• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

30.07.2022

22:27

NIJE ISTO KAO INDIVIDUALNI JELOVNIK, ALI... Nutricionistkinja dala KLJUČNE SAVETE kako da LAKO ISTOPITE KILOGRAME!

Shutterstock

Ljubav

NIJE ISTO KAO INDIVIDUALNI JELOVNIK, ALI... Nutricionistkinja dala KLJUČNE SAVETE kako da LAKO ISTOPITE KILOGRAME!

Podeli vest

Nutricionistkinja Marija Đurković ističe značaj kalorijskog deficita kada je reč o mršavljenju

U današnje vreme, usled brzog i stresnog načina života, sasvim je logično što mnogi ljudi imaju problem sa ishranom.

Tu stupaju na scenu nutricionisti, koji prilagođavaju obroke vašem stilu života. Iako se najbolji rezultati postižu individualnim jelovnikom, nutricionistkinja Marija Đurković daje nekoliko univerzalnih saveta, koji će vam svakako pomoći:

- Bilo kog nutricionistu da pitate (uključujući i mene) "Kako da smršam?", uputiće vam dve reči koje će vam staviti upitnik iznad glave: kalorijski deficit.

Da, ovim je zaista sve rečeno, ali ako imate barem neko poznavanje osnovnih principa zdrave ishrane. Kada stručnjak ove reči uputi osobi koja se do sada i nije previše interesovala za to, ali zna da želi da smrša, kalorijski deficit je prilično loš odgovor.

Nekada je potrebno samo malo više takta i empatije, pa dati odgovor koji nije toliko precizan, ali može doneti vidljivu promenu. Ovde ne govorim o klijentima koji se jave sa namerom da radimo individualni jelovnik, jer je on čista matematika i, da, čist kalorijski deficit, nego o ljudima koji prosto pitaju za savet.

Foto: Shutterstock

hrana

Šta bi, dakle, bio taj savet? Umesto da guglate kalorije za svaku namirnicu, oslanjate se na fitnes narukvice koje nisu pouzdan pokazatelj potrošenih kalorija itd, bolje je da pažnju usmerite na kvalitet hrane + količinu.

Što manje industrijski prerađene hrane, pohovane i pržene, industrijskih slatkiša i grickalica, a više proteina (pilećeg i ćurećeg mesa, nemasne junetine i teletine), ribe, variva od mahunarki (pasulj, grašak, boranija, sočivo...) bez zaprške, što više povrća i sveže salate uz svaki obrok, orašastih plodova i voća za užinu...

I pomenute veličine porcija:

  • 1 tanjir kuvanog jela (bez dosipanja)
  • 1 šnicla veličine šake
  • 1 parče hleba
  • 1 komad sira veličine palca
  • 1 čaša jogurta
  • 1 komad krupnog voća
  • 1 šoljica sitnog voća
  • 1 šaka koštunjavih plodova
  • 1 rebro čokolade

Kao što vidite, svi ovi saveti su lako shvatljivi i primenjivi. Naravno da nisu toliko precizni, jer nije reč o individualnim preporukama, ali mogu doneti primetne rezultate ako budete istrajni - navodi nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija