• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.01.2022

10:00

OVAJ NAMAZ JE ZLATA VREDAN! Reguliše nivo šećera i holesterola u krvi, smanjuje osećaj gladi, ali to NIJE SVE

Pixabay

Ljubav

OVAJ NAMAZ JE ZLATA VREDAN! Reguliše nivo šećera i holesterola u krvi, smanjuje osećaj gladi, ali to NIJE SVE

Podeli vest

Mnogima pominjanje humusa zvuči nepoznato i odbojno, i to iz samo jednog razloga - zato što ga nisu nikad probali

 Za one koji se prvi put susreću sa ovim proizvodom, humus je namaz napravljen od leblebija, paste susama (tahini), limunovog soka, maslinovog ulja i belog luka.

Osim što se se lako priprema, veoma je hranljiv, a zahvaljujući raznim vitaminima i mineralima, idealan je i za vegane i vegetarijance, koji iz svoje ishrane isključuju mlečne proizvode, jaja i meso.

Foto: Pixabay

Humus

- Ovaj namaz se preporučuje svima koji žele da skinu višak kilograma jer smanjuje osećaj gladi, reguliše nivo šećera i holesterola u krvi. Jedna šolja leblebija ima 25 odsto gvožđa, što je prava količina koja treba da se unese u organizam u toku dana, a 100 grama ovog namaza sadrži samo 166 kalorija. Idealan je i za osobe koje ne jedu meso, a i za sve one koji poste, pošto tako organizam snabdevaju potrebnim vitaminima i mineralima - kaže beogradska nutricionistkinja Mirjana Veličković.

Ako niste znali...

Iako nema preciznih podataka, veruje se da je humus nastao još u 12. veku, i to u vreme krstaških ratova. Legenda kaže da su ga prvi put pripremili za muslimanskog vojskovođu Saladina. Ipak, u istoriji kulinarstva ovaj namaz se vezuje za bliskoistočnu kuhinju i postoji podatak da je prvi recept za ovo jelo napisao jedan kuvar iz Kaira u 13. veku.

Po želji, ukus humusa možete i da obogatite drugim sastojcima.

- Vrlo se lepo uklapa u ishranu kao namaz ili dodatak salatama ili prilog uz sveže povrće poput paprike, šargarepe, celera - kaže nutricionistkinja.

Domaći humus

Sastojci:

400 g kuvanih leblebija
70 g susamove paste (tahini)
čen belog luka
dve kašike limunovog soka
malo soli
60 ml veoma hladne vode
malo maslinovog ulja

Kuvane leblebije ubacite u blender i miksajte dok se zrna sasvim ne pretvore u pastu. Dodajte tahini, iseckan beli luk, so, limunov sok, maslinovo ulje i ledenu vodu. Nemojte čitavu količinu vode usuti odjednom, već po potrebi.

Mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ostavite namaz u frižideru da se malo ohladi, pa služite uz dvopek.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vranjes

pre 2 godine

Cuj,muslimanskog vodju u 12om veku, a islam kao religija postaje 700 god. posle hriscanstva

HUMUS

pre 2 godine

Radi boljeg ukusa humusa,treba dodati i kasicicu kima u prahu.Ja ne dodajem ekstra maslinovog ulja ,jer je tahini pasta vec masna i puna ulja. Inace ,sastavni je deo arapske,turske kao i jevrejske kuhinje. Bolje se muti u blenderu !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17