• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.07.2015

19:27

NE ŽURITE IZ PETE U PRVU BRZINU Zašto nas stižu bolesti na odmoru?

Ljubav

NE ŽURITE IZ PETE U PRVU BRZINU Zašto nas stižu bolesti na odmoru?

Podeli vest

Ako vam se dešava da se već posle nekoliko dana na zasluženom odmoru ne osećate dobro, znajte da je to najpre zbog vašeg posla, ali i još nekih stvari, piše "Dejli mejl"

Iako nije prijatno kašljati i imati temperaturu dok je napolju tropska temperatura, istraživanja su pokazala da se čak oko 30 odsto ljudi razboli na odmoru.
Naučnici kao glavni uzrok ovakvog stanja vide naviknutost organizma na stres. Usled stresnih situacija, organizam luči hormon stresa kortizol, koji telo "prebacuje u višu brzinu". Tako imunitet radi pojačano, a na godišnjem odmoru doživljavamo veliku promenu. Smanjuje se lučenje tih hormona, opuštamo se i imunitet misli kako nema od čega da čuva, pa smo zbog toga podložniji bolestima.

Manje pića, manje pića


Istina je da je godišnji odmor vreme da se napokon opustimo, ali oni koji dopuste sebi opuštanje uz veće doze alkohola prave sebi mnogo veći problem od mamurluka. Alkohol je diuretik, zbog čega posle nekoliko pića dolazi do dehidracije i glavobolje, ali i stimulans - pa na vrućinama može da prouzrokuje aritmiju srca, što se još naziva i sindromom "srca na godišnjem odmoru", piše "Dejli mejl".

Drugi najčešći "krivac" je voda i smatra se da je ona uzrok polovine bolesti koje se javljaju tokom godišnjeg odmora. Naš organizam je većinom sastavljen od vode i bez nje ne možemo. Promene u kvalitetu vode i njenom sastavu, kao i mogući patogeni organizmi u njoj na koje nismo navikli najčešći su uzrok problema organa za varenje.
Tokom letnjih vrućina manje se jede, a to može biti pogubno za imunitet. Telo voli ono na što je naviklo - određene porcije hrane, vežbanje, ustajanje u slično doba, a svaka promena remeti dotadašnju ravnotežu. Na godišnjem nipošto nemojte gladovati koliko god biste voleli da vam je stomak ravniji u kupaćem, jer biste vrlo lako mogli da se razbolite. Ali ni preterivanje nije dobro. Mnogi godišnji povezuju s hedonističkim užicima, koji podrazumevaju uživanje u hrani, a studije pokazuju da prosečan čovek za10 do 15 dana odmora u proseku unosi dvostruko više kalorija nego inače. Obično je reč o hrani punoj šećera i masnoća.
Među čestim letnjim boljkama su i urinarne infekcije. Boravak na plaži u mokrom kupaćem u većini slučajeva dovodi do ovih problema. Lekari savetuju ženama da nipošto ne provode dugo vremena u mokrom kostimu, ali i muškarcima s osetljivom prostatom jer vlažna tkanina koja ne diše pogoduje razmnožavanju bakterija i gljivica.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17