• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: espreso/informer

07.12.2019

14:53

NIKAD NEMOJTE OVAKO DA DRŽITE TELEFON! Evo šta može da vam se desi!

Hi-Tech

NIKAD NEMOJTE OVAKO DA DRŽITE TELEFON! Evo šta može da vam se desi!

Podeli vest

Nemojte pisati poruke dok hodate, 'lajkovati' fotografije pasa, ili gledati video sadržaje - povrede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza zbog kojih su ljudi tražili pomoć na američkim hitnim bolničkim prijemima

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina, a velike zasluge ima korišćenje mobilnog, posebno tipkanje, uz  upravljanje automobilom ili hodanje, posebno u periodu od 13 do 29 godina, prenosi CNN.

Rane na licu i glavi najčešće su povrede, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i unutarnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Većina ljudi, 94 posto, nije hospitalizovana nakon što su povrede sanirane. 

 - Površne povrede kože lica mogu da rezultiraju ožiljcima i da  vode u teskobu i gubitak samopouzdanja - navode autori, posebno u slučaju propratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahteva hirurško ispravljanje izgleda. Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem  godišnje oko tri milijarde dolara.

NOVO! Fejsbuk će omogućiti selidbu fotografija na Gugl

Ova je studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology - Head and neck Surgery, prva koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela. 

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2501 osoba pretrpelo povrede glave ili vrata kao rezultat korištenja mobilnog, prenosi dpa. Na osnovu toga naučnicii su procenili da je u tom razdoblju u čitavoj zemlji bilo 76 hiljada takvih povreda od čega u 2016. i 2017. oko šest hiljada. 

Foto: Pixabay

 

Od tih procenjenih 76 hiljada povreda 31 hiljada dogodila se u kućama, a procenjuje se da se 13 hiljada dogodilo u vozilu.

Ranija istraživanja pokazala su da se korištenjem mobilnog mogu povrediti vrat i gornji deo leđa zbog naginjanja glave prema napred.

INTERNET DETOKS - najnoviji trend! Isključite lokaciju na mobilnom, obrišite fotografije, aplikacije, JEDNOSTAVNO IDITE NA OFF!

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat meri se s 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati povredom

"Kada tkivo dugo istežete postaje bolno i upali se", kazao je DiAngelis za CNN. "Pravo je pitanje koje su dugoročne posledice toga?".

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posledice korištenja moblinh telefona.

Prema američkom nacionalnom veću za sigurnost 2841 osoba poginula je u 2018. u prometnim nesrećama koje su posledica odvlačenja pažnje a udruženje za sigurnost na autoputevima procenjuje da je u 2018. poginulo 6000 pešaka što je najviši broj u proteklih 20 godina. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17