• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

23.05.2023

09:43

MAJKA MASOVNOG UBICE SA VRAČARA NA SASLUŠANJU! Utvrđuje se da li je Kosta K. zanemarivano ili zlostavljano dete!

Informer

Vesti

MAJKA MASOVNOG UBICE SA VRAČARA NA SASLUŠANJU! Utvrđuje se da li je Kosta K. zanemarivano ili zlostavljano dete!

Podeli vest

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da sasluša Miljanu K., majku dečaka Koste K. (13), koji je napravio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kako bi se utvrdilo da li ga je eventualno zanemarivala ili zlostavljala!

Takođe, naloženo je i saslušanje pedagoga i psihologa iz škole gde se desio masakr, dok će Centar za socijalni rad morati da uradi procenu funkcionisanja Kostine porodice.

Iz Prvog osnovnog tužilaštva poručili su da su po "službenoj dužnosti formirali predmet" u vezi sa zločinom na Vračaru od 3. maja, kada je Kosta likvidirao devet đaka i portira, a ranio još četvoro dece i nastavnicu istorije.

Foto: Privatna arhiva

Miljan K., majka Koste K.

- Naloženo je saslušanje Kostine majke kako bi se utvrdilo da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Policiji je upućen i zahtev da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i da se preduzmu sve druge mere za potpuno utvrđivanje svih činjenica u ovom slučaju. Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da obavi dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice maloletnog Koste i o tome dostavi izveštaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa - objasnili su u tužilaštvu, i dodali da će, nakon što dobiju sve izveštaje, obavestiti javnost o donetim odlukama i daljem toku postupka.

Kostina majka se, inače, sa mlađom ćerkom (10) odmah posle masakra iselila iz porodičnog stana na Vračaru i trenutno je na nepoznatoj lokaciji. Na Biološkom fakultetu, gde je zaposlena kao sudski veštak za DNK analizu, uzela je neplaćeno odsustvo.

Foto: printscreen

Šta je bio okidač za masovni maskr koji je počinio Kosta. K.

Miljana je uprkos tome u redovnom kontaktu sa nadležnim organima i očekivano je da se odazove policiji na saslušanje, što će najverovatnije biti ove nedelje.

Što se tiče Kostinog oca Vladimira, on je nakon masakra uhapšen jer je dečak njegovim pištoljima pobio đake i portira. Vladimir, koji je ugledni radiolog, tereti se, za sada, za ugrožavanje sigurnosti, a na saslušanju u tužilaštvu je negirao da je odgovoran za postupke njegovog sina, iako je bio veoma potresen i uznemiren zbog masakra.

Priznao je da je vodio sina na "ersoft" da vežba pucanje, pravdajući se da to nije zakonom zabranjeno za decu Kostinog uzrasta. Takođe, istakao je da je sve svoje oružje držao zaključano u sefu u stanu i da ne zna kako je Kosta saznao šifru. Na kraju višesatnog saslušanja Vladimir je kazao da mu nije jasno zašto je njegov sin pobio drugare i portira i samo je dodao: "Ja sam mrtav čovek".

Posle saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana, a ukoliko bude osuđen, preti mu do osam godina zatvora.

Znao šifru za sef

Podsetimo, Kosta je kobnog jutra uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri "Molotovljeva koktela", pa je stavio sve to u ranac i krenuo u krvavi pir. U 8.40 ušao je u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14), Andriju Č. (14) i Angelinu A. (14) i ranio još petoro školskih drugara.
Posle masakra je izašao iz učionice i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu "jer je psihopata".


Kako jednim metkom probiti katanac

Oružje koje je Kosta koristio tokom masakra, a reč je o dva pištolja, kao i o četiri "Molotovljeva koktela" koje nije iskoristio tokom krvavog pira, trenutno su na veštačenju. Kostin telefon i računar takođe su na veštačenju, a prema prvim analizama, on je uoči masakra, na Guglu, između ostalog, pretraživao "kako jednim metkom probiti katanac", "kakve su kazne za najteža krivična dela" i "starosna granica za krivičnu odgovornost". To je praktično dokaz da je Kosta pre zločina želeo da se uveri da neće završiti u zatvoru, budući da ima nepunih 14 godina i da nije krivično odgovoran. U njegovom mobilnom telefonu pronađeni su i snimci dva pištolja i "Molotovljevih koktela", koje je poneo u rancu kad je krenuo u krvavi pohod.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duda

pre 11 meseci

Zašto uporno nazivate majkom drugu ženu Kostinog oca? Kosta ima majku od koje se otac razveo. Ključno pitanje je zašto je 3 godišnje dete pripalo ocu ?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija