09.10.2024.

15:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Jedete zdravo, a ne mršavite? Evo u čemu grešite

Ovo odvlači pažnju od relativno jednostavnih navika koje će gotovo uvek dovesti do gubitka težine - nešto poput jedenja manjih porcija, izbegavanja unapred upakovanih namirnica u korist celovite hrane, naglašavanja biljne prehrane i vežbanja.

Evo šta je sve zdravo, ali može da se pretvori u svoju suprotnost.

Preterano konzumiranje ceđenih sokova

Iako smutiji i ceđeni sokovi mogu da budu zdrav dodatak ishrani, važno je ne preterivati ako želite da smršate.

- Konzumiranje ceđenog soka može da dovede do većeg unosa prirodnih šećera koji se nalaze u voću, potencijalno naglo povećavajući nivo šećera u krvi i izazivajući glad i žudnju za slatkim namirnicama - objašnjava Liza Ričards, nutricionistkinja.

Ona dodaje da velike količine soka mogu da pruže koncentrisani izvor kalorija, a ljudi mogu da potcene sadržaj kalorija u tom piću. Takođe, pri ceđenju sokova od voća i povrća, oni gube vlakna koja su ključna za podsticanje osećaja sitosti i usporavanje varenja šećera.

- Soku nedostaje efekat osećaja sitosti kao kod celovite hrane, zbog čega pojedinci unose više kalorija - kaže Ričardsova.

Često grickanje hrane bogate hranljivim materijama

Još jedna greška je često grickanje hrane bogate hranljivim materijama. Iako možda pravite dobre nutritivne izbore, mogli biste da preterate u konzumiranju. Grickanje voća, orašastih plodova ili ispijanje jogurta tokom dana može da bude zdravo, ali može da dovede i do debljanja ako ne vodite računa o veličini porcija.

Informer

 

Konzumiranje previše nemasnih ili dijetalnih proizvoda

Bilo da vam je cilj da smršate ili da poboljšate zdravlje kroz ishranu, možda je najbolje da izbegavate unapred upakovanu hranu. Ovo uključuje prethodno upakovane artikle koji se naplaćuju kao "nemasni" ili one za koje se tvrdi da su pogodni za ishranu.

Unapred zapakovani proizvodi s niskim udelom masti ili dijetalni proizvodi često sadrže dodate šećere ili veštačke sastojke kako bi se kompenzovao smanjeni sadržaj masti. Prekomerna konzumacija ovih proizvoda može da dovede do povećanog unosa kalorija i potencijalnog povećanja telesne težine.

Preterano vežbanje bez prilagođavanja ishrane

Ako jedete nezdravu hranu, nikakva vežba to neće popraviti. Redovna fizička aktivnost je ključna za zdravlje, ali neki pojedinci precenjuju broj kalorija koje se sagore tokom treninga. Ako ne prilagodite ishranu u skladu s tim, prekomerno vežbanje može da dovede do povećanog apetita i prejedanja, poništavajući vaše napore da smršate.

Informer

 

Konzumiranje dijetalnih gaziranih pića

Dijetalni gazirani napici mogu da deluju kao zdravija alternativa, ali stručnjaci kažu da oni u stvari mogu da izazivaju želju za slatkim ukusima. Uprkos tome što dijetalna gazirana pića ne sadrže kalorije, to na kraju može da dovede do prejedanja tokom dana.

Neka istraživanja sugerišu da mozak reaguje na veštačke zaslađivače slično kao na obične slatkiše. Često unošenje može da poveća želju za visokokaloričnom hranom, što vodi u veći rizik od debljanja.