Prepoznajte sveže meso: 8 ključnih pokazatelja - imaju presudni značaj za zdravlje
Podeli vest
Uz nekoliko trikova lako ćete prepoznati sveže i kvalitetno meso.
Kada odemo u mesara ili supermarket i gledamo meso iza frižidera, većina nas nije u stanju da otkrije da li je ono sveže ili pokvareno. Ipak, postoje neki trikovi koji pokazuju da li je meso bezbedno za konzumiranje ili ga ne treba kupiti.
Stručnjaci sve češće upozoravaju da se u prodaji nalazi meso koje je stajalo danima, a postoje brzi i jednostavni načini da to prepoznate za samo nekoliko sekundi.
Ako želite da meso bude savršeno sočno i mekano, postoji jedan neobičan trik koji morate probati – kivi!
29.04.2025
11:40
Ako meso deluje smeđe, sivo ili zelenkasto, to je znak da više nije sveže. Ipak, imajte na umu da meso u vakuum ambalaži može promeniti boju zbog manjka kiseonika – zato obratite pažnju i na druge znakove.
Miris
Meso treba da ima blag, neutralan miris. Ako osetite neprijatne note poput kiselkastog ili mirisa na amonijak to je jasan znak kvarenja. Uvek se oslonite na čulo mirisa: ako vam nešto „ne miriše na dobro“, bolje je da ne rizikujete.
Foto: Shuterstock
piletina
Tekstura
Sveže meso treba da bude čvrsto i elastično na dodir. Pritisnite ga prstom - trebalo bi da se brzo vrati u prvobitni oblik. Ako je meso gnjecavo, sluzavo ili ostavlja lepljiv trag, nije za upotrebu.
Masnoća
Prisustvo sitnih belih linija unutar mesa ukazuje na bolji kvalitet. Ova masnoća mesu daje sočnost i puniji ukus, naročito kod komada poput ramsteka. Što je raspodela masnoće ujednačenija, to je meso boljeg kvaliteta.
Ambalaža
Ambalaža može mnogo da otkrije o svežini mesa. Pakovanje treba da bude čvrsto zatvoreno, bez prekomerne količine vazduha. Ako je kesica pocepana, labava ili ako u posudi ima previše tečnosti, to može ukazivati na neadekvatno skladištenje ili da meso više nije sveže. Uvek proverite i rok trajanja – to je osnovna, ali važna stavka.
Poreklo
Kvalitet mesa u velikoj meri zavisi od njegovog porekla. Birajte meso koje dolazi iz proverenih izvora - lokalnih mesara, farmi ili brendova poznatih po etičkoj proizvodnji i pravilnom rukovanju mesom. Kada znate odakle meso dolazi, sigurniji ste i u njegov kvalitet i svežinu.
Kvalitet masti
Osim unutrašnje prožetosti masnoćom, obratite pažnju i na spoljašnju mast. Kvalitetno meso ima mast koja je čvrsta, kremasto bela ili blago žućkasta. Ako je mast tamnožuta, suva ili mrvičasta, to može ukazivati na starije meso ili nepravilno skladištenje.
Foto: Shutterstock
meso
Pitajte mesara
Nemojte se ustručavati da postavite pitanja. Iskusni mesari često imaju dragocene informacije o svežini, načinu uzgoja, transportu i obradi mesa. Oni vam mogu preporučiti najbolji komad u skladu s tim šta kuvate, kao i pomoći da dobijete najviše za svoj novac. Dobar razgovor s mesarom može vam značiti više nego etiketa na pakovanju.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Stručnjaci sve češće upozoravaju da se u prodaji nalazi meso koje je stajalo danima, a postoje brzi i jednostavni načini da to prepoznate za samo nekoliko sekundi.
Sramna scena zabeležena je u Zemunu, gde je jedna starija sugrađanka morala peške da se probija kroz gužvu, budući da saobraćaj nije funkcionisao na mestu gde su se blokaderi okupili.
Poznati biznismen Branko Babić, koji je poslednjih meseci ozbiljno nagazio blokadere i zadao im velike muke na društvenim mrežama jer razobličava njihove laži, ali i namere u rušenju Srbije, ponovo je na duhoviti način opleo po nekadašnjem košarkašu, a sada zgubidanu broj jedan Vladimiru Štimcu.
Favorizovanje Albanije u procesu proširenja EU je potpuno neprihvatljivo, kaže šef poslaničke grupe Slobodarske stranke Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus i ukazao da EU na Srbiju vrši pritisak jer ne želi da se priključi "ludilu sankcija".
Napadi na sve koji podržavaju aktuelnu politiku, napredak Srbije, rad institucija, nastavak školovanja đaka i studenata i prestanak svih blokada nastavljaju se, jer oni, kao tzv. "ćaciji", predstavljaju suprotnost "blokaderima".
U Šidu se održava veliki skup građana protiv blokada gde se trenutno nalazi preko dve hiljade ljudi ali taj broj se konstantno povećava, dok je sa druge strane okupljeno jedva 100 aktivista blokaderskog pokreta koji se razilaze i broj se vidno smanjuje.
Nekadašnji dugogodišnji član Glavnog odbora i opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lučanima Slobodan Jolović napao je, preko opozicionih medija, vlast čiji je deo i sam donedavno bio.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Na društvenim mrežama osvanula je objava korisnika koji je upozorio potrošače na Glovo, jer mu je nakon porudžbine novac sa računa skinut čak tri puta, iako je trebalo samo jednom.
Na društvenim mrežama osvanula je objava Srbina iz Amerike, koji se po povratku u domovinu začudio zašto su kafići u Srbiji gotovo stalno puni uprkos uobičajenom radnom vremenu.
Paralelno parkiranje često se opisuje kao "noćna mora" za vozače svih godina i raznih iskustva, međutim, mnogi ne znaju da postoje određeni trikovi koji mogu učiniti ovakvo parkiranje vozila vrlo jednostavnim!
U Beogradu su večeras uhapšeni Vladimir Ulama (32) i Igor Tomašević (28), članovi visokorizične organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore "škaljarci" za kojima je NCB Interpola Podgorica raspisao međunarodne poternice, saopštila je Uprava policije.
Na ulicama Atine i Soluna održani su marševi i skupovi u znak sećanja na Aleksandrosa Grigoropulosa, tinejdžera ubijenog 2008. godine od strane policijskog specijalca.
Osnivač Telegrama Pavel Durov kritikovao je Evropsku komisiju zbog kazne od 120 miliona evra platformi Iks, ocenjujući da EU nepravedno cilja društvene mreže koje dopuštaju kritički ili neslagajući govor.
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na antiratnom skupu u Kečkemetu da Evropa trenutno prolazi kroz treću fazu eskalacije sukoba – uvođenje univerzalne vojne obaveze i prelazak na ratnu ekonomiju.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Pevačica Suzana Jovanović otkrila je za Informer da će se Lepa Brena pojaviti u dokumentarnom filmu o pokojnom kreativnom direktoru Granda Saši Popoviću.
U najnovijoj epizodi podkasta "Na krilima zmaja" kraljica narodne muzike Lepa Lukić u svojoj ispovesti otkrila je do sada nepoznate detalje razvoda koji trajao neverovatnih sedam godina!
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar