• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2024

19:30

Rešena najveća planinarska misterija stara 100 godina! Pronađeni ostaci tela nestalog alpiniste - evo šta se dogodilo (VIDEO)

Shuterstock

Lajfstajl

Rešena najveća planinarska misterija stara 100 godina! Pronađeni ostaci tela nestalog alpiniste - evo šta se dogodilo (VIDEO)

Podeli vest

Članovi tima časopisa "National Geographic" otkrili su ljudske ostatke na Mont Everestu. Oni očigledno pripadaju čoveku koji je nestao 1924. godine, dok je pokušavao da se popne na vrh.

Misterija oko nestanka  Endrua 'Sandi' Irvina na Mont Everestu 1924. godine, konačno je rešena.  

 

Pronađena čizma sa ostacima stopala

Klimatske promene utiču na otapanje snega i leda oko Himalaja. Tako su i otkriveni posmrtni ostaci planinara  koji su poginuli pokušavajući da ostvare svoj san da se popnu na najvišu planinu sveta.

Britanac Endru 'Sendi' Irvin (22) nestao je 1924. zajedno sa svojim prijateljem, planinarom Džordžom Malorijem (38), dok su se penjali na vrh Everesta, na 8848 metara nadmorske visine.

Malorijevo telo pronađeno je 1999. godine, ali nije bilo tragova o Irvinovoj sudbini sve dok tim "National Geographic" nije otkrio čizmu sa ostacima stopala na vrhu glečera Central Rongbuk. Pažljivijim pregledom ustanovili su da je u pitanju čarapa na kojoj je bila prišivena „crvena etiketa sa imenom – A.C. IRVINE“.

Irvineova porodica je u saopštenju navela da su "duboko dirnuti" kada su čuli za ovo otkriće.

Mali tim koji je poslao "National Geographic", sastavljen od reditelja i penjača nagrađenog Oskarom Džimija Čina i kolega penjača i filmskih stvaralaca Eriha Ropkea i Marka Fišera, nedavno je došao do otkrića

Foto: Shuterstock

 

Najveća planinarska misterija svih vremena

Planinari Irvin i Malori su u veliku avanturu krenuli 8. juna 1924. godine. Nisu se nikada vratili kući, a njihova sudbina je  ostala "najveća planinarska misterija svih vremena".

Nikada se nije saznalo da li su stigli do vrha. Sa sobom su poneli Kodak Vest Pocket kameru. Pretpostavlja se da bi film snimljen na ovoj kameri mogao da da odgovor na pitanje o uspehu ekspedicije i tome dokle su nesrećni planinari stigli. Ali, ovaj uređaj još nije pronađen. 

 

Foto: Shuterstock

 

 

Unuka Endrjua Irvina, koja je svoju biografiju napisala 2001. godine, i dalje strahuje da je pronađena cipela prethodno "odnesena raznim lavinama" i da je daleko od ostatka Irvinovog tela. To je razlog zašto je tim „National Geographic” najavio da će se potraga nastaviti za pronalaženjem drugih posmrtnih ostataka, prenosi Daily Mail.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)
Politika

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)

Lider Srpske desnice Miša Vacić oglasio se putem svog naloga na socijalnoj platformi "X", i odgovorio predstavnicima organizacije "Eko Straža", koji su na perfidan način pokušali da opovrgnu činjenicu da je Vacić prethodni dan brinuo o životnoj srediti i počistio poznati beogradaski kvart. Ono, što lažni ekolozi nisu uspeli ni za tri života!

12.10.2024

21:14

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Džet set

Srbija

Nauka