• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: račni par prepreke navike bračni terapeut

05.06.2024

06:20

Šest navika koje dovode do razvoda! Pod hitno prestanite sa ovakvim ponašanjem, inače vam sledi pakao

Shutterstock

Dom i porodica

Šest navika koje dovode do razvoda! Pod hitno prestanite sa ovakvim ponašanjem, inače vam sledi pakao

Podeli vest

Nijedan par nije savršen. Izazove je važno smatrati prilikama za rast i učenje, a bračni terapeut je istakao šest navika koje parovi treba da izbegavaju.

Reč "savršeno" često se koristi za opisivanje bračnih parova: "savršen par", "savršen spoj" itd. Istina je da niko nije savršen. Put do ispunjenja zaveta "Dok nas smrt ne rastavi", može biti dug, pun bolesti i zdravlja, dobrih i loših trenutaka i sa puno promena.

Međutim, na neki način, to je dobra stvar: zajedničko prelaženje prepreka znači da smo verovatno proveli mnogo godina jedno sa drugim. Izazove je važno smatrati prilikama za rast i učenje, pojedinačno i kao tim. Za brak je potreban rad i učenje koje navike treba prihvatiti, a koje izbegavati.

Bračni terapeut dr. Stan Tatkin istakao je nekoliko takvih navika i moli bračne parove da prestanu da ih praktikuju.

1. Mišljenje da je "ljubav sve što vam treba"

- Ljubav nije dovoljna. Da bi ljubav bila zaštićena i da bi se ostvarila zaslužena ljubav, svoju vezu morate da temeljite na svrsi, a ne na emocijama. Veza je izum uma. Proverite imate li istu ideju - kaže dr. Tatkin za Parade.

Foto: Shuterstock

 

Savetuje da parovi sebi postave sledeća pitanja kako bi znali imaju li istu ideju o vezi:

Šta znači veza?
Koja je njena svrha?
Koji su zajednički principi po kojima funkcioniše?

2. Dokazivanje da ste vi u pravu, a vaš partner u krivu.

- Ako želite da stavite svoj odnos ispred sebe, morate da budete spremni da priznate da ako je vaš partner to video, čuo i doživeo, to se dogodilo i verovatno ste to učinili. Odnos uvek mora da bude zaštićen jer je to zajednička ideja između vas dvoje. Dakle, odnos treba biti na prvom mestu - poručuje terapeut.

3. Radite jedno na drugom kada trebate da rešavate problem.


- Pokušaj međusobnog rešavanja je rat. Ništa se neće postići osim borbe - upozorava dr. Tatkin. Umesto toga predlaže tretiranje rešavanja problema kao slagalice. Parovi su u istom timu.

- Kada nešto odlučite, proverite da li je to dobro za oboje. Ako je odluka donesena ili problem rešen, a rezultat nije povoljan za obe strane, stvarate probleme sebi i jedno drugome. Niko od vas ne može sebi da priušti gubitak, zato rešite to i pregovarajte ako je potrebno - savetuje terapeut.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Razgovor o emocionalnim stvarima tokom vožnje u automobilu.


- Odložite sve emocionalne razgovore dok ne možete da se pogledate licem u lice, promenite temu na nešto neemocionalno ili nestresno. Osoba koja vozi nema potrebne resurse za obavljanje zadatka - ističe dr. Tatkin.

5. Emotivni razgovori putem SMS-a, e-pošte ili poziva.

Staromodni razgovori uživo najbolji su način prenošenja emocija.

Foto: Shuterstock

 

- Emocionalne ili stresne razgovore sačuvajte za trenutke kada ćete se gledati oči u oči, na relativno maloj udaljenosti - kaže terapeut.

6. Zaboravljanje ili zanemarivanje druženja i odvajanje jedno od drugog.

- Razdvajanja i ponovna okupljanja, osećali to vi ili ne, vrlo su važni za ljudska bića. Način na koji zajedno završavate dan i zajedno započinjete sledeći utiče na vaš san, zdravlje, sreću i blagostanje - zaključuje dr. Tatkin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija