• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.01.2024

10:18

Darko nije jedini "škaljarac" koji je koristio slovenački pasoš: Oni su takođe imali lažna dokumenta, a evo i zašto

Shutterstock/društvene mreže

Vesti

Darko nije jedini "škaljarac" koji je koristio slovenački pasoš: Oni su takođe imali lažna dokumenta, a evo i zašto

Podeli vest

Darko Geisler (43) iz Pančeva, označen kao pripadnik škaljarskog klana, likviran je u Sao Paolu u Brazilu, a kod sebe je imao lažni slovenački pasoš. Ist alažna dokumenta imali su Kožar, Hadžić..

Darko je ubijen 5. januara pred svojim četvorogodišnjim sinom i suprugom ispred porodičnog doma u Sao Paolu u Brazilu, kod njeg asu pronađena slovenačka dokumenta na ime Dejana Kovača.

Lažna slovenačka dokumenta u trenutku likvidacije imali su Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (46), navodno bliski škaljarskom klanu, kao i ubijeni Darko.

Podsetimo, Kožar i Hadžić ubijeni su 23. jula 2020. godine na grčkom ostrvu Krf, kao i jedan od njihovih egzekutora, putovali su i legitimisali se lažnim slovenačkim pasošima.

Baranin Alan Kožar je imao falsifikovana dokumenta i putovao je sa pasošem Slovenije pod imenom Robert Bitenc, dok je Užičanin Hadžić koristio slovenački pasoš na ime Martina Pospišeka.

Foto: Privatna arhiva

 

Dejan Puzigaća ili monah Sava, u Srbiji pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Brisa Tatona, uhapšen je u Grčkoj 2015. kada je sa falsifikovanim slovenačkim dokumentima pokušao da dobije tajlandsku vizu.

Svojevremeno su mediji u Sloveniji pisali da Darko Šarić po svetu putuje sa lažnim slovenačkim pasošem.

Sebastjan Gica, rumunski biznismen i bivši poslanik, kada je u aprilu 2017, po poternici domovine, uhapšen u Beogradu, imao je kod sebe falsifikovani slovenački pasoš.

Foto: printscreen

 

Kako su ranije kometarisali stručnjaci slovenački pasoši su više nego popularni kod ljudi sa Balkana, pa samim tim i kod kriminalaca.

"Slovenija je članica EU. To njenim državljanima omogućava da se nesmetano kreću unutar EU, ali i nekih država koje nisu članice tog saveza, kao što su Švajcarska ili Norveška. Takođe, mogu bez problema da uđu u SAD. Upravo ta sloboda kretanje slovenačkih pasoša, pa i onaj falsifikovani, čini primamljivim i običnom svetu, ali i onima kojima su poslovne aktivnosti usmerene na kriminal" objašnjava sagovornik Informera. 

Kako je objasnio Hrvatska 'putovnica' je bila i još je popularna, sa njima se stalo nakon što je policija u hrvatskoj razotkrila nekoliko kriminalnih grupa koje su prodavale lažne pasoše kriminalnim klanovima. 

Foto: Informer

 

Još jedan od razloga zašto se kriminalci kriju iza lažnih pasoša Hrvatske i Slovenije je jezik. 

" To je odlična maska jer  samo oni koji su sa prostora bivše SFRJ mogu da prepoznaju da ne govore slovenački već srpski. Ljudima koji nisu sa tog područja jezici zvuče slično",  kaže sagovornik.

Što se tiče cena lažnih pasoša ona se kreće od 1.500 pa do 16.000 evra sve zavisi kome se pasoš daje. 

" To zavisi od razloga zbog koga osoba traži lažni pasoš. Za sitne kriminalce, kojima je zabranjen ulazak u neku drugu zemlju, cena pasoša ide od  1.500 do 5.000 evra dok je za članove kriminalne bande koji su na poternici cena višestruko veća ide i do 16.000 evra" objašnava naš sagovornik. 

Lažna dokumenta izrađivana su kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji o tome svedoči i prošlogodišnje hapšenje šestočlane grupe koja je izrađivala lažna dokumenta zemalja koje su u Evropskoj uniji. 

Filip Korać je prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a ubrzo i osuđen, i to zbog falsifikovanja isprava. On je imao lažni hrvatski pasoš na ime Slobodan Koralija, a dokument je izdat 2017. godine.

Kriminalci su pored hrvatskog i slovenačkog pasoša koristili i makedonski pasoš na Kosovu je pod lažnim imenom Predrag Popović izdat i ubijenom šefu „škaljarskog klana” Jovanu Vukotiću.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija