• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

11.06.2024

13:15

Produžite rok trajanja namirnicama! Ako ih ovako čuvate - Ne brinite se!

Shutterstock

Dom i porodica

Produžite rok trajanja namirnicama! Ako ih ovako čuvate - Ne brinite se!

Podeli vest

Iako sastojci poput šećera, brašna i praška za pecivo imaju dug rok trajanja, često mogu trajati duže nego što je naznačeno, pod uslovom da se pravilno skladište.

Ključ pravilnog skladištenja ovih namirnica je čuvanje na hladnom i suvom mestu, u hermetički zatvorenim posudama.

Belo brašno obično traje jednu do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, a može se držati i u frižideru ili zamrzivaču kako bi se produžio njegov rok trajanja.

Brašno

Od celih žitarica ima kraći rok trajanja zbog prisustva klica i mekinja koje oksidiraju. Ovo brašno može trajati od tri meseca do jedne godine, dok brašna od orašastih plodova i bezglutenska brašna obično traju od tri do šest meseci. Nakon otvaranja, skladištite ih u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.

Foto: Shutterstock

 

Šećer

Ima dug rok trajanja jer ne podržava rast mikroorganizama, ali je najbolje upotrebiti ga u roku od dve godine. Šećer lako upija mirise i vlagu, pa frižider nije idealno mesto za njegovo skladištenje. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu poput ostave, u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili stvaranje grudvica.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

traju oko dve godine ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava. Pošto su to aktivni sastojci, važno je pratiti njihov rok trajanja. Jednostavan način da proverite aktivnost sode bikarbone je dodavanje malo vruće vode i sirćeta – ako se pojave mehurići, soda je još uvek aktivna. Za prašak za pecivo, dovoljno je dodati vruću vodu.

Suvi aktivni kvasac

ima rok trajanja oko godinu dana, dok instant kvasac traje oko dve godine. Sveži kvasac traje otprilike dve nedelje u frižideru i ne sme se zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti i nakon roka trajanja ako se pravilno skladišti. Da biste proverili da li je kvasac još uvek aktivan, dodajte jednu kašičicu šećera sa malo kvasca u četvrtinu šolje tople vode. Ako se nakon 10 minuta pojave mehurići, kvasac je još uvek dobar za upotrebu.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set