Kod Špankinje najbolja komplet lepinja! Laja iz Barselone došla Šumadiju, u ovom gradu našla je ljubav, ali i više od toga!
Podeli vest
Ako vam se kojim slučajem prijede komplet lepinja, a niste baš u mogućnosti da odete do Zlatibora, možda će vam biti bliža Smederevska Palanka. Ovde Špankinja Laja Blaskez (29) pravi omiljeni srpski specijalitet, koji je svojevremeno proglašen doručkom broj jedan u svetu.
- Kompelt lepinja se pravi od jaja, kajmaka i pretopa. Pomislila sam da na meniju treba da je imamo i sa nekim dodacima kao što su pečenica, kulen, suvi vrat, slanina, čvarci, duvan čvarci, jer ja tako volim - objašnjava ova simpatična Špankinja, koja već tri godine živi u varošici na Jasenici.
Od danas, 8. februara, Užičani a i svi koji dođu u njihov grad mogu da svrate na najbolji doručak na svetu! Pekara "Šuljaga" je posle dva meseca pauze ponovo otvorena!
Za najstariju kafanu na magistrali Beograd - Bar, tik uz put koji povezuje Zlatibor i Novu Varoš čuo je svaki vozač, putnik ili namernik iz Zlatiborskog okruga ...
22.12.2023
07:30
Sticajem životnih okolnosti koje, kako sama kaže, liče na “telenovelu”, počela je da se bavi ovim poslom. Pre pet godina, kada je prvi put turistički došla u Beograd na sedmodnevni odmor, toliko joj se svidelo, da je zaključila da bi mogla da živi u Srbiji i po povratku u rodnu Barselonu razmišljala je samo o tome da se vrati. Dve godine kasnije na mrežama je naišla na sliku Hrama Svetog Save, koji joj se toliko svideo da ga je okačila na svoj instagram stori. Ta objava bila je sudbonosna - poruku joj je poslao Andrija Mitrović iz Smederevske Palanke, sa kojim se dopisivala duže od pola godine. Zaključili su da su veoma slični i da bi trebalo da se vide uživo.
On je kupio avionsku kartu i odeleteo put Barselone. I od tog dana, nisu se odvajali.
-Izgledalo je kao da se znamo godinama, baš je bilo lepo. Ja sam mu pokazala Braselonu, bio je tamo nekih dvadesetak dana, i posle smo došli na Zlatibor, odakle je rodom njegov otac. Kada smo počeli da živimo zajedno u njegovoj porodičnoj kući ovde u Palanci, odmah sam se pitala šta ćemo da radimo, mislim, od nečeg moramo da živimo. Jedan dan mi se prijela komplet lepinja, jer sam je stalno jela kada smo bili na Zlatiboru i ostala sam u čudu kada sam saznala da bih za to trebalo da putujem tri-četiri sata. Tada sam došla na ideju da ovde otvorimo “Lagano kod Španjolke” gde ću da pravim ovo srpsko jelo - priča Laja i ističe da je suprug u toj nameri podržao.
Malo je onih koji nisu čuli prethodnih dana da je komplet lepinja koja se pravi u užičkoj pekari "Šuljaga", po oceni poznatog gastronomskog sajta "Tejst Atlas", proglašena za najbolji doručak na svetu. Ali, svi bi trebalalo da znaju da baš taj specijalitet sad ne mogu da probaju!
Jedan od omiljenih srpskih specijaliteta pobedio je konkurenciju i istakao se kao najbolji doručak na svetu.
14.12.2023
19:00
Vremenom, mušterije su počele da traže i neki specijalitet iz Španije.
- Kažu: “Španjolka, hajde nešto iz tvoje zemlje”. I ja sam donela pivo “Estrelja” koje se pravi u Barseloni, a pored toga imamo i “Španski sendvič” sa pravom pršutom iz Španije. Samo to za sada imamo u ponudi, jer ne želim da imamo veliki meni, već da bude manji, ali da sve bude specijalitet - objašnjava naša sagovornica.
Foto: J.V.
Srbiju je zavolela od prvog dolaska, a ljubav prema našem gostoprimstvu i tradiciji, učvrstila je kroz brak sa Andrijom. Toliko da se ovde krstila i preuzela pravoslavlje.
- Sada slavim dva Božića - kaže kroz osmeh Laja i ističe da se uvek trudi da za katolički Božić ode u svoj rodni grad i praznike provede sa svojom porodicom. Ipak, zavolela je i srpske običaje -Neke stvari su me iznenadile, jer su drugačije, kao na primer slava, tradicija koju mi nemamo, ali ja to mnogo volim i poštujem. Kada slavite slavu idete u crkvu, nosite kolač, koji se seče. Zanimljive su mi i neke druge stvari. Na primer, kad se razbolite stavljate obloge od rakije, ili od kupusa, kada vas boli noga. To su neke stvari kojih kod nas nema. Volim vašu muziku, hranu, kod vas je sve domaće - domaća paprika, domaća lepinja, domaća jaja, to mi je baš lepo - kaže sa oduševljenjem Laja.
Nije joj bilo teško da se prilagodi životu u maloj sredini.
- Uvek sam u svom srcu osećala da je Srbija moja kuća. Volim Smederevsku Palanku, jer je mali grad, svi ljudi se znaju, imaš gde da se parkiraš, ne čekaš u redu dugo u marketu… Ceo život sam provela u Barseloneti, centru Barselone. To je mesto blizu mora gde je puno turista i uvek je gužva. Sad mnogo više cenim ovaj mir, volim ovako da živim - svedoči ona.
Foto: J.V.
Laja kaže, iako su je ovde odlično prihvatili, svi se čude kako je mogla da napusti Barselonu.
- Kažu, pa ti nisi normalna, ti si luda. Iskreno, mogu da ih razumem, jer Braselona je veliki grad, ima mnogo prodavnica, tu su kafići, žurke, turizam, more, ima sve ono što čovek možda sanja. Ali, to je sve prazno, nema tu više duše… Ljudi su hladni jedni prema drugima. Tamo nikada, na primer, neće propustiti trudnicu u dugačkom redu, ili nekog starijeg. Ovde vidim mnogo više duše, poštovanja, bar ovde gde ja živim. Naravno, nemoguće je porediti Barselonu i Smederevsku Palanku, ja samo pričam o svom iskustvu. Ne znam kako je u Beogradu, jer ne živim tamo, ali pričam o onome kako ja živim i onome što znam. Ovde sam mnogo srećna. Volim Palanku, volim Srbiju - zaključuje Laja.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Od danas, 8. februara, Užičani a i svi koji dođu u njihov grad mogu da svrate na najbolji doručak na svetu! Pekara "Šuljaga" je posle dva meseca pauze ponovo otvorena!
Olja Bećković, novinarka i voditeljka Utiska nedelje koji se emituje na tajkunskoj televiziji Nova S, ugostila je sinoć u toj emisiji blokadere koji priznali da su kriminalci.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je danas transparent "Za dom spremni" koji su navijači zagrebačkog Dinama razvili na utakmici protiv gradskog rivala Lokomotive na Maksimiru.
Blokaderski novinar Aleksandar Dikić pozvao je danas na streljanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i onih koji ga podržavaju, a ponudio je i "olakšavajuću" okolnost.
Srbija nastavlja da poštuje uvedenu zabranu izvoza municije „sumnjivim kontragentima“, uprkos pokušajima „nečistih“ klijenata da je zaobiđu, izjavio je direktor Drugog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson.
Jedan od najostrašćenijih blokadera Dejan Petar Zlatanović priznao je da određeni ljudi i te kako stoje iza takozvane studentske liste za izbore, a potom potvrdio da su to advokat Zdenko Tomanović, ali i nekadašnji političar i šef pokrajinske vlade u Vojvodini, antisrbin Bojan Pajtić.
Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i savetnik predsednika Srbije za regionalna pitanja, najoštrije je osudio monstruozne pretnje smrću upućene Aleksandru Vučiću.
Na auto-putu Miloš Veliki, u smeru od Beograda ka Čačku, danas popodne došlo je do saobraćajne nezgode u preticajnoj traci u kojoj su učestvovala dva putnička vozila.
Blindirani "audi" za čijim je volanom bio vođa navijača FK Zemun Jevto Jevtić koji je u petak u Zemunu preživeo sačekušu u vlasništvu je Dejana K. koji je u Crnoj Gori bio osuđen na tri godine zatvora zbog šverca heroina.
Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Surdulici, prilikom kontrole saobraćaja, zaustavili su R.D. (75) koji je vozio „pežo“ sa 4,38 promila alkohola u organizmu.
Pred Višim sudom u Podgorici sutra je zakazna kontrola optužnice protiv Dušana Ramića iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je izvršio krivično delo nasilje u porodici sa smrtnim ishodom na štetu Alme Ćosović.
Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjileni za ubistvo Danke Ilić danas je produžen pritvor za još mesec dana, tako da se Dragijević i Janković već 20 meseci nalaze iza rešetaka.
Situacija oko Grenlanda, ostrva koje je u sastavu Danske, a na koju je američki predsednik Donald Tramp odavno "bacio oko", ponovo se zahuktava, zbog čega je reagovala i Evropska unija.
Četrdesetak osoba danas je evakuisano u Monpeljeu, gde su poplave izazvale zatvaranje mnogih puteva, dok je pet departmana na jugu Francuske, među kojima i Ero, danas pod narandžastim meteo alarmom zbog kiša i poplava.
Na vodenom kanalu u okrugu Šropšir, u zapadnoj Engleskoj, otvorila se vrtača koja je povukla svu vodu, a čamci koji su u tom trenutku bili u blizini ostali su nasukani, a ima i onih koji se nalaze na ivici strme provalije, saopštila je lokalna policija.
Francuska je odigrala ključnu ulogu u promovisanju takozvanog „plana B“ na samitu Evropskog saveta, obezbedivši njegovo odobrenje kao alternativu predloženom mehanizmu Evropske komisije za finansiranje Ukrajine korišćenjem zamrznute ruske imovine, objavio je „Politiko“, pozivajući se na izvore.
Američka glumica Amanda Sajfred (40) kaže da joj je saradnja sa koleginicom Sidni Svini (28) na filmu "Kućna pomoćnica" ("The Housemaid") bila savršena i da su se dopale jedan drugoj.
Beograđani će i naredne godine za najradosniji hrišćanski praznik na poklon dobiti Božićni koncert, koji će biti održan 7. januara 2026. godine u 12 časova u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.
Visina ljudi nije samo statistika ona je odraz života, ishrane i genetike naroda. Neke zemlje, poput Holandije, poznate su po svojoj visini, dok druge, poput Gvatemale, imaju niže proseke.
Izbor između maslaca i margarina može značajno uticati na ukus i teksturu kolača, jer svaka od ovih masnoća daje drugačiji rezultat u pripremi slatkiša.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar