• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.06.2024

13:50

Roboti  će spasavati živote ljudima? Novi projekat će uskoro ugledati svetlost dana (FOTO)

Shuterstock

Hi-Tech

Roboti će spasavati živote ljudima? Novi projekat će uskoro ugledati svetlost dana (FOTO)

Podeli vest

Grupa naučnika je odlučila da spoji hranu i tehnologiju na potpuno nov način, tako što će stvoriti jestive robote i robotsku hranu.

Tim naučnika iz Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL), uključujući stručnjake sa Univerziteta Vageningen, Univerziteta u Bristolu, UK, Italijanskog instituta za tehnologiju i Holandije, okupio se kako bi razvili novi projekat.

"RoboFood" je projekat čiji je cilj da postavi temelje za razvoj "istinski jestivih robota" i robotske hrane.

 

 

Veruje se da bi kombinovanjem nauke o hrani i nauke o robotici, jestivi roboti mogli da obezbede ishranu koja spasava živote ljudima, kao i snabdevanje vakcinama i suplementima ugroženim životinjama, smanjenje poljoprivrednog otpada, pa čak i da nas upozore kada je sama hrana bezbedna za jelo.

RoboFood ima za cilj stvaranje biblioteke pametnih jestivih materijala, razvoj proizvodnje jestivih robota i robotske hrane, pa čak i stvaranje jestivih komponenti, uključujući senzore i "mehaničke strukture".

Foto: Shuterstock

 

Projekat "RoboFood" je dobio sredstva od EU. Iako se očekuje da će istraživanje trajati do septembra 2025. godine, prema zvaničnom sajtu Evropske unije, tim je već otkrio vredne jestive zamene za materijale.

Istraživači iz "RoboFood"-a otkrili su da skrob i tanin mogu da budu idealna zamena za lepak, dok supstance kao što su želatin i pirinčana testenina mogu da zamene gumu i penu.

"RoboFood" je već proizveo dron od pirinčane testenine, sa jestivim uljima i čokoladama.

Dron je bio 50% jestiv, a inspirisan je idejom da se dron ne koristi samo da pomogne u lociranju izgubljene osobe ili životinje, već i da obezbedi hranljive materije potrebne u hitnim slučajevima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Džet set

Srbija