• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.10.2024

08:08

Balkanskom - kartelu zaplenjen tovar kokaina! Odredište narkotika bila ova zemlja u Evropi

POLICÍA NACIONAL ESPANA

Vesti

Balkanskom - kartelu zaplenjen tovar kokaina! Odredište narkotika bila ova zemlja u Evropi

Podeli vest

U posledniih nekoliko dana, takozvani balkanski narko-kartel pretrpeo je žestoke udare, kada su ostali bez ukupno 12 tona kokaina!

Bezbednosne službe su na tri odvojene lokacije zaplenili 4,5 tona kokaina u Panami, potom i pošiljku od 3,5 tone te droge u panamskim vodama, da bi na kraju "pale" još 4 tone na španskoj i francuskoj carini.

Odbrambene snage Paname zaplenile su početkom prošle nedelje 4,5 tona kokaina namenjen evropskom tržištu koji je, kako se sumnja, trebalo da bude prošvercovan u Španiju. 

 

Foto: Foto: canu.gov.gy

Kokain/Ilustracija

 

Upravo zbog toga, izvori iz međunarodne službe tvrde da istraga vodi ka takozvanom balkanskom narko kartelu, a istražuju se i nekoliko srpskih i crnogorskih državljana.

- Droga je pronađena u tri kontejnera koji su se nalazili na brodu u lučkom terminalu u panamskom kanalu. Krajnje odredište sva tri kontejnera u kojima je bila i legalna roba, bila je Španija. Razmenjeni obaveštajni podaci govore da je kokain spakovan u kontejnere u Kolumbiji, ali se proverava i mogućnost da je to učinjeno u Ekvadoru, odakle je brod započeo plovidbu - rekao je izvor.

Kako dodaje izvor, droga se nalazila na jednom prekookeanskom brodu raspoređena u tri kontejnera. Iz bezbednosne službe su istakli da je brod doplovio iz Ekvadora, ali da je u tranzitu bio u Peruu, Kolumbiji i Panami. Krajnje odredište trebalo je da bude Španija, gde bi kokain, kako se sumnja, bio isporučen balkanskom narko-kartelu, ali i još nekim međunarodnim kriminalnim grupama, koje imaju veze na više kontinenata.

 

 

Inače, osim 4,5 tone kokaina najvjerovatnije namenjenog Balkanskom narko-kartelu, pre nekoliko dana su agenti Nacionalne vazduhoplovne službe zaplenili i pošiljku od 3,5 tone te droge u panamskim vodama. 

Pale četiri tone

Španska i francuska carina i tamošnje poreske agencije u petak 4. oktobra, u zajedničkoj akciji koju mesecima sprovode, zaplenili još četiri tone kokaina i uhapsili deset osumnjičenih, među kojima je nekoliko osoba turske nacionalnosti, uključujući i kapetana tog plovila. Dvoje uhapšenih su Azerbejdžanci, a jedan je Holanđanin.

- Veoma efikasnim izvođenjem ove akcije sprečeno je da droga bude pretovarena na manja plovila i stigne do španske obale. Kokain je pronađen u delu između skladišta teretnog broda i bilo mu je prilično teško pristupiti spolja - rekao je izvor Vijesti, pa potom objasnio i kako je kokain pronađen.

- Centar za analizu i pomorske operacije trgovine drogom (MAOC-N) sa sedištem u Lisabonu pratio je taj teretnjak, a operacija je sprovedena u koordinaciji sa Nacionalnom policijom i Civilnom gardom, i to preko Koordinacionog centra protiv terorizma i organizovanog kriminala. Uz obaveštajne podatke koji su razmenjeni, pažnju istražitelja privukla je putanja broda - isplovio je iz Turske, plovio kroz Mediteran do atlantske obale, zatim do Sijera Leonea i Gvineje Bisao, a da nije utovario ili istovario nikakvu robu, a nakon što je izveo nekoliko nepravilnih manevara usmerio se ka Iberijskom poluostrvu.

Akcija je trajala deset sati, tokom kojih su nakon potere, patrolne jedinice mornarice uspjele presresti osumnjičene i preuzeti kontrolu nad plovilom.

- Nakon što smo presreli čamac i izvršili početni pregled, odmah smo posumnjali da se u paketima koje su prevozili nalazi kokain - kazao je izvor iz strane bezbednosne službe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija