• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.05.2022

16:49

ZAŠTO JE DOBRO TRČATI? O ovome treba dobro da razmislite!

Ljubav

ZAŠTO JE DOBRO TRČATI? O ovome treba dobro da razmislite!

Podeli vest

Trčanje vam može produžiti život, omogućiti bolji san, ojačati organizam i ono što je najvažnije - ojačati vaša leđa i kolena

Kada počnete da trčite, to vam menja život. Ali možda ne znate koliko to poboljšava svaki aspekt. Evo nekoliko dokaza o neverovatnim prednostima koje vam trčanje može dati.

Trčanje vam produžava život

Brojne studije su pokazale da trčanje produžava životni vek. Ovo je dovelo do često ponavljanog zapažanja: „Kada bi vežbanje bilo pilula, to bi bila najpopularnija pilula na svetu“. 
Osobe koje aktivno trče dobijaju oko tri godine dodatnog života. Zašto? Neki od bioloških puteva uključuju: bolju kardiovaskularnu kondiciju, bolju telesnu kompoziciju (manje masti), niži holesterol, odličnu kontrolu glukoze i insulina, jače kosti, bolju regulaciju hormona i pozitivno neurološko funkcionisanje.

Foto: Shutterstock

Trčanje produžava život


Trčanje vam omogućava da bolje spavate

Telo se oporavlja tokom spavanja. Što više vežbate, više vam je potreban kvalitetan san. Takođe, što su vam lošije navike spavanja, manja je verovatnoća da ćete redovno vežbati. 
Osim napornog intervalnog treninga koji se izvodi u roku od sat vremena pre spavanja, druge večernje vežbe su zapravo poboljšale lakoću uspavljivanja i kvalitet sna.

Trčanje može ojačati vaša kolena i leđa


Ovo je jedna prednost trčanja u koju mnogi ne veruju. Mnogi smatraju da je trčanje loše utiče na zglobove. Štaviše, svi znaju nekoliko trkača koji su razvili bol u kolenima i morali su da pređu na vožnju biciklom. Tačno je, ali takođe je tačno da odrasli koji sede i nisu u formi imaju gore probleme sa kolenima i leđima, u proseku, od većine trkača. 

Foto: Shutterstock

Trčanje pomaže kod gubitka kilograma 

Pošto uključuje kontinuirano kretanje celog tela, trčanje sagoreva više kalorija nego većina drugih aktivnosti. I ne morate brzo da trčite da biste postigli maksimalno sagorevanje. Skoro isto toliko dobijate od sporog trčanja (ali to traje duplo duže).

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija