• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

23.01.2022

16:58 >> 17:00

Srceparajući FILMOVI, KOKICE i VIŠAK KILOGRAMA! Kako da prekinete ovaj lanac?

Shutterstock

Ljubav

Srceparajući FILMOVI, KOKICE i VIŠAK KILOGRAMA! Kako da prekinete ovaj lanac?

Podeli vest

Tužni filmovi ne deluju samo na psihu već i na telesnu težinu. Ljudi, naime, gledajući dramu pojedu dva puta više hrane nego oni koji uživaju u komedijama, potvrdila je studija Univerziteta Kornel...

Naučnici tvrde da se gledaoci na taj način teše hranom i žele da poprave svoje raspoloženje. 

Tokom istraživanja, ispitanici koji su gledali kultni film "Ljubavna priča" pojeli su 55 odsto kokica više, nego oni koji su gledali komediju ili akcione filmove. Najviše se uživa u kokicama i sladoledu, potvrdilo je istraživanje. 

Foto: Shutterstock

Najviše se uživa u kokicama i sladoledu

- Nema potrebe da se u potpunosti odreknete grickalica, ali je najbolje držati ih što dalje od TV-a kako ne biste došli u iskušenje da preterate. Ljudi se teško odvajaju od TV-a ako je film zanimljiv jer ne žele da propustite nijednu scenu, te se ni ne sete da ustanu i potraže grickalice – istakao je vođa istraživanja profesor Brajan Vejnsink. 

Ako već morate, grickjate zdravo

Grickanje ispred TV-a je mač sa dve oštrice. S jedne strane, grickanje zdravih namirnica može da vam da energiju i obezbedi nutrijente. S druge strane, grickalice poput peciva, pice, mlečne čokolade ili čipsa nisu dobre ni za vašu liniju, a ni za zdravlje. Zato se isplati pametno odabrati grickalice, a evo nekoliko predloga…

Foto: Freepik.com

Birajte sezonsko voće

Voće

Jasno je da će se voće naći na vrhu liste zdravih grickalica svakog nutricioniste. Voće je bogato hranljivim vlaknima, kao i antioksidantima koji vas štite od bolesti, a pritom nemaju mnogo šećera. Većina voća, zapravo, ima manje od 100 kalorija – recimo, jabuka ima 86 kalorija, a pomorandža 71.

Jogurt

Grčki ili obični jogurt je niskokalorčna namirnica bogata proteinima koju možete da jedete uz film bez griže savesti. Osim toga, sadrži kalcijum koji je jako važan za kosti. Kombinujte ga sa svežim ili koštunjavim voćem i neka uvek bude alternativa u trenucima kada poželite da jedete sladoled.

Foto: Shutterstock

Komadić sira može da bude dobra grickalica

Parče sira

Još jedna mlečna namirnica – komadić sira može da bude dobra grickalica, jer sadrži samo oko 50 kalorija. Nutricionisti savetuju da birate onaj koji sadrži manje masti i koji ne sadrži mnogo soli.

Kuvano jaje

Kada vam se nešto gricka, skuvajte jaje – poješćete nešto zdravo, a unećete samo 57 kalorija, a uz malo sezonske salate imaćete i kompletan mini obrok. Jaja ne samo što su bogata proteinima koji će vas držati sitim, već i mnogim drugim nutrijentima, poput vimtaina A i omega-3 masnim kiselinama.

Foto: Shutterstock

Zapečena bundeva

Povrće

Nutricionisti stalno savetuju da se jede više povrća, a jedan od načina da to sprovedete u delo jeste da ono postane i vaša grickalica ili užina. Možete, na primer, da jedete seckane štapiće od stabljiki celera, šargarepe, paprike… sa humusom ili jednostavno napravite salatu.  

Orašasti plodovi

Koštunjavi plodovi, bademi, orasi, lešnici, indijski orah… spadaju u zdrave grickalice. Vrlo su kalorični, te vodite računa da ne pojedete više od jedne šake. U njima ćete naći vitamine C, A i B kompleksa, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum…

Foto: Shutterstock

Birajte hranu koja vam daje energiju, a ne prazne kalorije

Integralni hleb

Odsecite veoma tanko parče integralnog hleba, kombinujte ga sa niskokaloričnim namazom poput rikota sira i unećete manje od 100 kalorija. Na vrh dodajte krišku paradajza ili parče krastavca i imaćete sjajnu, zdravu užinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17