• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2022

15:23

SRBI VOLE BELI LUK, A ON JE DOBAR ZA OVO! Doktorka Svetlana Stanišić otkriva koja NAMIRNICA podiže HOLESTEROL 6 puta više od PUTERA

printscreen/K1

Ljubav

SRBI VOLE BELI LUK, A ON JE DOBAR ZA OVO! Doktorka Svetlana Stanišić otkriva koja NAMIRNICA podiže HOLESTEROL 6 puta više od PUTERA

Podeli vest

Doktorka Svetlana Stanišić gostovala je u jutarnjem programu K1 gde je govorila o aktuelnoj temi, a to je holesterol

 - Kod holesterola ima dosta zabluda -  kaže dr Stanišić.

 - U fitnes populaciji je veoma popularno izbegavati žumance, pa prave omlet od belanaca koji ima jako malo kalorija. Međutim, u žumancetu se nalaze veoma korisne materije. Meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi su biološki jako vredne namirnice. Možemo živeti bez njih, ali su veoma korisne. Postoje druge strategije koje se primenjuju pre nego što dođemo do toga da izbacimo meso - kaže doktorka.

STRATEGIJA ZA DRŽANJE HOLESTEROLA POD KONTROLOM

"Prva je uvođenje biljnih vlakana, što znači da za doručak, na primer, jedemo ovsenu kašu. Ali ne onu gotovu, već kupimo ovsene pahuljice, razmutimo u mleku i prokuvamo. Ovas ima betaglukan koji je odličan za sprečavanje recikliranja holesterola u telu i smanjenje njegovog preuzimanja."

Ukoliko ste se pitali koje namirnice treba da povećamo, onda treba da znate da su to lešnici, orasi i bademi. Oni su izvori fitosterola koji je biljna vrsta holesterola.

"Treća strategija je izbegavanje margarina. To je ono kad lekari kažu da izbacite slatkiše. Ljudi misle da je to zbog šećera, ali nije. Tu su kremovi, raznorazne napolitanke i slično, na njima piše hidrogenizovana palmina mast ili hidrogenozovano biljno ulje. To je sve margarin. On jako podiže holesterol, bez obzira što ga reklamiraju kao namirnicu koja ga ne sadrži. Otprilike šest puta više podiže nivo holesterola nego puter. Zato su domaći kolači bolji, jer se prave sa puterom."

Foto: Shutterstock

Beli luk prirodni antibiotik

MOĆNI BELI LUK

 - Četvrta strategija je da uvedemo namirnice koje su jako dobre za holesterol, na primer, beli luk - koji Srbi jako vole, maslinovo ulje, plava riba… Mogu da se uzimaju i suplement - kaže doktorka i upozorava da ne treba preterivati sa suplementima fitosterola jer oni mogu da imaju štetno dejstvo ako se uzimaju u velikoj meri.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija