedete u kući, gde možete da kontrolišete pripremu i ispravnost namirnica -
ističe ona. 

Informer

 

Kada je reč o tome šta treba jesti ukoliko putujemo kasno uveče nutricionistkinja je napomenula da je najbolje poneti orašaste plodove, ali i voće i dovoljne količine vode.

- Najsigurnije je da se ponesu kesice badema, lešnika ili mešani orašasti plodovi sa suvim voćem, manje konzerve tunjevine, humusa ili nekog kvalitetnog vegetarijanskog namaza, dvopek, manja pakovanja bistrih sokova i obavezno dovoljne količine vode. Ponesite limun, od voća jabuku - ističe ona.

Tečnost unosite po malo

Tokom putovanja je važno po malo unositi tečnost, najbolje običnu vodu, a izbegavati sokove i energetska pića. 

- Najvažnije je da stalno unosite po malo tečnosti i nikada ne sačekate da ožednite. Možete da pijete vodu, mineralnu vodu koja se posebno preporučuje jer nadoknađuje elektrolite koji se gube znojenjem. Izbegavajte energetska pića, slatke sokove, obojene zaslađene tečnosti koje se prodaju kao voda. Jedan dan pre puta ne unosite alkoholna pića i razne koktele - rekla je naša sagovornica.

Informer

 

Određena pića treba izbegavati, poput alkohola i energetskih pića koja sadrže dosta kofeina i šećera koji greje telo. 

- Tokom putovanja treba izbegavati sve vrste alkohola jer podižu temperaturu tela, energetska pića jer sadrže dosta kofeina i šećera koji greje telo, ceđene sokove – uvek je siguranije da kupite zatvorena pakovanja, mleko, čokoladno mleko, razne druge mlečne  proizvode koji mogu da budu uzrok raznih stomačnih tegoba - objasnila je Branka. 

Ponesite namirnice koje podnose visoke temperature

Tokom samog putovanja treba jesti namirnice koje mogu da podnesu visoku temperaturu i nisu podložne kvarenju.

- Tokom putovanja treba jesti namirnice koje mogu da podnesu visoku temperaturu, nisu podložne kvarenju, koje sadrže više kalorija u malom pakovanju. Orašaste plodove, razne prepečene semenke, suvo voće, fabrički pečene dvopeke, razne krekere, eventualno konzerviranu hranu koja je bezbedna jer joj ne smeta visoka temperatura, tunjevina, manje konzerve kukuruza, mešanog povrća ako je duži put - rekla je ona. 

Ako tokom odmora idete na izlete nikako ne bi trebali da nosite hranu koja u sebi sadrži razne namaze koji se na toploti brzo kvare. 

- Na izlete možemo da ponesemo rashlađenu hranu iz frižidera ili zamrzivača ako pripremamo roštilje, povrće u komadu i naknadno pripremite salate, mlečne proizvode i sir, ponesite trajne suhomesnate proizvode, suve šunke i pečenice, masnije sireve. Polutrajni suhomesnati proizvodi se brze kvare kao i mlečni proizvodi sa nižim sadržajem masnoće. Nikako ne nosite napravljene salate sa pavlakom, majonezom, raznim prelivima jer se brzo kvare i za kratko vreme postanu bakteriološki neispravne - upozorila je naša sagovornica. 

Probiotici su obavezni 

Na putovanje je obavezno poneti malu priručnu "apoteku". 

- Uvek nosite malu priručnu “apoteku” koja podrazumeva probiotike, aktivni crni ugalj za odrasle, za decu beli, flastere, toplomer, alkohol, analgetike sa paracetamolom zbog temperature, vlažne maramice alkoholne i neutralne. Ako putujete u inostranstvo, obezbedite lekove koje inače koristite terapeutski ili antibiotike posebnom ako imate alergiju na neke lekove. Uvek je dobro za prvu pomoć poneti i neki lek protiv alergija - istakla je. 

Informer

 

Za sam put različite namirnice se različito pakuju. Hranu koja podnosi visoke temperature nema potrebe rashlađivati, dok za neke namirnice možete iskoristiti male ručne frižidere. 

- Postoji više grupa namirnica i tako ih treba pakovati. Hrana koja podnosi visoke temperature je jezgrovito i suvo voće, krekeri, dvopeci, konzerve koje nije potrebno rashlađivati i ta hrana je najbezbednija. Suhomesnati proizvodi trajno sušeni, usoljeni i jako prosušeni, dimljene šunke, pečenice, suvi vrat koji nije potrebno puno rashlađivati, ali je najbolje da budu pakovane u manjoj količini i da se pre polaska čuvaju u frižideru. Kačkavalji i trapisti u manjim pakovanjima takođe, mogu da stoje 6 do 8 sati bez frižidera, ali sklonjeni od intenzivnog izvora toplote. Možete i da nosite male ručne frižidere ili rashladne torbe. Ostale namirnice su veoma rizične, ponekad je hrana zbog toplote počela da se kvari ali je veoma teško primetiti, zato što nije promenila boju, ukus, izgled, a bakteriološki je postala nebezbedna - objasnila je naša sagovornica. 

Stomačne tegobe se različito leče u zavisnosti od  simptoma

Javljaju se različite stomačne tegobe koje treba da budu adekvatno tretirane. Za povremene bolove je dovoljno popiti lek protiv bolova, dok za kontinuinirane bolove ipak zatražite pomoć lekara. 

- Postoje različite stomačne tegobe i u odnosu na simptome treba imati reakciju. Za povremene bolove u stomaku dovoljno je popiti neki lek protiv bolova. Za dugotrajne, kontinuirane bolove svakako treba potražiti pomoć lekara, veoma često se dešava da usled dizanja tereta - kofera, pokreta koji nisu uobičajni, ili hrane koja isprovocira žuč ili neki drugi gastroenterološki problem. Lake stomačne tegobe možete da rešite probioticima i aktivnim ugljem - zaključila je naša sagovornica.