• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.08.2022

13:04

IZGLED USANA OTKRIVA KAKVO VAM JE ZDRAVLJE! Ako imate ranice na uglovima, onda vam nedostaje OVAJ VITAMIN

Shutterstock

Ljubav

IZGLED USANA OTKRIVA KAKVO VAM JE ZDRAVLJE! Ako imate ranice na uglovima, onda vam nedostaje OVAJ VITAMIN

Podeli vest

Verovali ili ne, izgled usana može dosta toga da otkrije o celokupnom stanju vašeg organizma, kažu stručnjaci. Neki od ovih problema su bezazleni i rešavaju se jednostavno, a neki zahtevaju čak i lečenje. Zato dobro pogledajte svoje usne i pročitajte šta govore o vašem zdravlju.

Suve usne koje se perutaju - ovo je najčešće znak da ste dehidrirali, pa umesto da nanosite sloj za slojem balzama sa usne, naviknite se da pijete vodu tokom celog dana i rešavajte problem "iznutra". Pokušajte da se oduprete porivu da se oblizujete, jer će pljuvačka samo dodatno isušiti kožu. Ako su usne grube i posle nekoliko dana tokom kojih ste pili više vode, uradite blagi piling za usne i tokom nekoliko dana ih hidrirajte nekim od medicinskih balzama za usne, bez sjaja, boje i ukusa.

Pukotine u uglovima usana - neprijatne ranice na uglovima usana izaziva nedostatak vitamina B grupe, naročito vitamina B6. Ovi vitamini su važni za zdravlje nervnog sistema. Osim toga, neophodni su i za stvaranje serotonina i dopamina, koji regulišu raspoloženje i motivaciju, kao i melatonina, hormona sna. Dobar izvor ovih vitamina su šargarepa, piletina, jaja, riba, meso, spanać, koštunjavo voće, banane, brokoli...

Foto: Shutterstock

A možda je i herpes

Mnogi od vas su barem jednom došli u kontakt sa virusom herpesa, koji izaziva groznicu. Ako je osoba jednom bila izložena ovom virusu, on zauvek ostaje u ćelijama i može da se periodično aktivira, naročito kad ste pod stresom, premoreni ili bolesni.

Herpes labijalis obično prolazi bez posebnog lečenja, ali ono što je najvažnije jeste da nikako ne dirate plikove. Nemojte da ih češete i ni slučajno ne pokušavajte da ih iscedite. Izbegavajte ljubljenje i dodirivanje dok se plikovi ne povuku i često i temeljno perite ruke. Ako vam herpes izbija često, posavetujte se sa lekarom.

Usne su nejednake boje - uzroci ovog stanja kreću se od potpuno bezazlenih, npr. jeli ste ili pili nešto što je ostavilo tragove, do problema sa jetrom. Ako su vam usne nejednake boje duže vreme, obratite se lekaru, naročito ako primećujete da se generalno loše osećate. Do neprirodne prebojenosti usana može da dovede i pušenje.

Bledilo - usne mogu biti blede ako se uopšte ne izlažete suncu. Ako je to slučaj, pravo u šetnju, ali ipak nanesite kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom. Ali ako boravite na svežem vazduhu i ne krijete se od sunca, a usne su vam znatno bleđe nego obično, trebalo bi da proverite krvnu sliku, pošto je ovo jedan od simptoma anemije.

Osetljivost - ako su vam usne osetljive na dodir i malo crvenije na ivicama, možda je reč o alergiji. Lokalna alergijska reakcija obično je znak da vam pomalo smeta neki od sastojaka paste za zube ili ruža koji koristite. Ako promenite proizvode koje koristite, posle dan-dva problem će biti rešen.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZAŠTO JE PLAKANJE NEKAD DOBRO ZA ZDRAVLJE? Obara pritisak i stres
Ljubav

ZAŠTO JE PLAKANJE NEKAD DOBRO ZA ZDRAVLJE? Obara pritisak i stres

U našoj tradiciji ljudi često suze smatraju znakom slabosti, a uplakane osobe, čak i ako ih ne poznaju, svrstavaju u nezrele i nesposobne da se nose s problemima. Ove običajne predrasude, međutim, mogu da budu vrlo loše za zdravlje, jer plakanje nije samo ljudski odgovor na frustraciju i tugu već i izduvni ventil za nagomilani stres

23.08.2022

22:22

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17