• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

07.08.2025

11:40

Prepoznajte sveže meso: 8 ključnih pokazatelja - imaju presudni značaj za zdravlje

Shutterstock

Dom i porodica

Prepoznajte sveže meso: 8 ključnih pokazatelja - imaju presudni značaj za zdravlje

Podeli vest

Uz nekoliko trikova lako ćete prepoznati sveže i kvalitetno meso.

Kada odemo u mesara ili supermarket i gledamo meso iza frižidera, većina nas nije u stanju da otkrije da li je ono sveže ili pokvareno. Ipak, postoje neki trikovi koji pokazuju da li je meso bezbedno za konzumiranje ili ga ne treba kupiti.

Boja mesa

Boja je prvi vizuelni pokazatelj.

Govedina treba da bude jarko crvena, a svinjetina svetloružičasta. Piletina i druga živina treba da imaju  boju od svetloružičaste do bež nijanse.

Ako meso deluje smeđe, sivo ili zelenkasto, to je znak da više nije sveže. Ipak, imajte na umu da meso u vakuum ambalaži može promeniti boju zbog manjka kiseonika – zato obratite pažnju i na druge znakove.

Miris

Meso treba da ima blag, neutralan miris. Ako osetite neprijatne note poput kiselkastog ili mirisa na amonijak to je jasan znak kvarenja. Uvek se oslonite na čulo mirisa: ako vam nešto „ne miriše na dobro“, bolje je da ne rizikujete.

Foto: Shuterstock

piletina

Tekstura

Sveže meso treba da bude čvrsto i elastično na dodir. Pritisnite ga prstom - trebalo bi da se brzo vrati u prvobitni oblik. Ako je meso gnjecavo, sluzavo ili ostavlja lepljiv trag, nije za upotrebu.

Masnoća

Prisustvo sitnih belih linija unutar mesa ukazuje na bolji kvalitet. Ova masnoća mesu daje sočnost i puniji ukus, naročito kod komada poput ramsteka. Što je raspodela masnoće ujednačenija, to je meso boljeg kvaliteta.

Ambalaža

Ambalaža može mnogo da otkrije o svežini mesa. Pakovanje treba da bude čvrsto zatvoreno, bez prekomerne količine vazduha. Ako je kesica pocepana, labava ili ako u posudi ima previše tečnosti, to može ukazivati na neadekvatno skladištenje ili da meso više nije sveže. Uvek proverite i rok trajanja – to je osnovna, ali važna stavka.

Poreklo

Kvalitet mesa u velikoj meri zavisi od njegovog porekla. Birajte meso koje dolazi iz proverenih izvora - lokalnih mesara, farmi ili brendova poznatih po etičkoj proizvodnji i pravilnom rukovanju mesom. Kada znate odakle meso dolazi, sigurniji ste i u njegov kvalitet i svežinu.

Kvalitet masti

Osim unutrašnje prožetosti masnoćom, obratite pažnju i na spoljašnju mast. Kvalitetno meso ima mast koja je čvrsta, kremasto bela ili blago žućkasta. Ako je mast tamnožuta, suva ili mrvičasta, to može ukazivati na starije meso ili nepravilno skladištenje.

Foto: Shutterstock

meso

Pitajte mesara 

Nemojte se ustručavati da postavite pitanja. Iskusni mesari često imaju dragocene informacije o svežini, načinu uzgoja, transportu i obradi mesa. Oni vam mogu preporučiti najbolji komad u skladu s tim šta kuvate, kao i pomoći da dobijete najviše za svoj novac. Dobar razgovor s mesarom može vam značiti više nego etiketa na pakovanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Masovna pucnjava u hostelu, 11 mrtvih!
Planeta

Masovna pucnjava u hostelu, 11 mrtvih!

Najmanje deset osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.

06.12.2025

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set