• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2024

12:50

Nevolje u raju, CRTA udarila na Manojlovića: Podnet prigovor protiv liste "Kreni-Promeni" na Vračaru!

Ata images

Vesti

Nevolje u raju, CRTA udarila na Manojlovića: Podnet prigovor protiv liste "Kreni-Promeni" na Vračaru!

Podeli vest

Vladimir Tupanjac iz CRTE podneo je prigovor Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar protiv proglašenja izborne liste Sava Manojlovića "Dr Savo Manojlović - I ja sam Vračar - Kreni - Promeni".

U obrazloženju prigovora na rešenje o proglašenju liste se dalje navodi:

- Navedeno Rešenje pobija se pre svega zbog toga što je Izborna komisija pogrešno i netačno utvrdila činjenično stanje i na tako pogrešan i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje nije pravilno primenila zakon.

Naime, Izborna komisija je u pobijanom rešenju konstatovala da je uz izbornu listu priložena dokumentacija propisana članom 42 Zakona o lokalnim izborima, čijim pregledom je utvrđeno da je pravno valjana, ne navodeći koliko je podneto pravno valjanih pismenih izjava birača koji podržavaju Izbornu listu. - 

Foto: printscreen

 

 

Razlozi zbog kojih Tupanjac podnosi prigovor je:

- U rešenju Izborne komisije stoji da je uz izbornu listu Sava Manojlovića dostavljeno 370 valjano potpisanih pismenih izjava, dok Zakon propisuje 600 neophodnih izjava u jedinicama lokalne samouprave koje u trenutku raspisivanja izbora imaju najviše 70.000 upisanih birača (Vračar ima 63.673 birača);

Foto: printscreen

 

 

- Rešenjem nije pravilno primenjen član 41 Zakona o lokalnim izborima koji nalaže da na izbornoj listi mora da bude najmanje 40% pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih 5 kandidata po redosledu na listi (prvih 5 mesta, drugih 5 mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola. Na listi Manjlovića za Vračar je 19 osoba ženskog i 10 osoba muškog pola, što je 34,48 % pripadnika manje zastupčjenog pola.

Foto: printscreen

 

 

- Izostali su i bitni elementi Rešenja, poput opisa činjeničnog stanja i dokaza na osnovu kojih je utvrđeno, razloga koji su bili odlučujući za ocenu svakog dokazapropisi i razlozi za utvrđivanje činjeničnog stanja, mada postoji kratko izlaganje zahteva stranke.

Foto: printscreen

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija