• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2023

18:46

Kovačević: Botovi Ðilasa doprinose destabilizaciji države i stvaranju nepoverenja u institucije!

informer.rs

Vesti

Kovačević: Botovi Ðilasa doprinose destabilizaciji države i stvaranju nepoverenja u institucije!

Podeli vest

Istraživanje koje je sproveo IT stručnjak Ljuban Kovačević nakon izbora u Srbiji, ukazuje na postojanje “agresivnih” botova koji podržavaju deo opozicije tačnije stranku SSP-Srbija protiv nasilja a kao alat prepoznavanja botovskih naloga Kovačević se koristio različitim metodologijama za identifikaciju, poput povezanosti sa sličnim interesovanjima, temama, komentarima a najznačajnija tema koja ih je razotkrila bila je “izborna kradja”!

- Ovi botovi, prema istraživanjima, aktivno su uključeni u širenje dezinformacija o izbornoj krađi, fantomskim biračima i drugim lažnim vestima koje kontrolisano fabrikuje SSP a nedugo zatim takve informacije prenose organizovani mediji poput Nove S i N1 - objasnio je Kovačević

On dodaje, kroz platformu X, ovi botovi su ciljano delili laži, stvarajući atmosferu sumnje u regularnost izbornog procesa.

Njihove aktivnosti stvorile su povod za organizaciju protesta ispred RIK-a (Republičke izborne komisije) a deo opozicije tj. pristalice stranke SSP-Srbija protiv nasilja, svesno, vođeni ovim lažnim informacijama koje u neku ruku podržavaju kao izvor “gradjana”, izrazili su nezadovoljstvo i sumnje u izborni proces.

- Ovakve kampanje mogu imati ozbiljne posledice po demokratske procese, dovodeći do destabilizacije političkog okruženja - naglasio je Ljuban Kovačević i dodao:

- Osim što se kroz botovski sistem kontrolisano postavlja pitanja o integritetu izbora, ova situacija ukazuje na potrebu države za jačim mehanizmima za tehnološke odbrane i sprečavanja zloupotrebe digitalnih platformi u političke svrhe. Analiza izvora informacija i promovisanje medijske pismenosti postaju ključni faktori u suočavanju s ovakvim izazovima, kako bi se sačuvala integritet demokratskih procesa i očuvala javna stabilnost - završio je IT stručnjak Ljuban Kovačević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija