• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Kocić

30.03.2023

17:58

KUPITE ĐOLETOVE KILOMETRE! Godišnjica teške nesreće i pogibije osmorice rudara 1998. godine biće obeležena HUMANITARNIM MARATONOM

Tanjug

Vesti

KUPITE ĐOLETOVE KILOMETRE! Godišnjica teške nesreće i pogibije osmorice rudara 1998. godine biće obeležena HUMANITARNIM MARATONOM

Podeli vest

Godišnjica pogibije osmorice rudara u rudniku mrkog uglja "Soko" kod sokobanskog sela Čitluk, biće obeležena humanitarnim maratonom "Kupi Đoletove kilometre" od naselja Aleksinački Rudnik do samog rudnika, rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

On je rekao da je ideja rudara i maratonca Đorđa Živanovića iz Sokobanje da 1. aprila trči maraton kako bi sakupio novac za porodice nastradalih rudara naišla na veliki odziv, tako da će mu se pridružiti još tridesetak trkača iz različitih gradova i opština u Srbiji. 

Radičević je rekao da će na startu u Aleskinačkim Rudnicima biti prisutni sveštenici i predstavnici opštine Aleksinac, a na cilju će biti prisutni predstavnici opštine Sokobanja, Aleksinačkih rudnika i rudnika "Soko". 

Prilikom curenja metana u rudniku "Soko" 1. aprila 1998. godine poginulo je osam rudara, a 20 je povređeno. 

Foto: informer.rs

 

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo je u proteklom periodu po pitanju nesreće u tom rudniku dva puta donelo istu odluku da "nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti".

Rudar i maratonac iz Sokobanje Đorđe Živanović, čiji je otac poginuo u nesreći u rudniku 1998. godine, pozvao je sve humane ljude da pomognu porodicama nastradalih rudara. 

On je rekao da se i sam bavi rudarskim poslom od 2010. godine, a u jami rudnika "Soko" bio je u smeni pre one koju je zadesilo curenje metana i nesreća.

- Ja sam izašao iz jame, a moje kolege Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković i najmlađi, moj vršnjak i dobar prijatelj Petar Petrović, su sa ostalima ušli u nju. Izgubili su živote duboko pod zemljom 1. aprila, pred zoru - izjavio je Živanović.

Živanović i ostali maratonci koji će mu se pridružiti krenuće da trče u 8.30 časova, a na cilj bi trebalo da stignu oko 13 časova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija