• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.12.2022

21:27

SJAJNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Ovo je mnogima OMILJENI NAPITAK, a pomaže u prevenciji od DIJABETESA!

Pixabay

Ljubav

SJAJNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Ovo je mnogima OMILJENI NAPITAK, a pomaže u prevenciji od DIJABETESA!

Podeli vest

Mnogi rado uživaju u dobroj šoljici kafe, ne znajući da može da im pomogne u prevenciji od dijabetesa

Kafa je mnogima omiljeni napitak, a verujemo da će se popeti još više na vašoj lestvici, kada čujete da vam može pomoći u smanjivanju rizika od dijabetesa.

Studija koja je objavljena u "The American Journal of Clinical Nutrition" obuhvatila je 4.522 učesnice koje su imale istoriju gestacionog dijabetesa melitusa (GDM). Ona je uključivala praćenje učestnika u periodu 1991.–2017., a provere su vršene svake dve do četiri godine, kako bi se uočili različiti faktori, kao što su životne navike, ishrana (uključujući potrošnju kafe sa kofeinom i bez kofeina), demografija i bolesti.

Pored toga, uzorci krvi su uzeti od učesnika koji nisu imali dijabetes između 2012.-2014. i analizirani na biomarkere metabolizma glukoze.

Tokom studije je otkriveno da je 979 učesnika razvilo dijabetes tipa 2. Rezultati su takođe pokazali da je redovno pijenje kafe sa kofeinom, povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

- Studija je zanimljiva i važna jer pokazuje da kafa može imati pozitivan uticaj na živote žena, kod kojih je veća verovatnoća da će razviti dijabetes tipa 2 - navodi dijetetičarka i gerijatrijska sestra, Amber Dikson za EatThis i dodaje:

- Moguće je da kofein ima drugačiji efekat na žene nego na muškarace, što bi imalo smisla s obzirom na rezultate ove studije. Aktivni sastojak kafe je kofein, stimulans koji može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. To je zato što kofein blokira adenozinske receptore u mozgu, što snižava nivo insulina i povećava apsorpciju glukoze - objašnjava Dikson.

Foto: Pixabay

pijenje kafe

Kafa može potencijalno pomoći u prevenciji dijabetesa

- Istraživači su otkrili da je konzumacija kafe povezana sa poboljšanim metaboličkim profilom - što znači da pijenje više kafe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pomažući vam da održite zdravu težinu i nivo krvnog pritiska. Pored toga što deluju kao dodatak ishrani za dijabetes, pokazalo se da kafa i kofein imaju nekoliko drugih zdravstvenih koristi, uključujući smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti, zbog antioksidanata i smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti zbog kofeina - takođe napominje Dikson.

Kada je reč o količini kafe koju bi trebalo da unosite, Diksonova kaže da "umereno konzumiranje kofeina, jedne do tri šoljice dnevno, može biti korisno za mozak, srce i druge organe".

S druge strane, "konzumacija više od četiri šoljice kafe dnevno, može zapravo biti štetna po zdravlje i povećati rizik od srčanih oboljenja i nekih karcinoma", upozorava dijetetičarka.

- Pijanje pet ili više šoljica kafe dnevno, može izazvati ozbiljne neželjene efekte kao što su nesanica, razdražljivost i anksioznost - dodaje ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija