• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.09.2024

15:21

Eskobarov ubica priznao krivicu! Pričao dva sata, evo šta je rekao o Radoševiću (FOTO)

printscreen

Vesti

Eskobarov ubica priznao krivicu! Pričao dva sata, evo šta je rekao o Radoševiću (FOTO)

Podeli vest

Suđenje za ubistvo Ranka Radoševića zvanog Eskobar na benzinskoj pumpi u Rušnju nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu.

Prvookrivljeni Stefan Zlatanović izneo je odbranu, a govorio je više od dva sata, te svedoci danas nisu saslušani.

Na samom početku suđenja Zlatanovićev branilac zatražio je da bude razrešen kao branilac po službenoj dužnosti i rekao da, iako je redovno išao Zlatanoviću u službene posete, već duže vreme ne razgovaraju i ne može savesno da obavlja ulogu branioca po službenoj dužnosti.

Zlatanović je rekao da ga je advokat posećivao, ali da "verovatno postoji problem sa njegove strane" jer je hteo da iznese odbranu, a "braniocu to ne odgovara" i dodao da sudija treba da čita između redova.

- Hoću da kažem istinu, pa ako možete da mi nađete advokata jer nemam novca. Da bude malo više upućen u predmet i to ko je bio oštećeni Radošević - rekao je Zlatanović.

Sud je odbio da branioca razreši i sudija je istakao da Zlatanović i dalje ima pravo da iznese odbranu kako želi, čak i ako advokat nije saglasan sa načinom na koji je iznosi.

 

Foto: Printscreen youtube/Društvene mreže

Ranko Radošević Eskobar

 

Zlatanović je naknadno dodao da "ne veruje da će moći da nastavi saradnju sa braniocem" i da će da pokuša da pribavi novac kako bi angažovao advokata, a da bi u suprotnom voleo da se brani sam, a da branilac "samo sedi u sudnici jer mora da ima advokata".

Podsetimo, na samom kraju prošlog suđenja prvookrivljeni Stefan Zlatanović zatražio je reč i rekao da će na sledećem suđenju da iznese odbranu.

- Daću odbranu na sledećem suđenju. Nisam hteo još da iznosim odbranu jer se nisam konsultovao sa braniocem oko toga, ali, evo, sad sam odlučio. Hteo sam da se branim ćutanjem, ali sad sam odlučio da ću da iznesem odbranu. Govoriću 20 do 30 minuta kako bih sve što detaljnije ispričao, jer ne želim da odgovaram na pitanja. Znam šta bi me tužilaštvo i sud pitali, nije mi prvo suđenje. Neću odgovarati ni na pitanja advokata, da se nešto ne protumači na ovaj ili onaj način, imao sam loše iskustvo sa pitanjima - rekao je Zlatanović.

Čuvao oružje

Iako se Zlatanović dosad branio ćutanjem, on je odlučio da progovori, a tokom iznošenja odbrane priznao je izvršenje ubistva. Njegov drug Luka Vučetić odmah je priznao krivično delo.

Zlatanović je ispričao da je 2020. godine izašao iz zatvora, gde je bio četiri godine i tri meseca, da je teško živeo, a nije mogao da nađe posao kao roštilj majstor ili bilo koji drugi posao jer su svi poslodavci tražili potvrdu o tome da nije osuđivan i da se ne vodi krivični postupak protiv njega.

Tako je, na poziv druga kog nije imenovao, ali je rekao da sada živi u Kanadi, pozvan u Beograd. Rečeno mu je da će mu drugovi njegovig druga "srediti posao".

 

 

- Te njegove drugove znam kao Vladu i Baneta. Rekli su mi da će mi reći o čemu se radi kad dođem u Beograd. Oni su se bavili kupovinom polovnih automobila, tako mi je rečeno. Vlada me je čekao na autobuskoj stanici i odvezao u stan u Prvomajskoj ulici u Zemunu, gde je čekao Bane. Rekli su da imaju posao za mene, da prevezem tri automobila iz Beograda i u Beograd i za to sam dobio 1.000 evra - ispričao je Zlatanović.

U jednom momentu mu je, kako je rekao, rečeno da je posao sa automobilima smanjen jer je zimski period i da tu više nema posla ta njega, ali da imaju neki drugi posao koji bi mogao da radi.

- Rekli su da će da donesu torbu koju treba da pričuvam i da će to posle neko da pokupi, ali da je ne diram zbog DNK. Ja sam stavio rukavice i otvorio je i video da je unutra oružje. Uglavnom su to bili pištolji. U jednom momentu su rekli da pozovem druga kom verujem, kako bi uvek neko bio u stanu ako treba da se dođe po torbu i ja sam pozvao Luku. Kad je Luka došao, dobili smo kriptovane telefone i dalje smo sa Vladom i Banetom komunicirali preko njih - dodao je.

Kako je objasnio, znao je da je u pitanju štek stan jer mu je to rečeno, a 24. januara prošle godine dobili su poruku da je "stan vruć" i da moraju da se presele odatle.

O maloletnici koja je uhapšena

Za maloletnicu koja je uhapšena u stanu sa njima dvojicom, Zlatanović je rekao da je njegova devojka i da ju je pozvao u Beograd jer joj je majka zavisnik od narkotika, a otac je oženio devojku koja je bliska njoj po godinama i da nisu bili u dobrim odnosima.

 

Foto: Zoran Sinko

Mesto zločina

 

- Ona nije znala šta se dešavalo, nije bila upućena ni u šta. Od 25. januara do kraja marta preuzeo sam samo jednu torbu. Kada su je doneli, nju sam poslao po ćevape, a kada su je uzimali, poslao sam je da kupi telefon - rekao je.

Pratili muškarca

Kako je rekao, u jednom momentu stigla im je poruka da se posao sa oružjem obustavlja i da Vučetić i on mogu da uzmu po jedan pištolj.

- Pitom nam je stigla ponuda za novi posao, rekli su da je veća zarada, manji rizik i rekli su da treba da pratimo čoveka. Prvi dan smo ga pratili, poslali fotografije. O tom čoveku bih naknadno da Vam napišem pismo koje ćete da date tužiocu, ne bih zbog medija da otkrivam ko je. Ne sme da izađe u javnost, da ne pravim sebi još veći problem. Pratili smo ga tri dana, trebalo je duže, ali neke dane smo preskakali, mrzelo nas je, pa smo slali poruke kad je izašao iz kuće i kad se vratio, a nismo bili tamo - ispričao je Zlatanović.

Objasnio je da su tog muškarca pratili 5. marta dok je bio u automobilu sa ženom i decom, ali da su ga izgubili iz vida kada ih je uhvatilo crveno svetlo na semaforu i da su poslali poruku da je otišao u tržni centar i da je posle sat vremena izašao, iako nisu znali gde je otišao.

Planirana likvidacija bombom?

Zlatanović je rekao da im je 7. marta prošle godine donesena bomba u stan i da su dobili i daljinski za aktiviranje.

- Kad su Vlada i Bane došli, rekli su da oko tri-četiri sata posle ponoći eksploziv stavimo ispod vozačkog sedišta tog čoveka, da se pravim da vezujem pertlu zbog kamera. Rekli su da parkiramo 20 metara dalje i čim neko uđe, nebitno da li je on, žena, dete, aktiviramo eksploziv - ispričao je okrivljeni i rekao da je nalogodavcima odgovorio da neće nikog da ubije i da su tada počeli problemi.

Ispričao je da su Vlada i Bane nekom poslali poruku i da je taj neko odgovorio da se sutradan, 8. marta, "nacrtaju na benzinskoj pumpi u Rušnju", kao i da im je rečeno da će da se nađu sa Rankom Crnogorcem, odnosno Rankom Eskobarom.

- Ja nisam čuo za njega, pa sam guglao. Rekli su da rade za njega, da je preko njega išlo oružje i bomba i da je prodaja polovnih automobila samo paravan za profaju oružja. Luki tog 8. marta nije bilo dobro, pa sam poveo devojku jer sam znao kakav je kodeks, da me neće maltretirati pred porodicom ili devojkom. Vlada i Bane su mi poslali da čekam kod "golfa 8" i da će Ranko da dođe - dodao je.

 

Foto: Zoran Sinko

Eskobar i ubice

 

On je rekao da je u optužnici navedeno da je on išao da kupi auto, a da je to tačno da bi on onda seo na mesto vozača da auto isproba.

- Ranko je vozio, ja sam sedeo na suvozačkom sedištu, a devojka iza. Na okretnici kod Sremčice je stao i zvao me da izađem iz auta na pet minuta. Rekao je da sam namazano poveo devojku, da bi me išamarao zbog toga. Rekao je da sutra u isto vreme vratimo, automobile, telefone, bombu i pištolje i da imamo 48 sati da ubijemo tog čoveka kako znamo i umemo, rukama, kamenom, lukom i strelom - rekao je Zlatanović.

Priznao ubistvo

Zlatanović je rekao da im je Radošević pretio da će "prvo da im pobije porodice, da pusti da ih sahrane, pa da će onda žive da ih odere".

- Luka i ja smo imali oko 8.000 evra. Mislili smo da mu odnesemo to i da pitamo koliko još treba da nadoknadimo što su plaćali stan i da vratimo sve pare koje su nam dali jer nismo hteli da ubijemo čoveka. Na kraju jesam ispao ubica, ali meni to nije bila namera. Svaki dan kad se probudim imam misao: "Ubio si čoveka". Nosim ga na duši - rekao je.

On je potom ispričao ono za šta tvrdi da se dogodilo na pumpi. Rekao je da je trebalo da ih Vlada i Bane čekaju na zadnjem ulazu kafića na pumpi.

- Kad smo se približili, njih nije nigde bilo, a videli smo Ranka, pričao je telefonom. Video nas je i krenuo je da izvadi pištolj. Ja to nisam video, Luka mi je rekao da Ranko vadi pištolj iz torbice i onda je i on izvadio pištolj i počeo da puca u Ranka. Ispalio je četiri-pet metaka, ali Ranku nije bilo ništa, pa smo mislili da ima pancir - ispričao je Zlatanović.

Kako je rekao, Radošević je krenuo da uđe u kafić, a on je krenuo za njim i "sve mu je bilo kao između sna i jave".

- Stigao sam ga i počeo da pucam. U optužnici sam video da je upucan u glavu više puta, ja sam mislio da mu pucam u leđa. Pošto sam mislio da ima pancir, kad je pao, prišao sam mu i pucao mu u glavu - dodao je.

Rekao je da su potom otišli u automobil i počeli da beže. Pre nego što su došli na pumpu rečeno im je, prema Zlatanovićevim rečima, da kupe kantu goriva.

Tokom vožnje su skinuli jakne, a Zlatanović je skinuo i donji deo trenerke i sve su bacili na zadnje sedište. Na kiosku su kupili upaljač, a potom su zapalili automobil sa stvarima koje su bile u njemu.

- Zvali smo taksi i kad nas je dovezao, pobegli smo. Ne znam zašto nismo platili, imali smo 8.000 evra kod sebe. Kad sam došao u stan povraćao sam, oblio me je znoj. Rekao sam devojci šta smo uradili i da ide, ali ona nije imala gde, pa je ostala. Rekao sam joj da sam mislio da će neko da nas otme jer je okolo bilo mnogo automobila ili da će Radošević da nas ubije jer je vadio pištolj - rekao je.

On je pištolj doneo u stan, gde je kasnije i pronađen, a kako je rekao, "Luka nije ni znao gde mu je pištolj".

 

Foto: Zoran Sinko

Policajci iznose telo ubijenog

 

- Molio sam Boga da me uhvati policija, a ne Vlada i Bane ili neko od njihovih ljudi. Čuo sam policijske helikoptere. Kada je policija pokucala, otvorio sam, odmakao se i podigao ruke. Svanulo mi je kada sam odveden u CZ. Omladina ne treba da se meša u ovakve poslove, posle ne mogu da se izvuku. Vidite gde sam ja završio i kako ću proći. Možda je postojao neki drugi način, ali ja ga nisam video, borio sam se za život. Žao mi je njegove porodice, moje porodice, ali i Lukine jer su me prihvatili kao člana svoje porodice. Kajem se zbog svega i kunem dan kada sam došao u Beograd - zaključio je.

Na kraju svog izlaganja dodao je da Azru Šabanović i Marka Pjanovića ne poznaje, da ne zna kako su oni završili na suđenju s njim i Lukom i da ih je prvi put video u sudnici.

Branilac Azre Šabanović ponovo je tražio ukidanje pritvora uz jemstvo od 25.000 evra, a taj predlog je odbijen.

Na narednom ročištu svedočiće Dražen Damjanović koji je bio u kafiću pumpe u trenutku pucnjave i Radojevićeva supruga Zorica Rendulić. Njih dvoje trebalo je da svedoče danas, ali nisu stigli zbog Zlatanovićeve detaljne odbrane.Naredno ročište zakazano je za 16. oktobar.

Likvidacija unapred isplanirana

Za ubistvo Eskobara opruženi su Luka Vučetić, Stefan Zlatanović, Marko Pjanović i Azra Šabanović, dok peta osoba, naručilac ubistva, i dalje nije poznata.

Vučetić je priznao izvršenje ubistva, dok je Zlatanović rekao da će odbranu da iznese u dalejm toku postupka. Drugo dvoje okrivljenih negirali su umešanost u ubistvo.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija optuženi su Stefan Zlatanović (28) iz Lebana i Luka Vučetić (26) iz Kraljeva.

Državljani BiH Marko Pjanović (28) i (22) Azra Šabanović, koji su izručeni Srbiji, optuženi su za krivično delo teško ubistvo u pomaganju.

Prema nezvaničnim informacijama, Radošević je, navodno, bio pripadnik bežanijskog klana Gorana Mijatovića koji je ubijen u Beogradu i nikšićkog klana Bobana Baćovića koji je sarađivao sa škaljarskim klanom, te je moguće da je likvidiran u ratu klanova koji bukti od 2015. godine, piše Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!
Društvo

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!

Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta ukoliko kupuju proizvode na akciji „Najbolja cena“ Beograd, 16. septembar – u poslednje tri nedelje, broj maloprodajnih objekata širom Srbije, u okviru akcije “Najbolja cena”, značajno je porastao, a ono što je najvažnije da građani danas troše četvrtinu manje novca u svojim budžetima za iste proizvode nego pre početka akcije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović

16.09.2024

19:13

TV

Sport

Planeta

Crno im se piše! Zaharova najavila haos Velikoj Britaniji!
Planeta

Crno im se piše! Zaharova najavila haos Velikoj Britaniji!

Ruska strana će pronaći način da podseti Britaniju koliko je bila uprljana svojim interakcijama sa nacistima izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu britanskog kolege Dejvida Lamija, koji je Rusiju uporedio sa fašističkom državom.

16.09.2024

23:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija