18.07.2022.

08:04

Foto: fotoilustracija

Vesti

SKANDALOZNA ODLUKA ZAGREBA PROVOCIRA NOVI SUKOB U REGIONU! Ustaše zabranile Vučiću da ode u Jasenovac!

Antisrpski režim u Zagrebu zabranio je juče predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Spomen-područje Jasenovac, gde su ustaše tokom Drugog svetskog rata počinile genocid i pobile više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Najveći skandal

Ovaj postupak Hrvatske najveći je skandal u modernoj istoriji dve zemlje

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Kao jedan od razloga ove skandalozne zabrane navodi se i skora godišnjica zločinačke vojne akcije "Oluja", a hrvatski mediji tvrde da je Vučić planirao da posetom 'izazove haos' (!?!) iako je samo hteo da položi cveće na mestu na kome je pobijeno najviše Srba u istoriji. Da skandal bude veći, niko od zvaničnika Evropske unije, čija je Hrvatska članica, nije reagovao na ovu jezivu provokaciju Zagreba!

Javnost u Srbiji je zgrožena politikom Hrvatske, ali i glasnim ćutanjem Evrope. Stručnjaci ističu da je ovo isto kao kada bi Nemci zabranili predsedniku Izraela da poseti Aušvic!?!

Orkestrirana kampanja

Vest o zabrani Vučiću da poseti Jasenovac, kao po komandi, preneli su redom svi važniji zagrebački mediji, i to pod identičnim naslovom da je predsednik Srbije hteo da "izazove haos uoči godišnjice Oluje"!?!

"U Vladi Hrvatske su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsednik planirao da napravi haos u Hrvatskoj. Ovde je očito bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice "Oluje", a da onda srpski predsednik može u svojoj zemlji da glumi žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju", navodi se u tekstovima hrvatskih medija koji su, očigledno, pisani na istom mestu.

Informer

Da bruka bude veća, hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman optužio je Vučića za "provokaciju"!?!

- Za njegovu posetu Jasenovcu saznali smo nezvaničnim kanalima. Izostanak diplomatske procedure smatramo neprihvatljivim i nedobronamernim. Smatramo to provokacijom. Ovo nije odlazak na more. Predsednik države je štićena osoba, on ne može samo tako da prelazi granicu - izjavio je Radman.

Informer

Gordan Grlić Radman

I dok niko od zvaničnika Evropske unije, po već viđenom običaju 'pravimo se gluvi i slepi', nije reagovao ovim povodom, predsednik Aleksandar Vučić juče je na Instagramu objavio fotografiju spomenika Kameni cvet u Jasenovcu uz poruku: "Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti."

Pupovac: Nije smelo da se desi

Lider SDSS Milorad Pupovac istakao je da nije smelo da dođe do zabrane Vučiću da poseti Jasenovac.

- Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem. Bojim se da zbog ove situacije ionako loši odnosi Hrvatske i Srbije mogu biti pogoršani - upozorava Pupovac.

Predsednik Vučić, kako je najavljeno, danas će odgovoriti hrvatskim vlastima na ovu skandaloznu odluku, ali i na strašne laži i optužbe da je hteo da izaziva haos i provokacije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je postupak Hrvatske najveći skandal u modernoj istoriji dve zemlje.

- To je brutalno gaženje slobode kretanja! Vučić je hteo privatno da poseti mesto gde je ustaški režim zverski pobio stotine hiljada Srba, tamo je bio i jedini logor za decu na tlu Evrope... Predsednik je hteo samo da tamo položi cveće. I to su mu zabranili!?! Pa to je isto kao kada biste predsedniku Izraela zabranili da poseti Aušvic! Vučić će sada tražiti i službenu posetu, pa da vidimo te evropske vrednosti, da vidimo šta će biti odgovor zemlje članice EU - ističe Brnabićeva.

Mihajlovićeva otkazala službenu posetu Zagrebu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posetu Zagrebu zbog odluke Hrvatske da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da privatno poseti Jasenovac. Mihajlovićeva je sutra u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, a glavna tema razgovora trebalo je da bude regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama.

- Umesto da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost - rekla je Mihajlovićeva.

Šef diplomatije Nikola Selaković upozorava da je odluke Zagreba "zastrašujuća i skandalozna".

- Srbija je uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova odbila da primi! Šokirani smo protivpravnom, antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Hrvatske. Namera predsednika Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću. Zamislite "haos" koji bi nastao polaganjem cveća - ironičan je Selaković.

Poseban režim

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je da će svi funkcioneri hrvatske države, nosioci službenih ili diplomatskih pasoša, ubuduće morati da najave i obrazlože posetu ili prolazak kroz Srbiju.

- Unuku jasenovačke žrtve odlukom Vlade Andreja Plenkovića nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište Jasenovac. Zato će svi hrvatski državni funkcioneri i nosioci službenih ili diplomatskih pasoša biti pod posebnim režimom kontrole. Tako će biti sve dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH - kategoričan je Vulin.

Čekajte, bre!

DEJAN RISTIĆ, MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA

Formulacija kojom je Hrvatska obrazložila to što nije pustila predsednika Vučića da poseti Jasenovac, jer je stranim zvaničnicima zabranjena privatna poseta, skandalozna je. U Hrvatskoj je na delu oživljavanje ustaštva.