• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

26.03.2022

21:23

VEČERAS SE POMERA SAT! Doktori nude 6 saveta kako da se ipak NASPAVATE i odmorite!

Shutterstock

Ljubav

VEČERAS SE POMERA SAT! Doktori nude 6 saveta kako da se ipak NASPAVATE i odmorite!

Podeli vest

Ukoliko poslušate ove savete, možda i nećete osećati taj jedan uskraćeni sat sna.

Iako ćemo kasnije uživati u dužem danu i lepom vremenu, sigurni smo da se sada niko ne raduje pomeranju sata.

Čak i da ste ranoranilac, pretpostavlja se da ne volite baš da vam se oduzima taj jedan sat sna. Međutim, s obzirom na to da ne možemo uticati na vreme i da će se sat svakako pomerati, preostaje nam samo da se na što bolji način prilagodimo situaciji. 

Nekoliko privatnih lekara iz Londona, sastavilo je šest najboljih saveta, uz kojih će vam pomeranje sata lakše pasti:

  • Navike su veoma važne. Pokušajte da idete na spavanje i budite se u isto ili slično vreme svakog dana. Ukoliko ne budete mogli da zaspite, ili se budite više puta u toku noći, nemojte spavati duže, nego izdržite do kraja dana kako biste se sutradan dobro naspavali.
  • Izbegavajte da gledate u ekrane televizora, telefona ili tableta makar jedan sat pre odlaska na spavanje. Možete da makar uključite noćni mod na telefonu ako morate da gledate u njega pred spavanje, ili da nabavite naočare za zaštitu od plavog svetla.
  • Neka vam krevet bude asocijacija samo za spavanje. Probajte da ne radite u spavaćoj sobi i da filmove gledate u dnevnoj, kako biste, kada dođete u spavaću, mogli lakše da zaspite.
  • Neka temperatura u spavaćoj sobi bude malo niža. To će vam pomoći da snizite temperaturu tela i lakše zaspite. Ne preporučuje se da vežbate kasnije uveče, ali ako se ipak odlučite za to, onda nakon toga topao tuš pomaže da se pospeši periferna cirkulacija.
  • Izbegavajte kofein nakon podneva, jer on može ostati u vašem organizmu duže od šest sati i otežati proizvodnju melatonina, koji olakšava san.
  • Probajte da izbegnete ili smanjite alkohol kasno uveče. Iako je sedativ i može vas uspavati, utiče na smanjivanje REM faza, koje su veoma važne za odmor.
  • BONUS VIDEO:




    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
    Izbori 2024

    Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

    U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

    26.04.2024

    14:13

    Vesti

    "U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
    Društvo

    "U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

    Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

    26.04.2024

    21:04

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija

    Kragujevački opštinari dali krv!
    Humanitarna akcija

    Kragujevački opštinari dali krv!

    Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

    26.04.2024

    12:17