• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2022

07:42

Najzdravije se jede na moru! Mediteranska dijeta peti put zaredom proglašena najboljim načinom ishrane na svetu

Shutterstock

Ljubav

Najzdravije se jede na moru! Mediteranska dijeta peti put zaredom proglašena najboljim načinom ishrane na svetu

Podeli vest

Mediteranska dijeta, prema izveštaju američkih stručnjaka, peti put proglašena je najboljim i najzdravijim načinom ishrane na svetu!

Na godišnjoj konferenciji na kojoj je ove godine 27 lekara i nutricionista ispitivalo 40 vrsta ishrane i rangiralo ih u nekoliko kategorija mediteranska dijeta je opet na prvom mestu, a za njom je dijeta DASH, koja se zasniva na smanjenom unosu soli i masnog crvenog mesa, sa više povrća, voća i žitarica a na trećem, fleksitarijanska dijeta, u kojoj se drastično smanjuje meso u jelovniku.

Pri analizi svakog načina ishrana sagledava se koliko je jednostavno pridržavati se te dijete, kolika je verovatnoća da će neka osoba izgubiti na težini, koliko je to dugoročno, da li se kilaža brzo vraća, te koliko je dijeta efikasna za očuvanje zdravlja, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa i najvažnije, može li da zasiti i obezbedi organizmu sve što je potrebno.

Foto: Shutterstock

Kako žive meštani najzdravijeg sela na svetu

Italijansko selo Pjopi proglašeno je najzdravijim selom na svetu i u njemu je prosečni životni vek stanovništva decenijama 90 godina, i to zahvaljujući mediteranskom načinu ishrane. Britanski kardiolog Asim Malhotra objavio je studiju o ovom selu, u kome nijedan stanovnik nije imao dijabetes, niti problema sa pamćenjem ni u poznim godinama.

- Kako meštani nemaju supermarket, ishrana se uglavnom sastoji od povrća, maslinovog ulja i ribe. Jedu i sir, ali i malo mesa - opisao je u svojoj studiji dr Malhorta, koji je čak osmislio i dijetu Pjopi.

Ne bojte se masti, šećer i rafinisani ugljeni hidrati su neprijatelji
Krećite se. Vežbajte za zdravlje, a ne za mršavljenje (a hodanje je najbolje)
Maslinovo ulje je lek, kao i mala šaka orašastih plodova
Spavajte sedam sati noću
Ne brojte kalorije
Jedite 10 jaja nedeljno zbog proteina
Uzmite dve porcije povrća dnevno
Postite jednom nedeljno 24 sata. Večerajte, ali nemojte doručkovati ili ručati sledećeg dana

Kako prenosi "US news & world report", mediteranska dijeta je najbolje ocenjena jer efikasno reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od dijabetesa i visokog holesterola, a i produžava životni vek. Samo ime ove dijete otkriva suštinu njene kuhinje: jedite kao narod koji živi uz Mediteran.

Jedite ribu, a od mesa pileće, guščje, junetinu i jagnjetinu. Ne ograničavajte porcije povrća od paradajza, brokolija, spanaća, luka, šargarepe, krastavca do tikvica, i uvedite voćne užine dvaput dnevno. Ne izbegavajte ni mlečne proizvode - poželjni su mladi sir i jogurt, a u ishrani su obavezna i jaja.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija