• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

30.05.2024

19:00

5 štetnih namirnica koje ne smete da koristite posle isteka roka! Pravilno čitajte datume na ambalaži - evo šta svaki znači

Shutterstock

Lajfstajl

5 štetnih namirnica koje ne smete da koristite posle isteka roka! Pravilno čitajte datume na ambalaži - evo šta svaki znači

Podeli vest

Puno proizvoda koje svakodnevno koristimo i čije utisnute datume zanemarujemo mogu biti štetniji nego što mislite.

Na proizvodima gotovo uvek piše neki datum za koji većina nas uvek pomisli da je datum isteka roka trajanja, a često to nije.

Rok upotrebe - zadnji datum do kojeg je proizvod na vrhuncu kvaliteta.

Najbolje iskoristiti do - zadnji datum do kojeg je ukus i miris najbolji.

Pakovano na dan - dan i datum na koji je proizvod pakovan.

Datum isteka roka trajanja - datum na koji proizvod prestaje biti siguran za konzumaciju.

Foto: Shutterstock

 

U Americi proizvođačima čak nije ni obaveza utisnuti datume na proizvode dok je situacija u Europi malo drugačija. U EU proizvođači su obavezani utisnuti bar neku formu datuma na  proizvodu, pa od američkih pet formi datuma, kod nas se mogu birati između dva, datum isteka roka trajanja i rok upotrebe.

Uprkos tome, mnogi i dalje biraju da ignorišu te datume i više veruju svom njuhu, a kod ovih par proizvoda to je možda i najgora stvar koju možete da napravite jer naš njuh, nažalost, nije sveznajući.

Bacite ih nakon isteka roka trajanja!

Prva, malo i neočekivana stvar, su umaci i namazi u staklenim ambalažama. Uprkos tome što su u staklu i  drže se na hladnom i mračnom i dalje se kvare! Čim ih prvi put otvorite bakterije se ušunjaju unutra, a nakon nekoliko korišćenja leglo se samo povećava. Zato je bitno poštovati utisnute datume. Hrana u staklenim ambalažama ima dugo trajanje, tako da ne treba biti problem da bacite nešto poput kečapa koji šest meseci može stajati u frižideru.

Foto: Shutterstock

 

Hladno ceđeni sokovi su nekima oličenje zdravlja, što i jesu, ali treba se paziti. Sokovi koje kupujemo u  prodavnicama su maksimalno prerađeni kako bi se ubile sve štetne bakterije što im omogućuje jako dug rok trajanja. To s prirodnim hladno ceđenim sokovima nije tako, oni su neprerađeni i to ih čini sklonijima nakupljanju štetnih bakterija. Iskoristite ih u što kraćem mogućem roku nakon kupovine.

Delikates ili naresci takođe su se našli na ovoj listi, što nije iznenađujuće. Preporučuje se sveže narezane delikatese potrošiti u roku od tri do pet dana i ne kupovati više nego što u tom periodu možete da pojedete. Ako kupujete već narezane delikatese koji su hermetički zatvoreni, oni mogu stajati dosta duže ako nisu otvoreni, ali čim se otvore situacija je ista kao i sa sveže narezanim, tri do pet dana.

Foto: Shutterstock

 

Zeleno lisnato povrće i bobičasto voće može stajati od tri do nedelju dana zavisno od voća i povrća, ali vam za prepoznavanje njihove pokvarenosti ne trebaju datumi. Za ovo vam je, samo ovaj put, dovoljno čulo vida. Ako vidite da je list povrća osušen i taman, bacite. Ako vidite da su vam bobice gnjecave i tamne, bacite. A ako vidite da nećete uspeti da ih pojedete pre nego što se pokvare, uvek ih možete zamrznuti za kasnije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji!
Live TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji!

Međunarodni vojni forum traje još sutra. Veliki broj država je i te kako zainteresovan za ulaganje u svoju vojsku. Putin zadao zadatak vojnicima da oteraju neprijatelja iz Kurtske oblasti. Palestina računa na podršku Rusije, dok je Putin izrazio zabrinutost za eskalaciju sukoba. Donald Tramp i Ilon Mask su u najvećem fokusu u Americi. Na ove i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić ispred Centra za odgovorne medije i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

13.08.2024

22:27

Zelenski može biti ubijen očas posla! Jedno Putinovo obećanje čuva život predsednika Ukrajine! (VIDEO)
Live TV

Zelenski može biti ubijen očas posla! Jedno Putinovo obećanje čuva život predsednika Ukrajine! (VIDEO)

Oružane snage Ukrajine tvrde da kontrolišu oko 1000 kvadratnih kilometara ruske teritorije. Sa druge strane, Rusija govori od 450 do 500 kilometara kvadratnih. Ljudi koji ratuju na ukrajinskoj strani govore maternjim engleskim jezikom. Ovaj rat definitivno predstavlja sukob između Rusije i NATO-a. Na ovu temu u emsiji "Otvoreni studio" govorili su Bojan Borovčanin iz udruženja NIT-nacionalna inteligencija i Marina Galogaža, iz Društva sunarodnika Rusije. Uživo u program javio se i pukovnik u penziji Miroslav Španović, koji je komentarisao upad ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije. Uživo u program javio se iz Moskve i prof. dr Boris Bratina sa katedre za Filozofiju koji je komentarisao atmosferu u čitavoj Rusiji.

13.08.2024

19:59

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14