• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

03.10.2025

11:40

Zgusnite redak džem očas posla: 5 trikova kako da spasite omiljeni namaz

Shuterstock

Dom i porodica

Zgusnite redak džem očas posla: 5 trikova kako da spasite omiljeni namaz

Podeli vest

Ukoliko ste skuvali redak džem, uz pet jednostavnih trikova možete da ga zgusnete.

Ponekad se tokom pripreme džema može desiti da masa ostane redak i tečan, čak i nakon kuvanja. To se može dogoditi iz više različitih razloga: voće sadrži previše vode, nije dodato dovoljno šećera, ili voće nije bogato prirodnim pektinom koji pomaže u zgušnjavanju. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se redak džem zgusne. 

Ponovno kuvanje sa dodatkom pektina

Pektin je prirodna supstanca koja pomaže u zgušnjavanju džemova i želea. Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u većim supermarketima. Džem se može ponovo prokuvati uz dodatak pektina i malo limunovog soka (koji aktivira pektin). Pratite uputstvo na pakovanju pektina za tačne mere.

Dodavanje šećera i limunovog soka

Ako niste koristili dovoljno šećera u prvobitnom receptu, možete dodati još šećera i malo limunovog soka, pa sve ponovo prokuvati dok ne dostigne željenu gustinu. Šećer i kiselina iz limuna zajedno pomažu boljem zgušnjavanju.

Dugotrajnije kuvanje

Ako ne želite dodavati dodatne sastojke, možete džem jednostavno duže kuvati na laganoj vatri. Tokom kuvanja voda će isparavati, a masa će postajati gušća. Potrebno je često mešanje da ne bi zagorela, naročito pri dnu.

Foto: Shutterstock

kuvanje džema

Dodavanje gustina

Ukoliko želite brže rešenje, možete koristiti kukuruzni skrob (gustin). Pomešajte kašičicu gustina sa malo hladne vode da se rastvori, pa dodajte u džem i kuvajte još 5-10 minuta uz mešanje. Ipak, ovaj metod može promeniti teksturu i ukus, pa se preporučuje samo ako druge metode nisu moguće.

Dodavanje jabuka ili drugog voća bogatog pektinom

Ako pravite džem od voća sa malo pektina (npr. jagode ili višnje), možete dodati iseckane jabuke ili kore od jabuka koje su prirodno bogate pektinom. Kuvanjem zajedno sa džemom, one pomažu zgušnjavanju.

Da biste proverili da li je džem dovoljno gust, stavite kašičicu na hladan tanjirić i ostavite da odstoji minut-dva. Ako se ne razliva i ima želatinastu teksturu – gotov je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set