• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.05.2022

20:19

IMA MANJE KALORIJA OD HLEBA, A SADRŽI VIŠE KALIJUMA NEGO BANANA! Krompir je riznica zdravlja!

Ljubav

IMA MANJE KALORIJA OD HLEBA, A SADRŽI VIŠE KALIJUMA NEGO BANANA! Krompir je riznica zdravlja!

Podeli vest

Omiljeno povrće širom sveta je, bez sumnje, krompir, posebno dok je mlad. Jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Perua u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka, a danas je prisutna u svakom kutku planete. Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate, mladi krompirići su ne samo ukusni već i vrlo zdravi

Zdrava vlakna

Ovaj najčešći prilog na trpezi je jedna od najhranljivijih biljaka u svetu. Ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine, a sadrži više kalijuma nego banana. Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to, dobar je izvor vitamina C, B, magnezijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena.
Naučna istraživanja dokazala su da ovo povrće snižava krvni pritisak, te time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sadrži određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u tome, a preporučeno je da se kod hipertenzije nedeljno konzumira nekoliko porcija kuvanog ali neslanog krompira.
Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno. Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa smanjen.

Foto: Pixabay

Mladi krompir

Narodna medicina

U narodnoj medicini obloge od kuvanog krompira koriste se protiv reume, gihta i promrzlina. Umivanje sokom od krompira leči akne, ekcem i fleke na licu. Obloge od sirovog krompira koriste se kod povišene temperature, opekotina i glavobolje, dok se protiv gastritisa uzima kašičica soka od krompira tri puta dnevno pre obroka.
Sveži sok ima protivupalno dejstvo, te je ovaj moćni napitak, osim što pomaže kod artritisa i ostalih degenerativnih promena, naročito na zglobovima, podjednako efikasan i kod bolova u leđima time što podstiče cirkulaciju.
Sok se pravi jednostavno. Krompir dobro operite i ubacite u sokovnik ili izrendajte i procedite kroz gazu. Uvek pijte sveže pripremljen sok, a radi boljeg ukusa možete da ga pomešate sa jabukom i šargarepom, sokom od limuna ili medom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17