• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gloria

20.03.2023

18:55

TRI GODINE NISMO KROČILI NA BELI DVOR! Princ Filip Karađorđević o narušenim odnosima sa ocem Aleksandrom!

Estrada

TRI GODINE NISMO KROČILI NA BELI DVOR! Princ Filip Karađorđević o narušenim odnosima sa ocem Aleksandrom!

Podeli vest

Uprkos tome što tri godine nisu bili u dvorskom kompleksu na Dedinju, princ naslednik Filip Karađorđević i njegova supruga, princeza Danica, ulažu mnogo napora kako bi normalizovali odnos sa prestolonaslednikom Aleksandrom i kroz negovanje tradicije i identiteta povratili porodično dostojanstvo.

Princ naslednik Filip Karađorđević (41) i njegova supruga, princeza Danica Karađorđević (36), tri godine nisu kročili na Beli dvor. Uočljivo odsustvo iz dvorskog kompleksa Karađorđevića na najvišoj koti Dedinja dokaz je nestabilnih odnosa između oca i sina, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princa naslednika Filipa Karađorđevića. 

Posle posete Filipovoj majci Mariji da Gloriji u Sevilji, prinčevski par otkriva kad je poslednji put video prestolonaslednika Aleksandra. 

Filipe, u kakvim ste odnosima sa ocem, prestolonaslednikom Aleksandrom? 

- Sa svojim ocem održavam kontinuiranu komunikaciju, koja nam obojici mnogo znači. Međutim, uvek se trudim da mu ukažem na to da mora da ima više sluha za nas, za svoje sinove. Deca su prioritet, i voleo bih da je moj otac to ranije shvatio. Sve bi tada bilo drugačije. 

Kada ste se poslednji put videli? 

- Na privatnom sastanku kod patrijarha srpskog gospodina Porfirija, kada smo razgovarali o budućnosti naše dinastije Karađorđević, kao i o pronalaženju načina da se određeni izazovi prevaziđu. 

Foto: Tanjug

Da li vam je čestitao rođendan 15. januara? 

- Kao i prethodnih godina, i ove je otac čestitao rođendan meni i mom bratu blizancu Alek-
sandru. 

Kada ste poslednji put bili na Belom dvoru? 

- Na Dvoru nismo bili više od tri godine, otkako sam se s Danicom i Stefanom vratio u Beograd. Onog trenutka kada budem otišao na Dvor, biće to znak da su se određene stvari promenile nabolje u našoj porodici, da su se problemi istinski rešili i da se može nastaviti kretanje čestitim i ispravnim putem. Tada ćemo napokon vratiti dostojanstvo naših predaka koji su Dvor gradili kao trag jednog vremena koje Danica i ja želimo da oživimo, negujući našu tradiciju, srpsko kulturno-istorijsko nasleđe i identitet. 

Danice, jeste li imali problema zato što ste u poslednjih godinu-dve pokazali društveni aktivizam i podržali proteste protiv istraživanja i eksploatacije litijuma i inicijativu da se Krunska ulica proglasi za kulturno-istorijsku celinu? 

- Moj društveni aktivizam je potekao iz mog umetničkog rada koji je angažovan. Kroz svoje kolaže uvek oštro i analitično kritikujem društvo u kome živim. Bavim se značajnim temama, kao što je pozicija žene u društvu, što je danas veoma aktuelno. Umetnost je ogledalo društva, nosi određenu kritiku i osvetljava kontekst jednog vremena. Danas je pored umetničkog angažovanja značajna i moja pozicija u društvu kao princeze doma Karađorđevića. Ta uloga nalaže odgovornost i dužnost. Imam priliku da kroz svoj rad ukažem na ono što verujem da je nama kao zajednici potrebno, da budemo ujedinjeni u temama kao što su očuvanje životne sredine i zaštita neprocenjivih resursa i prirodnih bogatstava naše zemlje - rekla je Danica pa dodala: 

Foto: FK Crvena zvezda

- A kada je reč o zaštiti srpskog kulturno-istorijskog nasleđa, mislim da ne smemo dopustiti da se ono uništava zarad profita pojedinaca. Moraju postojati zaštićene kulturno-istorijske celine kao što su Krunski venac, Neimar, Kosančićev venac i druge jer one svojom arhitekturom  predstavljaju jedno doba naše istorije.  Ne smemo dozvoliti da se ta arhitektura našeg grada uništava, već moramo omogućiti da ona bude tu i u budućnosti. Svaki put sam duboko pogođena kada vidim da se neka predratna kuća i vila, iako pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ipak ruši kako bi se izgradila višespratnica, čime se urbanistički, ali i demografski, uništavaju delovi Beograda.Stoga ćemo Filip i ja, kroz rad naše fondacije, raditi na očuvanju svega što pripada srpskom kulturno-istorijskom nasleđu i našem nacionalnom identitetu.

Filipe, jeste li se videli sa braćom, prinčevima Petrom i Aleksandrom Karađorđevićem? 

- Sa starijim bratom, princem Petrom, vidim se svaki put kada odemo u Sevilju, dok brata blizanca, princa Aleksandra, nisam video nekoliko godina. Svi živimo u različitim zemljama zbog čega nije lako organizovati susrete. Pošto smo snažno međusobno vezani još od detinjstva, sva trojica se trudimo da održavamo svakodnevno kontakt, što nam današnja tehnologija omogućava i olakšava....


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 1 godinu

Brate dosadan si. U taj Beli dvor tvoja familija koja je tu zivela, nije krocila od aprila 1941, pa nisu kukali po novinama 1 nedeljno. Nisi se tu rodio, nisi tu ziveo, sta je bitno od kad nisi uso. Kupi kartu pa idi 1 nedeljno u obilazak. Nisi ti princ, to je kobajagi. Chars se rodio ko princ i tako ziveo, ti si previse gledao televiziju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija