• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: B.I.

25.09.2025

15:49

Prste da poližeš! Ovako je kuvar Nemanja simbol užičkog kraja pripremio na svoj način!

B.I.

Srbija

Prste da poližeš! Ovako je kuvar Nemanja simbol užičkog kraja pripremio na svoj način!

Podeli vest

Nemanja Vukašinović, profesionalni kuvar iz Užica, šef kuhinje azijskog restorana užički specijalitet, komplet lepinju, napravi na jedan sasvim drugačiji način.

Pomoću modernih kulinarskih tehnika, priča nam, zadržao je autentični ukus ovog jela, ali ga je osvežio kako bi ga postavio u kontekst svetske gastronomije.

Njegov cilj, otkriva, nije samo da sačuva jedno od najprepoznatljivijih jela ovog kraja, već i da ga predstavi u globalnom kulinarskom okruženju, čime želi da ukaže na bogatstvo gastronomskog nasleđa ovog kraja.

- Svi sastojci ovog jela su naši domaći, poput brašna sa vodenice, organskog mleka i domaćeg kajmaka. Osnova jela je lepinja, koja je pripremljena od posebnog brašna, dok se belance pomešano sa kajmakom koristi kao kremasti sloj, koji se potom blago zapeče - objašnjava nam Nemanja.

Lepinja je obogaćena i žumancem koje je prethodno odležalo u soli, kao i pretopom. Za prah od masnoće koja se oslobodi tokom pečenja, kaže, poslednji je element inovacije espuma od kajmaka koja ovom jelu daje savršen završetak.

Poklopac lepinje servira se na Maćanskom kamenu, tradicionalnom materijalu koji se ranije koristio za krovove kuća, kakvi su se danas sačuvali još u Sirogojnu, a sve je pažljivo postavljeno kako bi se specijalitet mogao služiti na originalan način, uzimajući poklopac i umakanjem u lepinju.

Na njegovim novinama za ovo starinsko jelo, kaže, ni oduševljenje gostiju nije izostalo.

- Nisam naišao na neke loše komentare gostiju koji su je probali, obično kažu da je vrhunska i da su uživali dok su je jeli. Ponekad su mišljenja i podeljena, ali svi koji su probali smatraju da je ovo pun pogodak - dodao je on.

 

Specijalitet za nagradu 

Komplet lepinju na svoj način Nemanja je prijavio na takmičenje „Challenge rekonstrukcija“ koje se održava u Mokrinu. Tema je „Od planine do mora“, a Vukašinović je jedini predstavnik užičkog kraja, pa je ponosan na dobro mišljenje žirija za njegov specijalitet. Voleo bi, kaže, da u ukusu ove lepinje uživaju gosti restorana širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set