• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

14.12.2020

12:05

Kako ZAUSTAVITI HRKANJE? 6 potpuno PRIRODNIH lekova za MIR U KUĆI!

Ljubav

Kako ZAUSTAVITI HRKANJE? 6 potpuno PRIRODNIH lekova za MIR U KUĆI!

Podeli vest

Ako ste vi osoba koja hrče verovatno mnogo više spavate nego onaj ko leži pored vas. Zapravo, za vas bi se moglo reći i da nemate problema...

Ipak, zbog mira u kući probajte neku od preventivnih mera protiv hrkanja koje slede. Menjanje položaja pri spavanju  može biti sve što je potrebno, ali za mnoge osobe je ozbiljniji projekat – gubljenje na težini – često pravi ključ za mirne noći.

Postavite se u dobar položaj

Kupite sebi nekoliko dadatnih jastuka i poduprite se u krevetu, što je bolje nego da ležite na na ravnom na leđima. Sprečićete da tkiva grla zađu u vaše disajne puteve.

Foto: Shutterstock

Postoji dobar razlog da ne spavate na leđima

Samoodbrana od hrkanja

Ako živite sa nekim ko hrče, noćna buka verovatno unosi napetost u vaš odnos.

* Kupite sebi par čepova za uši. Oni nisu skupi i kada se naviknete na njih prilično su udobni. Jastuk preko glave (vaše, naravno) takođe prigušuje buku.

* Mašina za belu buku može učiniti podnošljivim noći sa osobom koja hrče. Ovi električni uređaji proizvode neprekidan zvuk koji prigušuje ostale zvuke.

* Idite u krvet pre svog partnera koji hrče. Tako ćete barem imati prednost na početku i uhvatiti malo sna pre nego što budete u tome ometeni. Neki dobro uvežbani parovi uspevaju da spavaju pored cele skale grmljavine hrkača.

Spavajte na boku

Naravno, nema garancije da ćete ostati u tom položaju, ali barem počnite da spavate na boku sa rukama oko jastuka. Postoji dobar razlog da ne spavate na leđima: u tom položaju jezik i meko nepce naležu na zadnji deo vašeg grla, blokirajući put vazduhu.

Ako grljenje jastuka ne pomogne, možete rešiti problem upotrebom teniske loptice. Ušijte mali džep na zadnji deo grnjeg dela vaše pidžame i obacite u njega zenisku lopticu. Ako noću počnete da se okrećete na leđa dok spavate, loptica će vas gurkati opominjući vas da se vratite na bok.

Odblokirajte svoj nos

Ako zapušenost nosa izaziva vaše hrkanje, probajte sa uzimanjem dekompresiva ili antihistaminika pre nego što odete u krevet. Ali ih koristite samo kao privremenu meru ako sumnjate da su krivi prehlada ili alergija. Duža upotreba bilo kojeg od njih može biti štetna.

Foto: Shutterstock

Zapušenost nosa izaziva hrkanje

Ispirajte grlo rastvorom za ispiranje grla sa nanom da bise otekla sluzokoža nosa i grla skupila. To je posebno efikasno ako je vaše hrkanje izazvano prehladom ili alergijom. Da biste napravili ovaj biljni rastvor za ispiranje grla, dodajte jednu kap ulja nane u šolju hladne vode. (Ali njime samo ispirajte grlo – nemojte ga gutati. )

Pazite šta jedete, pijete i udišete

Nemojte jesti obilne obroke ili piti alkoholna pića tri sata pred odlazak u krevet. I jedno i drugo može izazvati veće opuštanje mišića vašeg grla nego što ej to narmalno.

Gubitak sivišnih kilograma može umanjiti vaše hrkanje smanjenjem sužavanja gornjih disajnih puteva.

Ostavite pušenje. Duvanski dim iritira sluzokožu, tako da tako da vaše grlo otiče sužavajući prolaz vazduhu.

Foto: Shutterstock

Pušenje nije dobra ideja

Ako redovno uzimate neku vrstu lekova, razgovarajte sa svojim lekarom o alternativama. Neki lekovi mogu pogoršati hrkanje, uključujući pilule za spavanje i sedative.

Suv vazduh može dorineti hrkanju. Postoji manogo načina za borbu protiv suvog vazduha. Ovlaživač vazduha ili aparat koji proizvodi paru u spavaćoj sobi mogu održati vaše disajne puteve vlažnim.

Druga taktika je da udišete paru. Neposredno pre odlaska na spavanje napunite činiju vrućom vodom, prekrijte glavu peškirom, nagnite se preko činije tako da vam nos bude udaljen od vode otprilike 30 cm i nekoliko minuta duboko dišite kroz nos.

ZBOGOM BOLU bez pune šake lekova! LAVANDA i NANA kad glava 'puca'!

ISHRANA ZA MLADOLIK IZGLED! Top 10 namirnica i SAVETI NUTRICIONISTE!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZBOGOM BOLU bez pune šake lekova! LAVANDA i NANA kad glava 'puca'!
Ljubav

ZBOGOM BOLU bez pune šake lekova! LAVANDA i NANA kad glava 'puca'!

Glavobolja može da bude laka i prolazna, ali i vrlo jaka, hronična i mučna, do te mere da ozbiljno zagorčava život. U Srbiji ne postoji evidencija o broju pacijenata koji se zbog glavobolje obraćaju lekaru, dok podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da više od polovine svetske populacije pati od neke vrste glavobolje

14.12.2020

10:46 >> 10:52

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija